ATHENS PATROL 2022 ▪Έφτασε η ώρα της 8ης μεγάλης διαγωνιστικής συνάντησης των Ελλήνων Εφέδρων

▪Με διοργανωτή τον Σύλλογο Στρατιωτικού Αθλητισμού Εφέδρων  (Σ.Σ.Α.Ε) και την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (Π.Ο.Ε.ΕΦ.Ε.Δ)

15-11-2022

Λίγες μόνο μέρες μας χωρίζουν από τον Πανελλήνιο Αγώνα – Άσκηση Εθελοντών Εφέδρων “Athens Patrol 2022”. Ο Σύλλογος Στρατιωτικού Αθλητισμού Εφέδρων (Σ.Σ.Α.Ε) διοργανώνει για 8η συνεχή χρονιά στην Αττική τον μεγάλο Αγώνα που είναι αφιερωμένος στους Ήρωες του Μικρασιατικού Μετώπου με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022, (ώρα 3 μ.μ.), το καμπανάκι θα σημάνει την έναρξη του Αγώνα που όλοι περιμένουμε με ανυπομονησία και θα διεξαχθεί έως την Κυριακή 20 του μήνα. Δράση, Δοκιμασίες Αντοχής, Ψυχικού σθένους αλλά και “τεστάρισμα” Ικανοτήτων για κατάλληλους Στρατιωτικούς Ελιγμούς θα γεμίσουν το πρόγραμμα του Πανελλήνιου Αγώνα – Άσκησης Εθελοντών Εφέδρων μες στο προσεχές Σαββατοκύριακο.

Το Athens Patrol 2022 θα λάβει χώρα με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (Π.Ο.Ε.ΕΦ.Ε.Δ) και εδώ, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ο Σύλλογος Στρατιωτικού Αθλητισμού Εφέδρων – ΣΣΑΕ στην Αττική μαζί με την Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων – ΛΕΦΕΔ  στην Βόρεια Ελλάδα αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της Π.Ο.Ε.ΕΦ.Ε.Δ.

Εμείς, επικοινωνήσαμε με την γραμματεία του ΣΣΑΕ, για να ενημερωθούμε αναφορικά με το φετινό Athens Patrol και τις πληροφορίες που με ευγένεια μας έδωσαν τις παραθέτουμε παρακάτω.

Επίσης, μας εδόθη η ευκαιρία να μιλήσουμε και με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Στρατιωτικού Αθλητισμού Εφέδρων – ΣΣΑΕ, Έφεδρο Καταδρομέα κ. Μάριο Βισβάρδη, ο οποίος επεσήμανε πως: “Οι Εθελοντές Έφεδροι είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, του μεροκάματου, αγρότες ή επαγγελματίες αλλά και άνεργοι οικογενειάρχες, οι οποίοι πονούν για την Πατρίδα μας. Βλέπουν και ακούν ότι συμβαίνει γύρω μας και παρόλες τις δυσκολίες της καθημερινότητας έχουν υιοθετήσει τον πανάρχαιο θεσμό του ΠΟΛΙΤΗ-ΟΠΛΙΤΗ. Έχουν πάρει την σημαντική πρωτοβουλία να μη περιμένουν από το κράτος παθητικά τι θα κάνει αυτό για τους ίδιους και τις οικογένειες τους αλλά έχουν αποφασίσει οι ίδιοι να προετοιμαστούν και να συντηρούν την ετοιμότητά τους για την όποια πιθανή δύσκολη στιγμή παρουσιαστεί.

Την δύσκολη στιγμή που όλοι απευχόμαστε, είτε αυτή ονομάζεται φυσική καταστροφή είτε ακόμη και άμυνα της Πατρίδας. Συντηρούμε όλοι μαζί την ετοιμότητά μας με ίδια μέσα και πάντα με το πνεύμα του Εθελοντισμού στον συνάνθρωπο και την Πατρίδα.

Διοργανώσεις όπως το ATHENS PATROL έχουν στόχο την συντήρηση καθώς και την βελτίωση της ετοιμότητας της ενεργής Εφεδρείας. Παράλληλα, το ATHENS PATROL αποτελεί ένα απαιτητικό τεστ σε ατομικό επίπεδο αλλά κυρίως σε ομαδικό. (εκεί που χωλαίνει η Ελληνική κοινωνία).

Για να υπάρχει όμως η ετοιμότητα αυτή χρειάζεται πιστοποιημένη και επικαιροποιημένη τεχνογνωσία των αντικειμένων (Στρατιωτικών και Πολιτικής Προστασίας), προετοιμασία και συντήρηση φυσικής κατάστασης και φυσικά εκπαίδευση επί του πεδίου.

