25-9-2022
Ο Υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο περιοδικό GG Greece που κυκλοφορεί ως ένθετο στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως θα ήταν πραγματικά ευτυχισμένος αν ερχόταν η στιγμή της επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών και η επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών θα ήταν απολύτως δυνατό να επιτευχθεί, εάν η Τουρκία αποδεχόταν το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τη σχετική Συνθήκη (UNCLOS).
Στη συνέντευξή του ο ΥΠΕΞ, πιο συγκεκριμένα, τόνισε: «Εκτιμώ πως σε μεγάλο βαθμό έχω ήδη ολοκληρώσει όσα θα ήθελα να έχω κάνει (στο Υπουργείο Εξωτερικών) και να αφήσω πίσω μου. Αλλά θα ήμουν πραγματικά ευτυχισμένος, με έναν αντίστοιχο επίλογο έργου ζωής, αν ερχόταν η στιγμή της επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών. Μία επίλυση, η οποία θα ήταν απολύτως δυνατό να επιτευχθεί, εάν η Τουρκία αποδεχόταν το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τη σχετική Συνθήκη (UNCLOS)».
Σε έτερο σημείο της συνέντευξής του ανέφερε ότι: «Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για τη θητεία μου στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και την εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής, ως απάντηση στην πρόκληση που η δράση της συνιστούσε για το Κράτος Δικαίου. Όπως επίσης για την αποκατάσταση της εικόνας της Αθήνας, ως πρωτεύουσας συντεταγμένου κράτους στην οποία τηρούνται οι Νόμοι της Ελληνικής Δημοκρατίας, εν μέσω της κρίσης, το 2012. Στο Υπουργείο Εξωτερικών είναι οι δύο συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο – στις οποίες, υπόψιν, αδυνατούσαμε να καταλήξουμε επί 50 χρόνια σερί – που εκτιμώ πως ήταν όντως το σπάσιμο μιας γυάλινης οροφής. Σιγανά όμως, χωρίς κρότο. Δεν χρειάζεται ποτέ πολύς θόρυβος».
Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι: «Αυτό που τροφοδοτεί ακατάπαυστα τα σχέδια, το πείσμα, την ενέργεια είναι η ελπίδα μου να γίνει η πατρίδα μας ισχυρότερη, με διευρυμένες συμμαχίες και αναβαθμισμένο ρόλο. Και, τόσο η ευρύτερη περιοχή μας, όσο και ο κόσμος ολόκληρος, να γίνουν ένα πραγματικά ασφαλές μέρος».
