Δένδιας: Η χώρα μας δεν πτοείται από προκλήσεις και απειλές

▪ «Για να αποφευχθεί μια επιδείνωση της κατάστασης θα ήταν χρήσιμο να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα» επισημαίνει ο Έλληνας ΥΠΕΞ

1-11-2022

«Η Ελλάδα θα ήταν έτοιμη για έναν εποικοδομητικό διάλογο, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου. Παράλληλα, είναι υποχρέωσή μας να τονίζουμε στους συμμάχους και εταίρους την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας» υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας στην «Ναυτεμπορική» αναφορικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Αναλυτικά, τα όσα δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ερωτηθείς σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις εκλογές στην Τουρκία και το εάν είναι εφικτός ένας διάλογος με την Τουρκία με βάση το Διεθνές Δίκαιο, είχαν ως εξής:

«Η επόμενη χρονιά θα είναι εκλογική χρονιά στη χώρα μας, στην Τουρκία και στην Κύπρο, καθώς τον προσεχή Φεβρουάριο θα διεξαχθούν εκεί οι Προεδρικές εκλογές. Υπό το πρίσμα αυτό και μέσα στο κλίμα που αρχίζει να διαμορφώνεται, απαιτείται ωριμότητα, σύνεση και ψυχραιμία. Χωρίς βεβαίως να αίρεται η ανάγκη διατήρησης της αποφασιστικότητας για την υπεράσπιση της εδαφικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.

Η Ελλάδα δεν επιθυμεί κλιμάκωση της έντασης. Αντιθέτως, επιδιώκει την εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή. Δυστυχώς, παρατηρούμε από την άλλη πλευρά συχνές εξάρσεις, με πρόσφατο παράδειγμα το video της τουρκικής προεδρίας με αφορμή την επέτειο της ανακήρυξης του τουρκικού κράτους ως Δημοκρατίας. Από την πλευρά μας, απορρίπτουμε και καταδικάζουμε ακραίες δηλώσεις σε κάθε ευκαιρία και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε. Η χώρα μας δεν πτοείται από προκλήσεις και απειλές. Ακριβώς για να αποφευχθεί μια επιδείνωση της κατάστασης, θα ήταν χρήσιμο να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Και εφόσον θα το επέτρεπαν οι συνθήκες, κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει στην παρούσα συγκυρία, η Ελλάδα θα ήταν έτοιμη για έναν εποικοδομητικό διάλογο, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου.

Παράλληλα, είναι υποχρέωσή μας και το πράττουμε σε καθημερινή βάση, όπως για παράδειγμα χθες με τον Ολλανδό ομόλογό μου, να τονίζουμε στους συμμάχους και εταίρους την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας. Το μήνυμα μας σε εταίρους και συμμάχους είναι απλό. Προκειμένου να αποφύγουμε την κατάσταση που ζούμε σήμερα στην Ουκρανία, πρέπει να υψωθεί ένα φράγμα απέναντι σε κάθε αναθεωρητισμό. Εκτιμώ, ότι το μήνυμα αυτό έχει γίνει πλέον κατανοητό. Αυτό δείχνουν οι συνεχείς δηλώσεις των παραδοσιακών μας εταίρων, αλλά και άλλων χωρών με τις οποίες είχαμε περιορισμένες επαφές έως τώρα. Αξιολογούμε θετικά το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας. Δεν εφησυχάζουμε, όμως. Παραμένουμε σε συνεχή εγρήγορση και συνεχίζουμε να προβάλλουμε τις θέσεις μας στα διεθνή fora. Θέσεις που εδράζονται πάντα στο Διεθνές Δίκαιο.»