Θέλοντας να ονομάσω μερικά από αυτά θα έλεγα,

  • Ατομική τακτική,
  • Γνώσεις υλικών και χρήση τους,
  • Φυσικές δοκιμασίες,
  • Στρατιωτική τεχνολογία ( χθες και σήμερα),
  • Αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών,
  • Ομαδικότητα,
  • Ηγεσία,
  • Λήψη αποφάσεων.

Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε και στους ακόμη δυσκολότερους που φαίνονται στον ορίζοντα το να προετοιμάζεσαι δεν είναι πανάκεια αλλά ανάγκη εθνικής επιβίωσης.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη χρονιά μας τo 2022 που αποτελεί ένα έτος με ιδιαίτερο συμβολικό και συναισθηματικό φορτίο γιατί συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης και συνεκδοχικά από τον βίαιο και αναγκαστικό τερματισμό της Ελληνικής παρουσίας στον ευρύτερο χώρο της Μικράς Ασίας  και της Ανατολικής Θράκης.  Παράλληλα, το 2022 αποτελεί ορόσημο για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ολοκλήρωση της μεγάλης προσπάθειας ενός αιώνα από την Επανάσταση του 1821.

Το φετινό ATHENS PATROL είναι αφιερωμένο στους αγώνες, στις θυσίες, τους θριάμβους μα και τραγωδίες του Ελληνισμού στην Ανατολή. Του Ελληνισμού που ανέπτυξε εύρωστες κοινότητες και μνημεία του παγκόσμιου αρχαίου ελληνικού, χριστιανικού και νεότερου πολιτισμού. Το τέλος της παρουσίας του στον χώρο της Μικράς Ασίας συνοδεύτηκε από την καταστροφή ή την αλλοίωση των μνημείων και των συμβόλων της αλλά παράλληλα την μεταφορά του υλικού και -κυρίως- του άυλου πολιτισμού τους στο έδαφος της σημερινής Ελλάδας.

Κυρίως να μη ξεχνάμε την Ιστορία ώστε μνημονεύοντας να μη καταδικαστούμε στα ίδια λάθη.”

Τι περιλαμβάνει το Athens Patrol 2022

Το Athens Patrol απευθύνεται σε άτομα που έχουν υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις και επιθυμούν να διατηρήσουν το αξιόμαχό τους, να βελτιώσουν την φυσική τους κατάσταση και να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους πάνω σε στρατιωτικά και διασωστικά αντικείμενα.

Ο συμμετέχων στον αγώνα θα είναι ως μέλος ενός εξαμελούς περιπόλου ακολουθώντας τον 12ωρο ή τον 24ωρο στίβο. Οι άνδρες της κάθε ομάδας, θα κληθούν να επιχειρήσουν σε ημιορεινό περιβάλλον, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.

Ο διαγωνιζόμενος θα πρέπει να είναι σε θέση να προσανατολιστεί και να κινηθεί τακτικά σύμφωνα με τις διαταγές που θα του δοθούν. Επίσης, θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά οποιαδήποτε κατάσταση προκύψει κατά τη διαδρομή.

Η αξιολόγηση θα γίνει από έμπειρους “στεκάρχες” σε αντικείμενα στρατιωτικά ή διασωστικά, όπως:

Σε τακτική κίνηση περιπόλου, πρώτες βοήθειες μάχης, άμεση αντίδραση σε εχθρικές επαφές, θέματα στρατιωτικής τεχνολογίας και πολιτικής προστασίας καθώς και στη λήψη πρωτοβουλιών υπό συνθήκες έντονης ψυχολογικής ή σωματικής πίεσης.

Σχετικά με τη διαδικασία συμμετοχής για τους ενδιαφερόμενους ισχύουν τα ακόλουθα:

1. Διαγωνιζόμενες Ομάδες

Εφόσον στείλουν μήνυμα στο e-mail:  ssae01@hotmail.com δηλώνοντας πρόθεση συμμετοχής της ομάδας τους, στη συνέχεια, θα τους σταλεί:

Α) η φόρμα αίτησης ομαδικής συμμετοχής

Β) επιπλέον πληροφορίες για τον αγώνα

Γ) υλικό μελέτης και λίστες σε ψηφιακή μορφή για μελέτη και προετοιμασία πάνω σε κρίσιμα στρατιωτικά αντικείμενα που ενδεχομένως να συναντήσουν.

(Ομάδες που δεν συμπληρώνουν 6 άτομα είναι πολύ πιθανόν να τα συμπληρώσουν κατά την εκκίνηση τους)

Σημείωση – Θα υπάρχει περιορισμός συμμετοχών

2. Μεμονωμένα Άτομα

Α) Διαγωνιζόμενοι

Τα Μεμονωμένα Άτομα που επιθυμούν να μπουν σε περίπολο ως διαγωνιζόμενοι, εφόσον στείλουν μήνυμα στο e-mail:  ssae01@hotmail.com δηλώνοντας πρόθεση συμμετοχής, εν συνεχεία, θα τους σταλεί η φόρμα αίτησης ατομικής συμμετοχής διαγωνιζόμενου.

