Ετήσιο Μνημόσυνο Πεσόντων Ηρώων Ιερού Λόχου Μέσης Ανατολής

Όταν οι πρασινομπερέδες τιμούν τους Ήρωές τους…

21-10-2022

Έντονα αισθήματα συγκίνησης, εθνικής υπερηφάνειας, τιμής αλλά κυρίως σεβασμού στους Ήρωες, κυριάρχησαν σε όσους παρευρέθηκαν χθες Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022, στην επιμνημόσυνη δέηση για τους υπέρ Πατρίδος Πεσόντες Ιερολοχίτες στο Μνημείο του Ιερού Λόχου Μέσης Ανατολής στο Πεδίον του Άρεως.

Η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων “Ιερός Λόχος” είχε επιμεληθεί την άριστη διοργάνωση της επιμνημόσυνης δέησης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον «Ιερό Λόχο Μέσης Ανατολής 1942-1945» που φέτος συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από ιδρύσεώς του.

φωτ. Μνημείο Ιερού Λόχου Πεδίον Άρεως

Καθώς πλησιάζαμε τον χώρο όπου θα τελείτο η επιμνημόσυνη δέηση για τους Πεσόντες Ήρωες του Ιερού Λόχου Μέσης Ανατολής 1942-1945, για τους θρυλικούς αυτούς κομάντο  έχουμε δημοσιεύσει  παλαιότερα αφιέρωμα (για να το δείτε, πατήστε εδώ ) παρατηρήσαμε ότι το χακί χρώμα της στολής των πολλών Ελλήνων Ειδικοδυναμιτών εκεί ήταν κυρίαρχο και έδενε με το πανέμορφο καταπράσινο τοπίο στο Πεδίον του Άρεως, μέσα στην καρδιά της Αθήνας. Το μεγάλο πάρκο, σίγουρα ήταν η καλύτερη επιλογή για την τοποθέτηση του μνημείου των Ηρώων Ιερολοχιτών. Εκεί που η ομορφιά της φύσης γίνεται ένα με την φύση του αληθινού Μαχητή, του Έλληνα Καταδρομέα, ο οποίος εκπαιδεύεται μες στη φύση και όχι στα σαλόνια. Του κομάντο που δεν δίστασε ποτέ να χύσει το αίμα του στο βωμό μιας ελεύθερης Πατρίδας… της αγαπημένης μας Ελλάδας. Του Ιερού τούτου τόπου που για πολλοστή φορά στον ρου της Ιστορίας, σε ένα σκοτεινό και δυσοίωνο περιβάλλον γεωπολιτικών εξελίξεων, καλείται, εκ νέου, να είναι έτοιμος, μαζί με όλους όσους είχαν την τιμή και την χαρά να έχουν γεννηθεί στην ωραιότερη χώρα του κόσμου και νιώθουν το αθάνατο ελληνικό αίμα να ρέει φλογερό μέσα τους, να αντιμετωπίσει με θάρρος «επίβουλες εχθρικές προκλήσεις και απειλές».

Προσεγγίζοντας ακόμα περισσότερο στο μνημείο, χάσαμε το μέτρημα από το πλήθος των πρασινοσκούφηδων, οι οποίοι ντυμένοι, με τις άψογα περιποιημένες στολές που έφεραν πάνω τους το τιμημένο έμβλημα του ξίφους στις πτέρυγες και την επιγραφή “Ο Τολμών Νικά”, στέκονταν με απίστευτα λυγερή κορμοστασιά, περιμένοντας το τιμώμενο πρόσωπο, όπως ανέφερε και το πρόγραμμα της τελετής. Τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Κατά την άφιξή του ο Α/ΓΕΕΘΑ μας εντυπωσίασε  με την δυναμική  είσοδό του και το επιβλητικό παρουσιαστικό του. Έμπειρος καταδρομέας και ο ίδιος, έδινε την εικόνα ότι είναι διαρκώς έτοιμος για στρατιωτική επιχείρηση.  Βεβαίως, το ίδιο ισχύει για όλους τους Αξιωματικούς των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων. Είναι έτοιμοι, ανά πάσα ώρα και στιγμή, να αλλάξουν την στολή υπ΄ αριθ΄ «8», φορώντας  αυτήν της παραλλαγής και να φύγουν άμεσα για επικίνδυνη αποστολή όπου η Πατρίς τους καλέσει.

