Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας – Σλοβακίας Green Growth Business Forum ▪Παρουσία ΥΦΥΠΕΞ Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας Κώστα Φραγκογιάννη

6-9-2022

Τη βούληση της ελληνικής πολιτείας για την περαιτέρω εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας με τη Δημοκρατία της Σλοβακίας, εξέφρασε ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την έναρξη των εργασιών του επιχειρηματικού φόρουμ Ελλάδας – Σλοβακίας Green Growth Business Forum, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα.

Ο ΥΦΥΠΕΞ υπογράμμισε τον επίκαιρο χαρακτήρα της πρωτοβουλίας, καθώς οι ενότητες του Φόρουμ αφορούν κρίσιμους τομείς όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η Δίκαιη Μετάβαση, η Διαχείριση Υδάτων, η Διαχείριση Αποβλήτων, η Ηλεκτρομηχανική/Ηλεκτροκινητικότητα και οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Όπως επεσήμανε ο κ Φραγκογιάννης, «η Ελλάδα έχει αποδείξει τη σαφή πολιτική δέσμευσή της στην πράσινη μετάβαση και τη μετατροπή της χώρας σε κόμβο για τη μεταφορά καθαρής ενέργειας, ηλεκτρικής και υδρογόνου». Και πρόσθεσε ότι, στην προσπάθεια αυτή, η Ελλάδα αναζητά πολύτιμους συμμάχους και εταίρους στην ανάπτυξη κατάλληλων υποδομών και καινοτόμων τεχνολογιών.

Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, επεσήμανε τη μεγάλη δυναμική για συνεργασία των δύο χωρών σε πεδία όπως η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, η ασφάλεια και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Αναφέρθηκε, επίσης, στις αξιοσημείωτες αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και στη Σλοβακία και στην Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι «χάρη στις μεταρρυθμίσεις που έχει υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση, έχει δημιουργηθεί το κατάλληλο οικονομικό κλίμα για να ευημερήσουν και να καινοτομήσουν οι επιχειρήσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταγράφονται ρεκόρ ελληνικών εξαγωγών και να σημειώνεται άνθηση των επενδύσεων».

Το Φόρουμ διοργάνωσαν από κοινού η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Σλοβακίας στην Αθήνα, το ΕΒΕΑ, η Enterprise Greece και ο αντίστοιχος σλοβακικός φορέας  Slovak Investment and Trade Development Agency (SARIO), με αφορμή και την επίσημη επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας της Σλοβακίας Zuzana Caputova στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Φόρουμ υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Enterprise Greece και SARIO, με στόχο την ενδυνάμωση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Σλοβακίας, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Στο περιθώριο των εργασιών του Φόρουμ, ο Υφυπουργός Εξωτερικών είχε επίσης διμερή συνάντηση με την ομόλογό του Υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Ingrid Brockova και τον Υφυπουργό Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Martin Kováč, παρουσία και του ΓΓΔΟΣΕ Γιάννη Σμυρλή, με τους οποίους συζήτησαν προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

φωτ.Υπουργείο Εξωτερικών-twitter