Έπεσαν οι υπογραφές σε 12 συμβάσεις μεταξύ ελληνικών εταιρειών αμυντικού υλικού και των γαλλικών NAVAL GROUP, MBDA και THALES

▪Στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης “EURONAVAL 2022”

19-10-2022

Με τον Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνύ (Sébastien Lecornu), συναντήθηκε χθες, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Χαρδαλιάς στο χώρο του Ελληνικού Περιπτέρου, στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Ναυτικής Άμυνας και Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας “EURONAVAL 2022”, η οποία πραγματοποιείται από 18 έως 21 Οκτωβρίου 2022 στο εκθεσιακό κέντρο “Paris Le Bourget”, στο Παρίσι.

Οι δυο πολιτικοί, επιβεβαίωσαν τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών, εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συμμάχων στο ΝΑΤΟ, οι οποίες ενισχύθηκαν με την υπογραφή της Συμφωνίας για την εγκαθίδρυση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια Ελλάδας και Γαλλίας, στο Παρίσι, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Για πρώτη φορά η χώρα μας συμμετέχει με εθνικό περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση “EURONAVAL 2022”, το οποίο διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με την υποστήριξη του Οργανισμού Enterprise Greece, του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και των Ελλήνων Κατασκευαστών Ναυτιλιακού Εξοπλισμού (HEMEXPO).

Δώδεκα ελληνικές αμυντικές εταιρίες, συμμετέχουν σε αυτή την ιδιαίτερα σημαντική έκθεση, μία από τις μεγαλύτερες του είδους της παγκοσμίως, έχοντας ως στόχο την ανάδειξη και προβολή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, σε μια ιδιαίτερα σημαντική χρονική συγκυρία, όπου ήδη υλοποιείται το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα των φρεγατών Belharra, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη και επιπλέον προγράμματα για την ενίσχυση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Στο Εθνικό μας Περίπτερο συμμετέχουν οι εταιρίες ΑKMON, ARPEDON, EMMIS, FARAD, FEAC ENGINEERING, MEVACO, MILTECH, ROTA, SCYTALIS, SSMART, STELMA ΚΑΙ 8 BELLS RESEARCH. Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας περιηγήθηκε στους χώρους των ελληνικών εταιρειών, συνομίλησε με τους εκπροσώπους τους και ενημερώθηκε ξεχωριστά από τον κάθε συμμετέχοντα εκθέτη.

Παρουσία του ΥΦΕΘΑ, υπεγράφησαν δώδεκα συνολικά συμβάσεις μεταξύ ελληνικών εταιρειών αμυντικού υλικού και τους γαλλικούς Ομίλους NAVAL GROUP, τον οποίο εκπροσώπησε η Διευθύντρια Προμηθειών Αν Κιγιόν (Anne Quillon), THALES τον οποίο εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος  Ερβέ Νταμάν (Hervé Dammann) και MBDA τον οποίο εκπροσώπησε ο Διευθύνων Σύμβουλος Ερίκ Μπερανζέ (Éric Béranger).

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Χαρδαλιάς εκπροσωπώντας την Ελληνική Δημοκρατία και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εγκαινίασε το Ελληνικό Περίπτερο της Έκθεσης.

Στην τελετή εγκαινίων του Ελληνικού Περιπτέρου παρευρέθηκαν ο Έλληνας Πρέσβης στη Γαλλία Δημήτριος Ζεβελάκης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, εκπροσωπώντας και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, ο Αρχηγός ΛΣ – ΕΛ. ΑΚΤ Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντιναύαρχος (Μ) ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος ΠΝ, ο Αντιπρόεδρος του Ομίλου GICAN (Groupement des Industries de Construction et Activités Navales) Λουί Λε Πιβέν (Louis Le Pivain), o Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού  Αναστάσιος Ροζολής, o Πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λωράν Τουιλιέ (Laurent Thuillier), η Εντεταλμένη Σύμβουλος & Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Enterprise Greece Μπέττυ Αλεξανδροπούλου και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας FARAD Κωνσταντίνος Φανουριάδης ως εκπρόσωπος της HEMEXPO.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας περιηγήθηκε επίσης και στα υπόλοιπα εθνικά περίπτερα της Έκθεσης συνοδευόμενος από τον Πρέσβη της Ελλάδας στη Γαλλία, τον Αρχηγό ΓΕΝ, τον Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ και τον Έλληνα Ακόλουθο Άμυνας στο Παρίσι.

Τέλος, ο ΥΦΕΘΑ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του NAVAL GROUP Πιέρ Ερίκ Πομελέ (Pierre Éric Pommellet), τον Πρόεδρο και Γενικό Διευθυντή της THALΕS  Πατρίς Κέιν (Patrice Caine), τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του MBDA Ερίκ Μπερανζέ (Éric Béranger) και τον Πρόεδρο του FINCANTIERI Ντάριο Ντέστε (Dario Deste), ενώ είχε επίσης επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους, επικεφαλής εταιρειών και φορέων του Ναυτικού Αμυντικού Τομέα συμμετεχουσών χωρών.

φωτ.ΥΠΕΘΑ