φωτ. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος φτάνει στον χώρο του Μνημείου του Ιερού Λόχου

Η τελετή πραγματοποιήθηκε με την τάξη που διακρίνει πάντοτε τις διοργανώσεις των Αξιωματικών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και δη αυτών που ανήκουν στην περίφημη ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων. Μετά την απόδοση τιμών βάσει του προγράμματος, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, Προσκλητήριο Νεκρών και ακολούθως ένστολος των Ειδικών Δυνάμεων παρέθεσε σύντομη ομιλία κάνοντας ιστορική αναδρομή στους αγώνες του Ιερού Λόχου. Η ενδιαφέρουσα πορεία από τον πρώτο Ιερό Λόχο της αρχαιότητας, στον δεύτερο της εποχής του Υψηλάντη για να  καταλήξει στην σύσταση του τρίτου, αυτού της Μέσης Ανατολής επί ημερών του πρώτου Διοικητή του Ιερού Λόχου Συνταγματάρχη Χριστόδουλου Τσιγάντε, επισημάνθηκε ιδιαιτέρως. Υπογραμμίστηκε η ιδιαιτερότητα των αποστολών που είχε να φέρει εις πέρας ο Ιερός Λόχος,  αναφέρθηκε ότι αποτέλεσε το πρώτο βήμα για την δημιουργία των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων και κατέστη σαφές προς όλους πως η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων αποτελεί τον σύγχρονο Ιερό Λόχο με πλήρως αντιληπτή την υποχρέωση ότι μέσω αυτής θα συνεχιστεί ο θρύλος του Ιερού Λόχου.

φωτ. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος απευθύνει χαιρετισμό

φωτ. ΓΕΕΘΑ

Εν συνεχεία, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος απηύθυνε χαιρετισμό. Ο Α/ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στα κατορθώματα του Χριστόδουλου Τσιγάντε, έδωσε έμφαση στην σκληρή εκπαίδευση που περνούν σήμερα οι Ειδικές Δυνάμεις και υπενθύμισε την σπουδαιότητα της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων με περιοχή ευθύνης όλο το Αιγαίο, κάτι που βίωσε και ο ίδιος παλαιότερα, ως Διοικητής της. Συγκινητική ήταν η στιγμή που ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έκανε μνεία στον αείμνηστο Ιερολοχίτη Στρατηγό Κωνσταντίνο Κόρκα. Φέτος, για πρώτη φορά, ο άνθρωπος – σύμβολο του Ιερού Λόχου, ο θρυλικός καταδρομέας δεν ήταν παρών στο Ετήσιο Μνημόσυνο για τους Συμπολεμιστές του. Επίσης, έγινε αναφορά στις συνεχόμενες εξαιρετικές επιδόσεις των Ελλήνων Ειδικοδυναμιτών σε στρατιωτικές ασκήσεις.

Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ έγινε κατάθεση στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακολούθησε ο Εθνικός Ύμνος από την στρατιωτική μπάντα.