Β) Μέλη OPFOR (τμήμα “εχθρικής απεικόνισης” αγώνα)

Μεμονωμένα άτομα με σχετική εμπειρία και κατοχή εξοπλισμού τύπου “Airsoft” που επιθυμούν να επανδρώσουν το τμήμα της εχθρικής απεικόνισης αγώνα εφόσον στείλουν μήνυμα στο e-mail: ssae01@hotmail.com δηλώνοντας πρόθεση συμμετοχής, θα τους σταλεί ακολούθως η φόρμα αίτησης μέλους OPFOR.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι θέσεις στο τμήμα αυτό είναι περιορισμένες και για αυτό οι αιτήσεις θα πρέπει να γίνουν όσο το δυνατόν νωρίτερα ώστε να γίνουν οι απαραίτητες συντονιστικές συναντήσεις.

‘Όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι ικανοί να κινηθούν τακτικά και να μην αντιμετωπίζουν κάποιο σημαντικό πρόβλημα υγείας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ssae01@hotmail.com για να ενημερωθούν περαιτέρω.

Λίγα λόγια για τον δραστήριο Σύλλογο Στρατιωτικού Αθλητισμού Εφέδρων / MPF

Ο ΣΣΑΕ/MPF (Mέλος Ομοσπονδίας ΠΟΕΦΕΔ), έχοντας επίγνωση της πραγματικότητας που βιώνει η Ελληνική «ανενεργή» εφεδρεία, έχει θέσει ως πρωταρχικό του σκοπό την αναβίωση και ανάπτυξη του Στρατιωτικού Αθλητισμού σε Έλληνες πολίτες (εφέδρους 18-55 ετών) οι οποίοι έχουν τη διάθεση να διατηρήσουν και να βελτιώσουν την φυσική τους κατάσταση αλλά και τις γνώσεις που απέκτησαν κατά τη θητεία τους.

Ο ΣΣΑΕ μέσα στο πλαίσιο της διατήρησης και ανάπτυξης του στρατιωτικού αθλητισμού προσφέρει στα μέλη του ένα ευρύ πρόγραμμα δραστηριοτήτων που ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνει:

•Αθλητικά αντικείμενα όπως: Πεζοπορία με φόρτο, αναρρίχηση/καταρρίχηση, γνώσεις και πρακτική τοπογραφίας, τεχνικές κολύμβησης, καταδύσεις, ορειβασία, κλπ

• Σχεδιασμός και πραγματοποίηση σεναρίων με χρήση airsoft και paintball κατά τα οποία αναπτύσσονται και καλλιεργούνται τακτικές ομαδικής κίνησης και στρατηγικής σκέψης.

• Εκπαιδευτικές εκδρομές στην Αττική ύπαιθρο με αντικείμενα όπως η κατασκήνωση, η επιβίωση, η χειμερινή διαβίωση, η διάβαση υδάτινων/ορεινών κωλυμάτων.

• Δυνατότητα συμμετοχής σε Πανελλήνιους και Διεθνείς αγώνες Εφέδρων στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

• Πέρα από το αθλητικό κομμάτι, ο ΣΣΑΕ συμμετέχει ενεργά σε εθελοντικές δράσεις Πολιτικής Προστασίας όπως πυροπροστασία και πυρόσβεση.

Υπενθυμίζεται επίσης, η προσφορά του ανωτέρω Συλλόγου στην ενημέρωση των Ελλήνων Εφέδρων με ποικίλες εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων και με πιο πρόσφατη, την εξαιρετικά επιτυχημένη 1η Hμερίδα για την Εφεδρεία με θέμα: “Ο ρόλος της ενεργής εφεδρείας στην Ελλάδα – Διδάγματα από τον Πόλεμο στην Ουκρανία” και κεντρικούς ομιλητές τον Καθηγητή Γεωπολιτικής Γεώργιο Φίλη και τον Καθηγητή Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών Κωνσταντίνο Γρίβα.

Ευχαριστούμε τον Υπεύθυνο Επικοινωνίας του Συλλόγου Στρατιωτικού Αθλητισμού Εφέδρων κ. Λεωνίδα Γαλατερό για τις φωτογραφίες και το βίντεο, ευχόμαστε καλή επιτυχία στο Athens Patrol 2022 και καλή αντάμωση να έχουμε, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, εν ώρα δράσης στα βουνά της Αττικής!

Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα Diplomatic Point