Συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ για τον ΥΦΕΘΑ

8-10-2022

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Χαρδαλιάς χθες στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Dereck J. Hogan, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΘΑ.

Κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα, οι κ.κ. Χαρδαλιάς και Hogan επιβεβαίωσαν τους μακροχρόνιους και ισχυρούς ιστορικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίοι εκπορεύονται από τη δυτική τους κληρονομιά, καθώς και το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων που αποτελεί ορόσημο για περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε πολλαπλούς τομείς. Επίσης, υπογράμμισαν τη στενή συμμαχική και εταιρική σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και διεθνών οργανισμών.

Οι δύο Υφυπουργοί συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με επίκεντρο την ενίσχυση της στενής στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται στο υψηλότατο επίπεδό της, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή του 2ου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement – MDCA). Έμφαση δόθηκε στη χρήση των υποδομών της Σούδας, της Αλεξανδρούπολης, της Λάρισας και του Στεφανοβίκειου για την υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και της Συμμαχίας, καθώς και στη στρατηγική αξία του λιμένα της Αλεξανδρούπολης ο οποίος όχι μόνο έχει αποδειχθεί κρίσιμος στην παροχή υποστήριξης στο ΝΑΤΟ, μετά τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά αναδείχθηκε σε βασικό περιφερειακό ενεργειακό κόμβο των Βαλκανίων, μειώνοντας την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκαν στην τρέχουσα κατάσταση και τις προκλήσεις ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εξαιτίας των αναθεωρητικών τάσεων που αναπτύσσονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στις εξελίξεις στη Λιβύη και στο ζήτημα του παράνομου νέου μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης στον τομέα των υδρογονανθράκων, καθώς και στη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στις συνέπειές της στην περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο των επαφών με την ελληνική ομογένεια, παρέθεσε δείπνο εργασίας στον Πρόεδρο του American Hellenic Institute (AHI) κ. Nick Lariggakis, με τον οποίο συζήτησαν για τις τελευταίες σημαντικές πρωτοβουλίες του Ινστιτούτου και τον ευχαρίστησε για την εξαιρετική συνεργασία και συμβολή του AHI στην ισχυροποίηση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας και ΗΠΑ.

Στο γεύμα συμμετείχαν επίσης ο Αναπληρωτής Πρέσβης της Ελληνικής Πρεσβείας στις ΗΠΑ κ. Θεόδωρος Μπιζάκης, ο Ακόλουθος Άμυνας της Ελλάδας στις ΗΠΑ, καθώς και οι Ακόλουθοι Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας της Ελληνικής Πρεσβείας στις ΗΠΑ.

Επίσης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας χθες στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, βρέθηκε στην έδρα της Ναυτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ (US Naval Academy), στην Ουάσιγκτον, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της Ακαδημίας Αντιναύαρχος Sean Buck.

Κατά την επίσκεψη ο κ. Χαρδαλιάς ενημερώθηκε για την αποστολή, το πρόγραμμα ναυτικής και ακαδημαϊκής εκπαίδευσης της Ακαδημίας και περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις της.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των Ναυτικών Ακαδημιών Ελλάδας και ΗΠΑ, πρότεινε την από κοινού ανάπτυξη και υλοποίηση ενός προγράμματος στρατιωτικής, ναυτικής και ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, με τη διαδικασία ανταλλαγής Ναυτικών Δοκίμων μεταξύ της Αμερικανικής Ναυτικής Ακαδημίας και της Ελληνικής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, επ’ ωφελεία των μελλοντικών ηγητόρων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, με την ονομασία «ΦΙLIA». Η παρουσίαση της πρότασης έγινε αποδεκτή από τη Διοίκηση της Ναυτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ με ιδιαίτερο ενθουσιασμό.

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε:

– Την Ελληνική Πρεσβεία, όπου συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Πρέσβη κ. Θεόδωρο Μπιζάκη, με τον οποίο συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Επίσης, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τα στελέχη της Πρεσβείας.

– Την Ελληνική Στρατιωτική Αντιπροσωπεία, όπου συναντήθηκε με τον Ακόλουθο Άμυνας της Ελλάδας στις ΗΠΑ Συνταγματάρχη Παναγιώτη Βλαχόπουλο και τα στελέχη που υπηρετούν στην Αντιπροσωπεία, τα οποία συνεχάρη για τον επαγγελματισμό και την αποτελεσματικότητα τους στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.

φωτ.ΥΠΕΘΑ