φωτ.ΓΕΕΘΑ

φωτ. Η στρατιωτική μπάντα και το τιμητικό άγημα

Την μνήμη των Πεσόντων Ηρώων τίμησαν με την παρουσία τους: ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, ο Διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων “Ιερός Λόχος” Υποστράτηγος Γεώργιος Μανουράς, ο Υπαρχηγός ΓΕΝ Υποναύαρχος Γεώργιος Καμπουράκης ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ, ο Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, ο Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ) Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Διευθυντής ΓΕΣ/ΔΕΔ Υποστράτηγος Δημήτριος Βουνίσιος,  πολλοί εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικοί από τον Στρατό, την Αεροπορία και το Ναυτικό, εκπρόσωποι ενώσεων αποστράτων αξιωματικών, μέλη λεσχών Ιερολοχιτών και συνδέσμων καταδρομέων, ο βετεράνος καταδρομέας-πολεμιστής της Κύπρου και πρόεδρος του σωματείου “Κομάντος 74” Παναγιώτης Αφάλης, ο έφεδρος ταγματάρχης καταδρομών και πρόεδρος του ΠΣΕΕΔ/ΣΑΚ Αλέξανδρος Κόντος, η επιτετραμμένη της Πρεσβείας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα Susan Geary, ο Ακόλουθος Άμυνας της Αιγύπτου στην Ελλάδα Συνταγματάρχης Ayman Alian Mahmoud ALIAN, εκπρόσωποι Πολιτικών και Θρησκευτικών Αρχών.

φωτ. ΓΕΕΘΑ

Επίσης, παρευρέθηκαν στενοί συγγενείς των Ιερολοχιτών, μεταξύ άλλων, η κα Κόρκα, χήρα του αείμνηστου Στρατηγού Κωνσταντίνου Κόρκα, η εγγονή και ο δισέγγονος του Υποστράτηγου Χριστόδουλου Τσιγάντε, η χήρα του Ιερολοχίτη Χαροκόπου και ο υιός του Ιερολοχίτη Δροσογιάννη.  

φωτ. Η κα Κόρκα, χήρα του αείμνηστου Στρατηγού Κωνσταντίνου Κόρκα με τον βετεράνο καταδρομέα Παναγιώτη Αφάλη

Σημειώνουμε πως η απουσία του Στρατηγού Κωνσταντίνου Κόρκα ήταν ιδιαίτερα αισθητή στους παλαιότερους απόστρατους καταδρομείς, οι οποίοι ήταν πάντα δίπλα του σε όλες τις τιμητικές εκδηλώσεις των τελευταίων ετών, τόσο στο μνημείο Πεσόντων Ιερολοχιτών στο Πεδίον του Άρεως όσο και στο μνημείο των ΛΟΚ στο Καβούρι Βουλιαγμένης.

φωτ. Ο Α/ΓΕΕΘΑ κατά τη διάρκεια εθιμοτυπικών χαιρετισμών με απόστρατους αξιωματικούς και παράγοντες συλλογικοτήτων καταδρομέων

Με το πέρας της εκδήλωσης μνήμης των Ηρώων Ιερολοχιτών, ακολούθησαν, ως είθισται, αναμνηστικές φωτογραφίες στο μνημείο του Ιερού Λόχου. Εμείς, στο περιθώριο της εκδήλωσης, είχαμε την τιμή να συνομιλήσουμε για λίγο με τον Διοικητή της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων “Ιερός Λόχος” Υποστράτηγο Γεώργιο Μανουρά  και τον Βετεράνο καταδρομέα της Α΄ Μοίρας Καταδρομών, πρόεδρο των “Κομάντος 74” Παναγιώτη Αφάλη. Με πολύ ευγένεια, μας επέτρεψαν να τους φωτογραφήσουμε δίπλα στο μνημείο των Πεσόντων Ιερολοχιτών, σε ένα συμβολικό ενσταντανέ. Προσπαθήσαμε να συνθέσουμε το μάχιμο παρελθόν ενός αληθινού πολεμιστή – κομάντο των γεγονότων της Κύπρου το ΄ 74 όπως ο Παναγιώτης Αφάλης με τον δυναμισμό, την αποφασιστικότητα και την μαχητικότητα ενός έμπειρου, ικανότατου αξιωματικού των ειδικών δυνάμεων όπως ο Στρατηγός Γεώργιος Μανουράς. Είναι Κομάντο και Τζέντλεμεν και οι δυο, αυτό το τονίζουμε, με το χέρι στην καρδιά!

