Πρέσβης Κίνας ▪Συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Κίνας

8-9-2022

Συνάντηση με τον Πρέσβη της Κίνας Xiao Junzheng  πραγματοποίησε χθες στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας- Κίνας Ιωάννης Τραγάκης. Κατά τη συνάντηση, με αφορμή την επέτειο των 50 ετών διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, επιβεβαιώθηκε η διαχρονική φιλία που τις συνδέει, καθώς και η επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυση των κοινοβουλευτικών σχέσεων μέσω εκατέρωθεν επισκέψεων και τηλεδιασκέψεων.

Έγινε εκτενής αναφορά στον τομέα του εμπορίου και τη δυνατότητα αύξησης των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων προς την Κίνα. Ο Κινέζος αξιωματούχος αναφερόμενος στην επένδυση της Cosco στον Πειραιά, επεσήμανε τη σημαντική αύξηση στα έσοδα του ΟΛΠ τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας της αυξημένης κίνησης εμπορευματοκιβωτίων και κρουαζιερόπλοιων, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για το πάγωμα της ολοκλήρωσης της επένδυσης  μετά την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας.

Ο κ. Τραγάκης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Ελλήνων, απάντησε ότι μολονότι η Κυβέρνηση βλέπει θετικά την περαιτέρω ανάπτυξη του Λιμένα, δεν μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ωστόσο,  μέσω της τροποποίησης της σύμβασης παραχώρησης, θα διασφαλιστεί η ολοκλήρωση της επένδυσης. Ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Κίνας αναφέρθηκε, επίσης, στη συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας στην κινεζική εθνική οικονομία, καθώς την τελευταία διετία πάνω από 1000 ελληνόκτητα πλοία αξίας 53 δισ. ευρώ κατασκευάστηκαν στην Κίνα, τονίζοντας ότι η χρήση οργάνων ναυσιπλοΐας ελληνικής κατασκευής από τα κινεζικά ναυπηγεία θα ήταν αμοιβαία  επωφελής. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε  επίσης στην πολιτιστική συνεργασία των δύο χωρών και στο διάλογο που έχουν αναπτύξει ελληνικά και κινεζικά πανεπιστήμια. Τέλος, ο κ. Xiao Junzheng αναφέρθηκε στις ανησυχίες που προκαλεί στη χώρα του η επίσκεψη της Προέδρου της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Pelosi, στην Ταϊβάν, λαμβάνοντας από τον κ. Τραγάκη την απάντηση ότι η χώρα μας τηρεί απαρέγκλιτα την πολιτική «της μιας Κίνας».

φωτ.Βουλή των Ελλήνων