Φεστιβάλ Γεωργιανο-Ελληνικού Πολιτισμού στο Άλσος Βεϊκου

David Dondua, Πρέσβης της Γεωργίας στην Ελλάδα: “Η σημερινή εκδήλωση είναι μια επιβεβαίωση των ιστορικών δεσμών συνεργασίας Ελλάδος – Γεωργίας εδώ και τέσσερις χιλιετίες”

▪Με παρουσία χιλιάδων επισκεπτών πραγματοποιήθηκε μεγάλη γιορτή στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια διπλωματικών  σχέσεων Ελλάδος – Γεωργίας

23-10-2022

Χιλιάδες κόσμου είχαν κατακλύσει σήμερα το Άλσος Βεϊκου στο Γαλάτσι από το πρωί έως αργά το απόγευμα για να θαυμάσουν από κοντά την άψογα οργανωμένη εκδήλωση Γεωργιανο – Ελληνικού πολιτισμού. Ήταν ένα φεστιβάλ μουσικής, χορού, λογοτεχνίας, χειροτεχνίας, γεύσεων αλλά κυρίως απόδειξη οτι ο πολιτισμός πάντοτε ενώνει τους λαούς. Την διοργάνωση επιμελήθηκε η Πρεσβεία της Γεωργίας στην Ελλάδα, ο Δήμος Γαλατσίου,  Γεωργιανοί Μορφωτικοί και Πολιτιστικοί Σύλλογοι στην Αθήνα και ο Όμιλος UNESCO  Πειραιώς και Νήσων.

Ένα μείγμα μουσικοχορευτικού προγράμματος με ελληνο-γεωργιανούς παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια, θεατρικά δρώμενα, ζωγραφική, αθλητικούς διαγωνισμούς, καλό φαγητό και γλυκό πιοτό αποτέλεσε πόλο έλξης για τους Αθηναίους και όχι μόνο τους Γαλατσιώτες. Άνθρωποι όλων των ηλικιών κατέφθασαν στο Λόφο Βεϊκου, οικογένειες με τα παιδιά τους αλλά και μεμονωμένα, για να δουν, να ακούσουν και να γευτούν τι σημαίνει Γεωργιανή κουλτούρα.

Η αρχή έγινε με το άκουσμα των εθνικών ύμνων Ελλάδος και  Γεωργίας. Λίγο μετά, απηύθηναν χαιρετισμό ο Πρέσβης της Γεωργίας κ. David Dondua, οι επίσημοι  καλεσμένοι και εκπρόσωποι του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και οι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους και αφού ευχήθηκαν καλή διασκέδαση, έδωσαν το σύνθημα για την έναρξη του κυρίως μέρους της γιορτής.

φωτ. Ο Πρέσβης της Γεωργίας στην Ελλάδα κ. David Dondua με την Πολιτιστική Ακόλουθο κα Ani Udzilauri στον χώρο της εκδήλωσης

Εν συνεχεία, το κέφι και η χαρά πλημμύρισαν το θέατρο του Άλσους Βεϊκου, όταν νέοι και νέες  με τοπικές φορεσιές έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό χορεύοντας με ζωντάνια και ενεργητικότητα υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής. Το κοινό χειροκροτούσε συνεχώς τις επιδόσεις των χορευτικών τμημάτων των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα συλλόγων. Με τις ωραίες φορεσιές τους παρέσυραν τους θεατές σε έναν ξέφρενο  ενθουσιασμό. Ήταν ένα πραγματικό ρεσιτάλ καλλιτεχνικής μοναδικότητας  με χάρη και ευλυγισία χορευτών και χορευτριών ικανοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο το πλήθος κόσμου από τα γύρω προάστεια αλλά και του Γαλατσίου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν το εορταστικό πρόγραμμα μες στο μεγάλο άλσος.

φωτ. Χορευτικοί σύλλογοι παρουσιάζουν το πρόγραμμά τους

Και επειδή το τερπνόν πάει μετά του ωφελίμου, ύστερα από το χορό και το τραγούδι, σειρά είχαν οι μπουφέδες με νόστιμες λιχουδιές και οίνους από την Γεωργία.  Όλα αυτά με μια υπέροχη θέα της ηλιόλουστης Αθήνας να απλώνεται μπροστά τους. Οι μπουφέδες με τα εδέσματα ήταν σκέτη πρόκληση. Δοκιμάσαμε και εμείς από τις γλυκές Γεωργιανές δημιουργίες καθώς είμαστε λάτρεις των γλυκών και δεν το κρύβουμε. Ήταν όλα σκέτο μέλι!

