Ελληνο-Ιαπωνικό Επιχειρηματικό Φόρουμ με συμμετοχή Aντιπροσωπείας Ιαπωνικού Συνδέσμου Επιχειρήσεων KEIDANREN

▪Συμμετείχε ο ΥΦΥΠΕΞ Φραγκογιάννης

14-10-2022

Για μια νέα δυναμική που διαμορφώνεται στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Ελλάδας και Ιαπωνίας, μίλησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, στο επιχειρηματικό Φόρουμ που διοργάνωσε, σήμερα Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022 ο ΣΕΒ, στο πλαίσιο της επίσκεψης της αντιπροσωπείας του εθνικού φορέα επιχειρήσεων της Ιαπωνίας KEIDANREN στην Αθήνα, στις 13 και 14 Οκτωβρίου 2022.

Αναφερόμενος ειδικότερα στους κλάδους όπου παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες προοπτικές, ο ΥΦΥΠΕΞ επεσήμανε την παραδοσιακή συνεργασία Ελλάδας Ιαπωνίας στον τομέα της ναυτιλίας, με τους Έλληνες εφοπλιστές να δείχνουν έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους, για πάνω από 70 χρόνια, στα ιαπωνικά ναυπηγία, για την κατασκευή ελληνόκτητων πλοίων. Ο  Υφυπουργός εξέφρασε αισιοδοξία  για αύξηση των εξαγωγών στην Ιαπωνία ναυτιλιακού εξοπλισμού που κατασκευάζεται στην Ελλάδα.

Ο ΥΦΥΠΕΞ μίλησε ακόμα για προοπτικές συνεργασίας αλλά και επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τις ιαπωνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της υψηλής τεχνολογίας, καθώς επίσης και του τουρισμού. Και τόνισε ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στη Διεθνή EXPO της Οσάκα το 2025, αποτελεί ιδανική ευκαιρία για την περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων.

Σημειώνεται ότι η KEIDANREN – ο ιαπωνικός εθνικός φορέας επιχειρείν – συμμετέχει θεσμικά και ενεργά στη διαμόρφωση της οικονομικής δραστηριότητας της Ιαπωνίας. Η επιλογή της να επισκεφθεί τη χώρα μας, με υψηλού επιπέδου αποστολή – η τελευταία αντίστοιχη αποστολή είχε βρεθεί στην Ελλάδα το 2005 –  αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της Ιαπωνίας στην ελληνική οικονομία και σηματοδοτεί το αυξημένο ενδιαφέρον της ιαπωνικής πλευράς για ενίσχυσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν εκπρόσωποι μερικών από τις μεγαλύτερες ιαπωνικές επιχειρήσεις: Hitachi, Sumitomo Life Insurance Company, ANA Holdings, Japan Airlines, Nomura Holdings και Mitsubishi Electric.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, η οποία διοργανώθηκε με τη συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών, της Ιαπωνικής Πρεσβείας στην Αθήνα και του ΣΕΒ, η αντιπροσωπεία της KEIDANREN πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Στο πλαίσιο του σημερινού Φόρουμ, πραγματοποιήθηκε επίσης, σειρά επιχειρηματικών συναντήσεων B2B, μεταξύ ελληνικών και ιαπωνικών εταιριών.

φωτ.Υπουργείο Εξωτερικών-twitter