φωτ. Ο Διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων “Ιερός Λόχος” Υποστράτηγος Γεώργιος Μανουράς με τον Βετεράνο Καταδρομέα της Α΄ Μοίρας Καταδρομών και Πρόεδρο των “Κομάντος 74” Παναγιώτη Αφάλη

φωτ. Ο Βετεράνος Καταδρομέας της Α΄ Μοίρας Καταδρομών και Πρόεδρος των “Κομάντος 74” Παναγιώτης Αφάλης καταθέτει στεφάνι στο μνημείο των Ιερολοχιτών

Λίγο μετά, ο κ. Παναγιώτης Αφάλης, ο οποίος και στα 100 του μάχιμος κομάντο θα παραμένει και σε διαρκή ετοιμότητα για επιχείρηση, ακόμα και μόνος του, μοιράστηκε μαζί μας τα έντονα συναισθήματα που ένιωσε κατά την τελετή μνήμης, ως  καταδρομέας πολεμικής επιχείρησης λέγοντάς μας: «Σήμερα ήρθα ως εκπρόσωπος των “Κομάντος 74” να τιμήσω τους θρυλικούς Ιερολοχίτες. Ο σημερινός “Ιερός Λόχος” έχει επικεφαλής τον Στρατηγό Γεώργιο Μανουρά, ο οποίος είναι γιος του συμπολεμιστή μας Στρατηγού Βασιλείου Μανουρά. Ο Ιερός Λόχος από τα χρόνια του  2ου Παγκοσμίου Πολέμου, οπότε και συγκροτήθηκε, υπήρξε ο πρόδρομος των Δυνάμεων Καταδρομών. Έγραψε ιστορία με τις επιτυχημένες καταδρομικές επιχειρήσεις του σε Τυνησία, Μέση Ανατολή  αλλά κυρίως στα νησιά του Αιγαίου. Εμείς, η Α΄ Μοίρα Καταδρομών, είμαστε η συνέχεια του Ιερού Λόχου. Θεωρούμαστε οι συνεχιστές του Ιερού Λόχου γιατί βρεθήκαμε, μια νύχτα, με την επιχείρηση – αποστολή “ΝΙΚΗ” από τα Χανιά στη Λευκωσία. Είχαμε και εμείς δυο νικηφόρες μάχες εναντίον των τουρκικών δυνάμεων, ενεργήσαμε καταδρομικά, επιστρέψαμε στην μονάδα μας και γράψαμε το δικό μας κεφάλαιο στην ελληνική ιστορία ως συνεχιστές του Ιερού Λόχου.»

Φεύγοντας, ευχηθήκαμε σε όλους τους πρασινομπερέδες να είναι γεροί, δυνατοί, έτοιμοι πάντοτε για τα πάντα και να έχουμε ειρήνη. Όσο για αυτούς που λένε ότι “Μπορεί να έρθουν κατά δω, κάποιο βράδυ” δηλώνουμε ότι όσο υπάρχουν οι φέροντες στην κεφαλή τον τιμημένο ελληνικό πράσινο μπερέ, στο μπράτσο της ιστορικά βαριάς, βαμμένης με αίμα από τους αγώνες, χακί στολής, το ξίφος στις πτέρυγες με την επιγραφή “ Ο Τολμών Νικά” και στην καρδιά χαραγμένη την λέξη ΕΛΛΑΔΑ, εμείς θα κοιμόμαστε ήσυχοι στα σπίτια μας τις νύχτες, το λέμε, το υπογράφουμε, δεν φοβόμαστε τίποτα και κανέναν. Είναι αυτοί εκεί για εμάς, οι Ειδικές Δυνάμεις, οι άγρυπνοι φρουροί μας!

Τιμή και Δόξα στις Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις! 

Πεσόντες Ιερολοχίτες…ΑΘΑΝΑΤΟΙ!

Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα Diplomatic Point