ΑΝΥΠΕΞ Βαρβιτσιώτης: Είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

10-10-2022

«Είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας σήμερα στον τ/σ ΣΚΑΪ.

Ειδικότερα, ο ΑΝΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων συνιστά απόφαση εθνική και έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα θωρακίζει τα νησιά της απέναντι στην τουρκική απειλή, ενώ η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα στην παράνομη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, και θα συνεχίσει να αντιδρά, τόσο με την ενίσχυση των σχέσεών μας με τη φίλη και σύμμαχο Αίγυπτο αλλά και με τους Ευρωπαίους Εταίρους. Κατέστησε δε σαφές ότι η Ελλάδα, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός στην Πράγα, διατηρεί ανοιχτό το περιθώριο του διαλόγου, σημειώνοντας ότι «είμαστε και ψύχραιμοι και αποφασισμένοι», γιατί η οποιαδήποτε κλιμάκωση η οποία θα προέλθει με υπαιτιότητα της ελληνικής πλευράς είναι ουσιαστικά αυτό που αποζητά ο κύριος Ερντογάν.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός επισήμανε ακόμη ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έχει δημιουργήσει κακό κλίμα εναντίον της Τουρκίας τόσο με τη στάση του στη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας, όσο και με την απειλή βέτο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία έχει οδηγήσει σε συσπειρώσεις εναντίον της Τουρκίας στη συμμαχία. Όπως είπε, αφού ο κ. Ερντογάν πήρε απάντηση κατά πρόσωπο στην Πράγα από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενώπιον 42 Ευρωπαίων ηγετών, αποχώρησε από το επίσημο δείπνο, στο οποίο και οι υπόλοιποι ηγέτες εξέφρασαν προβληματισμούς και ανησυχίες. Αναφέρθηκε επίσης και στο ενδεχόμενο κυρώσεων κατά προσωπικοτήτων και οικονομικών οντοτήτων της Τουρκίας οι οποίες βοηθούν στην ενίσχυση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, χαρακτηρίζοντας «θετικό βήμα» το γεγονός ότι η Ευρώπη αναγνωρίζει αυτό που λέει η Ελλάδα εδώ και καιρό, ότι δηλαδή η Τουρκία πλουτίζει εις βάρος των ευρωπαϊκών και άλλων χωρών με το να μην εφαρμόζει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.