φωτ. Από τον χώρο των εδεσμάτων, οίνων και χειροτεχνίας

Με την ολοκλήρωση των χορευτικών προγραμμάτων οι διοργανωτές, ευχαρίστησαν τον κόσμο για τη συμμετοχή και τη στήριξη στην πολιτιστική εκδήλωση. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράστηκαν προς την Πρεσβεία της Γεωργίας και προσωπικά στον Πρέσβη κ.  David Dondua και την Πολιτιστική Ακόλουθο της Πρεσβείας κα Ani Udzilauri για την εξαιρετική προετοιμασία της εκδήλωσης. Ακούστηκαν τα πλέον θετικά σχόλια από τον κόσμο για την άψογη διοργάνωση και την ευχή για προγραμματισμό παρόμοιων εκδηλώσεων και στο μέλλον.

Ο ευγενέστατος Πρέσβης της Γεωργίας στην Ελλάδα κ. David Dondua δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την επιτυχημένη πολιτιστική εκδήλωση όταν πήγαμε να τον συγχαρούμε για την ωραία γιορτή και μας τόνισε πως: «Σήμερα είναι μια γιορτή πολιτισμού Γεωργίας και Ελλάδος. Οι χώρες μας ξεκίνησαν την συνεργασία από την αρχαιότητα. Η κοινή μας ιστορία άρχισε εδώ και 4.000 χρόνια. Άρχισαν από την αρχαία εποχή, με τους Αργοναύτες και τον αποικισμό.

Οι λαοί μας, σε όλες τις περιόδους της ιστορίας, είχαν πάντα πολύ καλή συνεργασία και στενή σχέση σε όλους τους τομείς, πολιτική, οικονομική, εμπορική, στρατιωτική και πολιτιστική συνεργασία άριστου επιπέδου.

Η σημερινή εκδήλωση είναι μια επιβεβαίωση των ιστορικών δεσμών συνεργασίας Ελλάδος-Γεωργίας εδώ και τέσσερις  χιλιετίες.

Εδώ, σε αυτό τον όμορφο χώρο του Άλσους Βεϊκου, η σημερινή γιορτή δίνει την δυνατότητα στον κόσμο να πάρει μια εικόνα από τον πολιτισμό της Γεωργίας και της Ελλάδος. Να ακούσει μουσική και να δει χορούς, να δει χειροτεχνίες, αναμνηστικά, βιβλία γεωργιανής λογοτεχνίας, να δοκιμάσει γεύσεις από φαγητά της γεωργιανής κουζίνας, επίσης να γευτεί τα υπέροχα κρασιά της Γεωργίας.

Σήμερα μας επισκέφτηκαν πάνω από 3.000 κόσμος, αυτό μας δίνει το έναυσμα να διοργανώσουμε και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις πολιτισμού Ελλάδος και Γεωργίας μελλοντικώς, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος. Πολλοί Γεωργιανοί διαμένουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδος όπως και πολλοί Έλληνες του Πόντου μένουν στην Γεωργία και έχουν δημιουργήσει πολύ δυνατές κοινότητες. Πολλοί από αυτούς είχαν επαναπατριστεί μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.»

φωτ. Στο κέντρο, η Πολιτιστική Ακόλουθος της Πρεσβείας της Γεωργίας  στην Αθήνα κα Ani Udzilauri

Επίσης, συνομιλώντας με την εξίσου ευγενέστατη Πολιτιστική Ακόλουθο της Πρεσβείας της Γεωργίας στην Ελλάδα κα Ani Udzilauri, μας εξέφρασε και αυτή την ικανοποίησή της για την επιτυχία της εκδήλωσης τονίζοντάς μας παράλληλα την αγάπη της για την Ελλάδα και τον θαυμασμό της για τον ελληνικό Πολιτισμό.

