Αμοιβαίο ενδιαφέρον για εμβάθυνση και ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας Ελλάδας – Πορτογαλίας

22-10-2022

Το αμοιβαίο ενδιαφέρον για εμβάθυνση και ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας Ελλάδας – Πορτογαλίας, επιβεβαίωσαν κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στη Λισαβόνα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, και ο ομόλογός του Υφυπουργός Διεθνούς Εμπορίου και Ξένων Επενδύσεων της Πορτογαλίας, Bernardo Ivo Cruz.  

Στη συνάντηση οι δύο Υπουργοί επικεντρώθηκαν στις προοπτικές ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στους τομείς των ΑΠΕ, της διαχείρισης υδάτων/αποβλήτων, των κατασκευών, υποδομών, μεταφορών, ναυτιλίας και καινοτομίας. Ειδικότερα, ο κ. Φραγκογιάννης μετέφερε στην πορτογαλική πλευρά το ενδιαφέρον ελληνικών εταιρειών για συμμετοχή στην αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου της Πορτογαλίας και την κατασκευή του νέου αεροδρομίου της Λισαβόνας. Επίσης, συζητήθηκε η δυνατότητα ενίσχυσης της συχνότητας απευθείας πτήσεων μεταξύ πορτογαλικών πόλεων και Αθήνας, μεταξύ άλλων για την ενίσχυση των τουριστικών ρευμάτων εκατέρωθεν. 

Από την πλευρά του, ο Πορτογάλος Υφυπουργός αναφέρθηκε στις προοπτικές ενίσχυσης του διμερούς εμπορίου και των πορτογαλικών επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα στην Ελλάδα, ενώ μίλησε και για συνέργειες στον κλάδο κατασκευής πλοίων και ναυτικού εξοπλισμού.  

Οι δύο Υπουργοί αναφέρθηκαν και στην πρόθεση ίδρυσης ελληνο-πορτογαλικού επιμελητηρίου στην Αθήνα, με στόχο τη στήριξη της εξωστρέφειας ελληνικών και πορτογαλικών επιχειρήσεων και κοινών εγχειρημάτων τους στη Νοτιανατολική Ευρώπη και τις λουζόφωνες χώρες της Αφρικής.

Οι ανωτέρω προοπτικές συνεργασίας συζητήθηκαν και στις συναντήσεις του κ. Φραγκογιάννη με τον Πρόεδρο του πορτογαλικού ΣΕΒ Confederação Empresarial de Portugal (CIP) Antonio Saraiva και τον Πρόεδρο του φορέα προώθησης εξαγωγών και επενδύσεων της Πορτογαλίας AICEP (Agência para o Investimento e Comércio Externo de Portugal, E.P.E.) LuIs Castro Henriques, με τον οποίο ο κ. Υφυπουργός συνυπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας, εκπροσωπώντας την Enterprise Greece. 

φωτ.Υπουργείο Εξωτερικών-twitter