Κώστας Φραγκογιάννης: Στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας περιλαμβάνονται 58 διμερείς πρωτοβουλίες και 119 δράσεις

▪στο διεθνές συνέδριο επιχειρηματικότητας και καινοτομίας Global Innovation Summit 

16-11-2022

Για το στρατηγικό σχέδιο της Ελλάδας να λειτουργήσει ως κύριος ψηφιακός κόμβος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο και το ρόλο της περιφερειακής συνεργασίας σε αυτό, μίλησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, στην παρέμβασή του στο διεθνές συνέδριο Global Innovation Summit, που διεξήχθη στην Αθήνα, από 14 έως και σήμερα 16 Νοεμβρίου 2022.

Συμμετέχοντας σε πάνελ στην ενότητα του συνεδρίου με θέμα: «Building competitiveness – from the Region to the Globe», ο Υφυπουργός Εξωτερικών μίλησε για την αλματώδη ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα των συντονισμένων ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης συνολικά και της οικονομικής διπλωματίας ειδικότερα. Και τόνισε ότι πολύ σύντομα, η Ελλάδα θα είναι μια από τις λίγες χώρες εκτός Βόρειας Αμερικής που θα φιλοξενεί και τις τρεις κορυφαίες, παγκοσμίως, εταιρίες υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους, γεγονός που θα ωφελήσει και τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή.

Ο ΥΦΥΠΕΞ εξήρε τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για την ανάπτυξη του υποθαλάσσιου, υψηλής ταχύτητας, καλωδίου μεταφοράς δεδομένων – του East to Med Data Corridor – το οποίο θα εδραιώσει τη θέση της Ελλάδας ως πύλης μεταφοράς δεδομένων προς την Ευρώπη.

Αναφερόμενος στη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας, ο Υφυπουργός επεσήμανε ότι στο τρέχον Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας (του 2022) περιλαμβάνονται 58 διμερείς πρωτοβουλίες με τις γειτονικές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και 119 δράσεις με χώρες εταίρους στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Και τόνισε ότι μεγάλος αριθμός από τις πρωτοβουλίες αυτές σχετίζονται με την τεχνολογία και την καινοτομία.

Περιέγραψε, επίσης τη συμμετοχή του Υπουργείου Εξωτερικών – μέσω του Εθνικού οργανισμού προώθησης εμπορίου και επενδύσεων, του Enterprise Greece – στο πρόγραμμα Gazelle της Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξη των καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της Μεσογείου.

Ολοκλήρωσε την παρέμβασή του, εκφράζοντας την πίστη και εμπιστοσύνη του στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και δη στις νεότερες γενιές, και μεταφέροντας την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων της περιοχής για την ανάπτυξη κοινών καινοτόμων εγχειρημάτων.

Το διεθνές συνέδριο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας Global Innovation Summit διοργανώθηκε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας (CompeteGr), με τη συμμετοχή επιχειρηματιών και εκπροσώπων φορέων έρευνας και καινοτομίας από 34 χώρες καθώς και με τη συμμετοχή πολλών αξιωματούχων της κυβέρνησης.

Κώστας Φραγκογιάννης-φωτ.αρχείου