Για τις διαχρονικά άριστες σχέσεις Γεωργίας – Ελλάδος  παραθέτουμε κείμενο από την Πολιτιστική Ακόλουθο της Πρεσβείας της Γεωργίας κα Ani Udzilauri η οποία περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο τους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα με την φίλη χώρα Γεωργία.

«Είναι δύσκολο να βρει κανείς σήμερα δύο λαούς με μακρόχρονη ιστορία και διμερείς σχέσεις όπως οι Έλληνες και οι Γεωργιανοί.

Ο Βασιλίας Βαχτάνγκ Γκοργκασάλι (5ος αιώνας μ.Χ.) στη διαθήκη του αναφέρθηκε στην ουσιώδη ανάγκη ο Γεωργιανός λαός να μείνει ακλόνητος στην θρησκεία, να μην εγκαταλείψει την αγάπη του Χριστού καθώς και των ομόθρησκων Ελλήνων. Και έτσι έγινε…

Οι δύο λαοί έχουν επαφές εδώ και 35 αιώνες. Αν παρακολουθήσουμε την ιστορία του Καυκάσου, θα δούμε πως οι σχέσεις της Γεωργίας με τον πολιτισμό της Μεσογείου έχουν βαθιές ρίζες, που μας οδηγούν μέχρι τη Νεολιθική Εποχή και την Εποχή του Χαλκού. Οι σχέσεις αυτές αναπτύσσονται κατά την αρχαιότητα, την ελληνιστική, τη ρωμαϊκή, τη βυζαντινή και τη μεταβυζαντινή περίοδο και φτάνουν ως τις ημέρες μας.

Είναι πολύ πλούσια η ελληνική μυθοποιητική παράδοση, που διηγείται για τον αλυσοδεμένο στον Καύκασο Προμηθέα.

Για τα αδέλφια, τον Φρίξο και την Έλλη, διωγμένα από τη μητριά, που καβάλα στο χρυσόμαλλο κριάρι βρήκαν καταφύγιο στο Βασίλειο του Αιήτη, του γιου του Θεού Ηλίου, καταφτάνοντας στην Κολχίδα, δηλαδή στη σημερινή δυτική Γεωργία.

Για την Αργοναυτική Εκστρατεία, τον Ιάσονα και τη Μήδεια, για τη γυναίκα του βασιλιά της Κρήτης την Πασιφάη, που ήταν αδελφή του βασιλιά Αιήτη της Κολχίδας, και η θεία της Μήδειας, κ.ο.κ.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γεωργία αναπτύχθηκαν κατά την εποχή του Ελληνικού Αποικισμού. Η σύνθεση του ελληνικού με το γεωργιανό στοιχείο συνέβαλε τα μέγιστα στην ίδρυση και ανάπτυξη πολλών αποικιών στην περιοχή της Γεωργίας. Το γεγονός αυτό αποδεικνύουν οι αρχαιολογικές ανασκαφές, κυρίως στην αρχαία πόλη Βάνι. Από την ίδια εποχή έχουμε και τα πρώτα γραπτά μνημεία, στα οποία αναφέρονται οι γεωργιανές φυλές, και τα οποία παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για το γεωργιανό κόσμο γενικότερα: πρόκειται για πηγές μεγάλης σημασίας για την γεωργιανή ιστοριογραφία.

Με την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο τέλος του 4ου αιώνα π.Χ, στην παγκόσμια ιστορία αρχίζει μια καινούργια περίοδος, η Ελληνιστική. Η Γεωργία, αν και δεν υπήρξε ποτέ ελληνιστικό κράτος, είχε διακριτικές σχέσεις με τον ελληνιστικό κόσμο.

Την εποχή αυτή σχηματίστηκε στην Ανατολική Γεωργία ένα ισχυρό κράτος, η Ιβηρία. Κατά την ελληνιστική περίοδο οι επαφές με την ελληνική γλώσσα και γενικά με τον ελληνικό πολιτισμό επεκτάθηκαν και στην Ανατολική Γεωργία. Είναι γεγονός ότι από τους δύο πολιτισμούς με τους οποίους η Γεωργία έρχεται σε επαφή, τον ανατολικό και το δυτικό, διαλέγει τον τελευταίο, προδιαγράφοντας έτσι το μέλλον του κράτους.

