Εκδήλωση με αφορμή την συμπλήρωση δύο αιώνων από την Ελληνική Επανάσταση και τον Ιωάννη Καποδίστρια

▪από την Ένωση Κυπρίων Ελλάδος (Ε.Κ.Ε.) με τη στήριξη του Σπιτιού της Κύπρου και του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας

31-10-2022

Μια βραδιά γεμάτη ιστορία, διπλωματία και μουσική διοργάνωσε η Ένωση Κυπρίων Ελλάδος (Ε.Κ.Ε.) χθες Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022 στο κτίριο της Κυπριακής Εστίας μες στην πολυσύχναστη Πλάκα. Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 (συν ένα) χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, το δραστήριο σωματείο των Κυπρίων εν Αθήναις, μέσα από μια δίωρης διάρκειας παρουσίαση, φώτισε άγνωστες πτυχές της ζωής του μεγάλου Πολιτικού και Διπλωμάτη Ιωάννη Καποδίστρια, της καταγωγής του αλλά και του εξαιρετικά σημαντικού διπλωματικού έργου του.

Με κεντρικούς ομιλητές τον τ. Υπουργό και Βουλευτή  κ.Γιώργο Κουμουτσάκο και την κα Νάσα Παταπίου, Ιστορικό, ερευνήτρια, π. Μορφωτική Ακόλουθο της Κυπριακής Πρεσβείας και  π. Διευθύντρια του Σπιτιού της Κύπρου, οι προσκεκλημένοι της εκδήλωσης είχαν την ευκαιρία να κάνουν ένα μικρό «ταξίδι» στους προηγούμενους αιώνες, να ενημερωθούν για το διπλωματικό έργο του Ιωάννη Καποδίστρια, τις αριστοκρατικές καταβολές της οικογένειάς του από την Κύπρο  αλλά και να χαθούν στο όνειρο με την μελωδική φωνή της κας Εύης Καπάταη που ερμήνευσε γνωστά Κυπριακά άσματα.

φωτ. Η κα Εύη Καπάταη ερμηνεύει Κυπριακά άσματα

Η εκδήλωση άρχισε με τους καθιερωμένους χαιρετισμούς από σημαίνοντα πρόσωπα. Αν και το πρόγραμμα περιελάμβανε χαιρετισμό και από τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Κενεβέζο, λόγω απουσίας του στην Κύπρο, στην εκδήλωση μίλησε ο Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κύπρου και Αναπληρωτής Επικεφαλής της Κυπριακής Διπλωματικής Αποστολής στην Ελλάδα κ. Ιωάννης Αδάμου.  

φωτ. Ο Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κύπρου και Αναπληρωτής Επικεφαλής της Κυπριακής Διπλωματικής Αποστολής στην Ελλάδα κ. Ιωάννης Αδάμου στο βήμα των ομιλητών

Ο κ. Αδάμου αφού συνεχάρη το Προεδρείο της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδος για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης αλλά και το ωραίο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που είχε ετοιμάσει για την εκδήλωση, αναφερόμενος στον Ιωάννη Καποδίστρια τον αποκάλεσε “Έλληνα του Ιονίου χώρου και πρότυπο πολιτικής ευφυΐας”. Υπογράμμισε την σημαντική σταδιοδρομία του Καποδίστρια στην Ρωσική Διπλωματία και επεσήμανε ότι με την άφιξή του στην Ελλάδα οι ελπίδες των Ελλήνων και των Κυπρίων αναπτερώθηκαν. «Η Κύπρος και η Ρόδος είναι της Ελλάδος διαμερίσματα» έλεγε με έμφαση ο μεγάλος Διπλωμάτης.

φωτ. Ο Πρόεδρος της  Ένωσης Κυπρίων Ελλάδος κ.Όμηρος Παπασάββας στο βήμα των ομιλητών

Λίγο αργότερα, τον λόγο πήρε ο οικοδεσπότης, ο Πρόεδρος της  Ένωσης Κυπρίων Ελλάδος κ.Όμηρος Παπασάββας. Ευχαριστώντας όλους τους συμμετέχοντες, ο επικεφαλής της Ε.Κ.Ε. εστίασε στην ομιλία του στην πολυεπίπεδη προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια μιλώντας για το τρίπτυχο του Κυβερνήτη – Διπλωμάτη – Έλληνα. «Εάν ο Καποδίστριας ζούσε και δεν δολοφονείτο, θα ήταν αλλιώς η εξέλιξη των πραγμάτων» προσέθεσε λίγο μετά.

