Νίκος Χαρδαλιάς: Οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν πανίσχυρη αποτρεπτική δύναμη, ικανές να διαφυλάξουν την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας

▪ Στο τακτικό συνέδριο Περιφερειακής Ενώσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου

12-11-2022

Στο τακτικό συνέδριο Περιφερειακής Ενώσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου με τίτλο «Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, με αποφασιστικότητα, τόλμη και όραμα σχεδιάζουμε το μέλλον μας» που έλαβε χώρα στην Αθήνα, από χθες Παρασκευή 11 έως και  σήμερα Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022 παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Χαρδαλιάς, όπως αναφέρεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας.

Ο ΥΦΕΘΑ στην ομιλία του χθες Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022 αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου που βιώνουν τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, στην διαρκή επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με το πρόσχημα της αποστρατικοποίησής τους αλλά και στις Ένοπλες Δυνάμεις που αποτελούν πανίσχυρη αποτρεπτική δύναμη, ικανές να διαφυλάξουν την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας, απέναντι σε κάθε πρόκληση ή απειλή.

Πιο συγκεκριμένα, η ομιλία του ΥΦΕΘΑ Νικολάου Χαρδαλιά εστίασε στα ακόλουθα:

«Ως κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου μας έχετε βρεθεί στο επίκεντρο της επιθετικής ρητορικής αλλά και βιώνετε καθημερινά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις όπως αυτές διαμορφώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, διαπιστώνεται μια διαρκής επιδείνωση και παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά δίνει συνεχώς ευκαιρίες, ώστε να προχωρήσουν αυτές οι σχέσεις και να βελτιωθούν, η τουρκική ηγεσία κάνει επιλογές που δεν αφήνουν κανένα πεδίο συνεννόησης για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Ένταση η οποία εστιάζεται σε μια διαρκώς κλιμακούμενη εριστική συμπεριφορά, με αμφισβήτηση συνθηκών, απειλές χρήσης βίας και ανυπόστατες θεωρίες για διεκδίκηση χερσαίου και θαλάσσιου χώρου. Η διαρκώς εντεινόμενη αυτή εμπρηστική και αναθεωρητική ρητορική της Άγκυρας, εστιάζεται όλο και περισσότερο στη προκλητική αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με το πρόσχημα της αποστρατικοποίησής τους, ενώ με τις διαρκείς παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, προσπαθεί να προκαλέσει περαιτέρω τα εθνικά μας αντανακλαστικά, προκειμένου να διολισθήσουμε πρώτοι στη δημιουργία κάποιου θερμού επεισοδίου.

Οι παραπάνω αυτές προκλητικές ενέργειες, συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των αρχών καλής γειτονίας και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και καθιστούν την Τουρκία αδιαμφισβήτητο παράγοντα αστάθειας και έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε αυτή την ασφαλώς αντιπαραγωγική τουρκική στάση, η χώρα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη διεθνή νομιμότητα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτό που ζητάμε από την Τουρκία είναι το αυτονόητο. Να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δίκαιου της Θάλασσας και τις εδώ και 100 περίπου χρόνια ισχύουσες συνθήκες, με τις οποίες έχει καθοριστεί το υφιστάμενο status quo στο Αιγαίο.

Από την πλευρά μας, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις με νηφαλιότητα, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα και παραμένουμε σε πλήρη επαγρύπνηση χωρίς κανέναν εφησυχασμό και με το βλέμμα πάντα στραμμένο στο γαλάζιο της σημαίας και της Πατρίδας μας. Προτάσσουμε ενεργά στο διπλωματικό πεδίο τη διαρκή παραβατικότητα της Άγκυρας, θωρακίζουμε τη χώρα με ένα σωστά μελετημένο και εντός των οικονομικών μας δυνατοτήτων εξοπλιστικό πρόγραμμα, ενώ παράλληλα συνάπτουμε ιδιαίτερες συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με συμμάχους και φίλους διεθνώς.

Μπορώ ανεπιφύλακτα να σας διαβεβαιώσω ότι, έχει ήδη διαμορφωθεί ένα επίπεδο διεθνούς αντίδρασης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και ταυτόχρονα πλήρους στήριξης και αλληλεγγύης των εθνικών μας θέσεων.

Ο ελληνικός λαός, οι κάτοικοι των νησιών μας του Αιγαίου μας, δεν πρέπει να φοβούνται τίποτα και κανέναν. Πρέπει να νιώθουν απόλυτα ήρεμοι και ασφαλείς. Η Πατρίδα έχει το δίκιο με το μέρος της, ισχυρούς εταίρους και συμμάχους στο πλευρό της και Ένοπλες Δυνάμεις που αποτελούν πανίσχυρη αποτρεπτική δύναμη, ικανές να διαφυλάξουν την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας, απέναντι σε κάθε πρόκληση ή απειλή. Και αυτό το ζείτε εσείς καθημερινά, το βιώνετε σε κάθε έκφανση της δικής σας σκληρής προσπάθειας και αυτό είναι το μήνυμά μας από εδώ προς όλους τους αγέρωχους νησιώτες μας από άκρη σε άκρη στο Αιγαίο! Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ισχυρές, έτοιμες, τα νησιά μας είναι ασφαλή και υπερήφανα. Τελεία και παύλα!»

φωτ.ΥΠΕΘΑ