Γεώργιος Καραμαλίκης: Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να αποκατασταθεί η ηρεμία και η διαλειτουργικότητα στην κορυφή των Ε.Δ.

26-9-2022

Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ανέκαθεν μας έκανε υπερήφανους, καμαρώνουμε για αυτό και πάντα θα τυγχάνει τιμής και σεβασμού από εμάς. Προσφάτως, κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα στον Τύπο που έβαζαν στο στόχαστρο στελέχη του ΠΝ. Στο Diplomatic Point αποφύγαμε την αναφορά σε αυτά τα δημοσιεύματα την ώρα της έντασης. Σήμερα, στον απόηχο των πολλών αντιδράσεων που προκάλεσε η εφημερίδα “Political” με τα όσα δημοσίευσε σχετικά με το Πολεμικό Ναυτικό στο φύλλο ημερομηνίας 23-9-2022, δημοσιεύουμε άρθρο του Ναυάρχου ε.α. και π. Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού κ. Γεωργίου Καραμαλίκη. Το κείμενο του πολύ έμπειρου  απόστρατου Αξιωματικού του Ναυτικού, με λόγο περιεκτικό, ψύχραιμο και αντικειμενικό  παρουσιάζει την ουσία του θέματος και παρατίθεται ακολούθως:

Υπάρχει θέμα με τη διαλειτουργικότητα στη διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η κατάσταση αυτή, γνωστή στο χώρο, έλαβε ευρύτερη δημοσιότητα από διάφορα δυσάρεστα γεγονότα που γίνονται γνωστά στο ευρύτερο κοινό, είτε διότι αποκαλύπτονται είτε διαρρέονται σκόπιμα στο τύπο.

Αυτή η δυσάρεστη κατάσταση έχει τη βάση της στον ισχύοντα νόμο διοικήσεως των Ε. Δ και ειδικότερα στις  υπερεξουσίες του Α/ΓΕΕΘΑ, οι οποίες είναι ανάγκη για ουσιαστικούς και λειτουργικούς λόγους να ρυθμιστούν.

Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να αποκατασταθεί η ηρεμία και η διαλειτουργικότητα στην κορυφή των Ε. Δ, πριν είναι αργά…!

Το θέμα του Αρχηγού Στόλου, που προέκυψε πρόσφατα, είναι πολύ σοβαρό, έχει βάθος και οι αρμόδιοι πρέπει να το εξετάσουν και να το πατάξουν/επιλύσουν άμεσα και οριστικά!

Η διοίκηση και ο έλεγχος των Ε.Δ, δεν μπορεί να επαφίεται στις διαπροσωπικές σχέσεις των Αρχηγών αλλά αυτές πρέπει να ρυθμίζονται από τον οικείο νόμο, με βάση ότι, ο Α/ΓΕΕΘΑ  δεν διαθέτει την ανάλογη διακλαδική γνώση/ εμπειρία, η οποία να του παρέχει την δυνατότητα «δεσποτικής διοίκησης» επί των Γενικών Επιτελείων.

*Τα δημοσιεύματα της εφημερίδας «Political» ημερομηνίας 23-9-2022 όπως έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο political.gr