Σχετικά με την συνεισφορά των Κυπρίων στην Ελληνική Επανάσταση, ο έμπειρος παράγοντας της Ένωσης είπε χαρακτηριστικά: «Η Κύπρος είχε 80 χιλιάδες κατοίκους τότε και χίλιοι Κύπριοι συμμετείχαν στην Επανάσταση.»

φωτ. Ο τ. Υπουργός και Βουλευτής  κ.Γιώργος Κουμουτσάκος στο βήμα των ομιλητών

Ακολούθως, στο βήμα των ομιλητών ανέβηκε ο κ.Γιώργος Κουμουτσάκος. Το θέμα της ομιλίας του ήταν: «Ιωάννης Καποδίστριας, ο κρυφός Υπουργός Εξωτερικών των επαναστατημένων Ελλήνων».

Ο λόγος του τ. Υπουργού, ενδιαφέρον και περιεκτικός, ξεκίνησε με αναφορές στις τότε υπάρχουσες πολυεθνικές αυτοκρατορίες της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος ακολούθησαν η Ανεξαρτησία του Βελγίου, η Ενοποίηση της Γερμανίας και της Ιταλίας αλλά και η Ανεξαρτησία των Βαλκανικών κρατών, όπως της Σερβίας. Επισημάνθηκε ότι για την Ανεξαρτησία της Ελλάδος χρειάστηκαν εννέα χρόνια (ενώ για άλλες χώρες απαιτήθηκε  περισσότερος χρόνος) και σημαντικός παράγοντας ως προς αυτό ήταν η επιτυχημένη Διεθνοποίηση του Ελληνικού Αγώνα.

Ο κ. Κουμουτσάκος επίσης στάθηκε στη μεγάλη μόρφωση, εκτενώς στην επαγγελματική διπλωματική σταδιοδρομία του Ιωάννη Καποδίστρια αλλά και στην Επτανησιακή Πολιτεία, ως ένα σύγχρονο ανεξάρτητο κράτος.  «Ο Καποδίστριας πίστευε ότι η Ελληνική Υπόθεση και η Ρωσική Πολιτική ήταν συμβατές» ανέφερε λίγο μετά. «Αξιοποίησε τη θέση του στη Βιέννη, έφτιαξε την Φιλόμουσο Εταιρεία για να ενδυναμώσει τον Ευρωπαϊκό Φιλελληνισμό» και συμπληρώνοντας τον λόγο του ανέφερε: «Ως Υπουργός Εξωτερικών, μετά το Συνέδριο της Βιέννης, προσπαθούσε να εναρμονίσει το Ελληνικό Ζήτημα με το Ρωσικό και το Ευρωπαϊκό Γίγνεσθαι».

Κατ΄ επανάληψιν υπογραμμίστηκε ότι ο Καποδίστριας ήταν υποχρεωμένος να λειτουργεί με μυστικότητα και κανείς δεν γνώριζε τι ετοίμαζε. Αν και ο Μέτερνιχ ήταν υπονομευτής του Καποδίστρια αυτός συνέχισε τις προσπάθειές του. Το ιδεολογικό στίγμα του χαρακτηριζόταν από αιρετικό συντηρητισμό. Έβλεπε τη λύση του Ελληνικού Ζητήματος μέσω ενός Ρωσο-τουρκικού πολέμου. Προσπάθησε να εξωθήσει τη Ρωσία σε ένα πόλεμο ώστε να λυθεί το Ελληνικό Ζήτημα. Αξιοσημείωτη ήταν και αναφορά στα λόγια του Τσάρου προς τον Ιωάννη Καποδίστρια: «Σε χρειάζομαι να υπηρετείς τα συμφέροντα των Ελλήνων μέσα από τα συμφέροντα της Ρωσίας.»

φωτ. Η κα Νάσα Παταπίου, Ιστορικός, ερευνήτρια, π. Μορφωτική Ακόλουθος της Κυπριακής Πρεσβείας και  π. Διευθύντρια του Σπιτιού της Κύπρου στο βήμα των ομιλητών

Με το πέρας της ομιλίας του κ. Κουμουτσάκου ο λόγος εδόθη στην κα Νάσα Παταπίου, Ιστορικό, ερευνήτρια, π. Μορφωτική Ακόλουθο της Κυπριακής Πρεσβείας και  π. Διευθύντρια του Σπιτιού της Κύπρου  με θέμα: «Οικογένεια Γονέμη: Οι κυπριακές ρίζες του Ιωάννη Καποδίστρια».