Η αρχή της ρωμαϊκής κυριαρχίας στη Γεωργία συμπίπτει με την εκστρατεία του Πομπήιου (1ος αιώνας π.Χ.). Η Γεωργία όμως, όπως και όλο το ανατολικό τμήμα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, είναι προσανατολισμένη στον ελληνικό πολιτισμό. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην Τζαλίσα, στην παλαιά πρωτεύουσα της Γεωργίας Μτσχέτα και τα ελληνικά χειρόγραφα που βρέθηκαν στο έδαφος της Γεωργίας αποδεικνύουν πόσο δυνατό ήταν το ελληνικό στοιχείο κατά την περίοδο αυτή. Με την επικράτηση της νέας θρησκείας οι σχέσεις της Γεωργίας με τον ελληνόφωνο κόσμο ενδυναμώθηκαν.

Οι ελληνο-γεωργιανές σχέσεις στη βυζαντινή περίοδο έγιναν πιο στενές και πολύπλευρες. Από τον 5ο αιώνα μ.Χ. στη γεωργιανή γλώσσα μεταφράζονται θαυμάσια έργα της βυζαντινής λογοτεχνίας. Υπάρχουν περιπτώσεις ελληνικών έργων που χάθηκαν στο πρωτότυπο, αλλά διασώθηκαν μόνο στη γεωργιανή τους μετάφραση. Κατά τη βυζαντινή περίοδο χτίστηκαν πολλά αξιόλογα γεωργιανά μνημεία στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου (Άθως, Κύπρος, Πέτριτζο κλπ), τα οποία λειτούργησαν ως πνευματικά και πολιτιστικά κέντρα των ελληνογεωργιανών σχέσεων.

Μετά την Άλωση της Πόλης η Γεωργία, όπως και όλος ο χριστιανικός κόσμος της Ανατολής, πέρασε δύσκολες στιγμές. Τότε αρχίζει και η περίοδος παρακμής των ελληνογεωργιανών σχέσεων.

Στο τέλος του 18ου αιώνα, όταν η Γεωργία έγινε μια δεύτερη πατρίδα για τους Πόντιους πρόσφυγες, αρχίζει μια καινούργια περίοδος για τις ελληνογεωργιανές σχέσεις. Οι Πόντιοι που διατήρησαν την εθνική τους συνείδηση για πολλούς αιώνες υπό τον τουρκικό ζυγό, άρχισαν μια καινούργια ζωή στην ομόθρησκη Γεωργία.

Ρίχνοντας μια ματιά στις ελληνο-γεωργιανές σχέσεις εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για ολόκληρο σύστημα αλληλεπιδράσεων με την αρχή, την ακμή και την παρακμή του. Με άριστες σχέσεις χιλιάδων ετών η Ελλάδα και η Γεωργία αποτελούν ένα υπόδειγμα μακρόχρονης και καρποφόρας συνύπαρξης.

Μετά από την επίτευξη της ανεξαρτησίας του Γεωργιανού κράτους, οι σχέσεις της Γεωργίας με την Ελλάδα εισήλθαν σε μια καινούργια εποχή, γεγονός που συμβάλλει στη ισχυροποίηση των πολιτικών, πολιτιστικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών.

Τη δεκαετία του  ΄90 η Ελλάδα φιλοξένησε πολλούς γεωργιανούς μετανάστες για τους οποίους η Ελλάδα έγινε δεύτερο σπίτι. Χιλιάδες Γεωργιανοί μένουν και εργάζονται ανάμεσά μας.

Μπορεί ανεπιφύλακτα να υποστηριχθεί ότι οι ελληνο-γεωργιανές σχέσεις έχουν ένα σταθερό υπόβαθρο που μας παρέχει τη δυνατότητα να αισιοδοξούμε για το μέλλον.»

Εμείς ευχαριστήσαμε τόσο τον κο Πρέσβη όσο και την Πολιτιστική Ακόλουθο κα Ani Udzilauri για την πρόσκληση στην υπέροχη εκδήλωση και ευχηθήκαμε να ανταμώσουμε σύντομα στα επόμενα πολιτιστικά δρώμενα γεωργιανο-ελληνικού πολιτισμού.

Επιμέλεια:  Συντακτική Ομάδα Diplomatic Point