Η κα Παταπίου έχοντας μελετήσει εις βάθος το παρελθόν της οικογένειας Γονέμη μέσα από τεκμήρια, έγγραφα και αρχεία της Κύπρου, της Ελλάδος  αλλά και του εξωτερικού, μας πήγε αρκετά πίσω στο χρόνο. Στις ιστορικές εποχές της Φραγκοκρατίας όπου εμφανίζετο η αριστοκρατική οικογένεια Γονέμη. Το γενεαλογικό δέντρο του Καποδίστρια μαρτυρά ότι η μητέρα του Καποδίστρια Αδαμαντία Γονέμη ήταν γόνος της αρχοντικής οικογένειας. Μάθαμε ότι η οικογένεια Γονέμη εγκαταστάθηκε στην Κύπρο προερχόμενη από το Βασίλειο της Ιερουσαλήμ και το όνομα Γονέμη προερχόταν από το Κομνηνός. Τα μέλη αυτής της αριστοκρατικής οικογένειας είχαν εξέχουσες θέσεις στην κοινωνία της εποχής, ως διπλωμάτες αλλά και ως υποψήφιοι επίσκοποι και διέπρεψαν σε Βενετία, Κύπρο και αλλού.

Την όμορφη βραδιά επένδυσε με το ταλέντο, την μελωδική φωνή της αλλά και την εντυπωσιακή της παρουσία σε ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα η γνωστή ερμηνεύτρια από την Μεγαλόνησο κα Εύη Καπάταη υπό τους ήχους του πιάνου που έπαιζε με μαεστρία ο κ. Βαγγέλης Αυγέρης.

Στο φινάλε της ενημερωτικής-μουσικής βραδιάς, οι διοργανωτές επεφύλασσαν για τους προσκεκλημένους νόστιμα εδέσματα από την αγαπημένη μας Κύπρο. Στους παρευρισκόμενους διακρίναμε προσωπικότητες από τον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, Ελλαδίτες και Κύπριους. Επίσης, συναντήσαμε, μεταξύ άλλων, τον Βετεράνο Καταδρομέα της Α΄ Μοίρας Καταδρομών στα γεγονότα της Κύπρου το ΄74 και Πρόεδρο των “Κομάντος 74” κ. Παναγιώτη Αφάλη ο οποίος παρευρέθη ως εκπρόσωπος του ανωτέρω σωματείου και τον ιατρό και συγγραφέα κ. Σπύρο Δημητρίου.

φωτ. από τον χώρο της εκδήλωσης

φωτ. Ο Βετεράνος Καταδρομέας της Α΄ Μοίρας Καταδρομών στα γεγονότα της Κύπρου το ΄74 και Πρόεδρος των “Κομάντος 74” κ. Παναγιώτης Αφάλης, 2ος από δεξιά, ανάμεσα σε προσκεκλημένους

φωτ. Από αριστερά, ο ιατρός και συγγραφέας κ. Σπύρος Δημητρίου και ο Πρόεδρος της  Ένωσης Κυπρίων Ελλάδος κ. Όμηρος Παπασάββας

Πριν αποχωρήσουμε από την φιλόξενη Πλακιώτικη Κυπριακή Εστία, δώσαμε τα συγχαρητήριά μας στο Προεδρείο της Ένωσης για την εκδήλωση και μιλήσαμε για λίγο με τον Αναπληρωτή Επικεφαλής και Σύμβουλο της Διπλωματικής Αποστολής της Δημοκρατίας της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Ιωάννη Αδάμου. Ο ευγενέστατος Διπλωμάτης μας τόνισε: “Ήταν μια πολύ ωραία εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Κυπρίων Ελλάδος εδώ στο οίκημά της για τα 201 πλέον χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Οι ρίζες του Ιωάννη Καποδίστρια ήταν και από την Κύπρο από την οικογένεια Γονέμη, όπως είναι γνωστό. Ήταν μια πολύ σημαντική προσωπικότητα της εποχής της δημιουργίας του ελληνικού κράτους. Παράλληλα, ήταν ένα φως προς όλον τον κόσμο ότι με κατάλληλες προσπάθειες και αγώνες μπορείς να καταφέρεις πάρα πολλά. Προσωπικότητες σαν τον Καποδίστρια είναι πάντα σημαντικές για τις χώρες που εκπροσωπούν. Συγχαίρω την Ένωση Κυπρίων Ελλάδος για την διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης και όλους τους συμμετέχοντες.”

Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα Diplomatic Point