ΥΠΕΞ Ευρωπαϊκής Ένωσης (Gymnich)  ▪Θα μετέχει και ο Δένδιας στη συνάντηση της Πράγας

Θα έχει διμερείς  συναντήσεις με Τσέχους αξιωματούχους 

29-8-2022

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα βρίσκεται αύριο Τρίτη 30 Αυγούστου στην Πράγα, προκειμένου να συμμετάσχει στην Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Gymnich).

Τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της εν λόγω άτυπης Υπουργικής Συνάντησης είναι, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (Τρίτη, 30.08.2022) και οι σχέσεις της ΕΕ με τα Κράτη της Αφρικανικής ηπείρου (Τετάρτη, 31.08.2022). 

Στο πλαίσιο των εργασιών, την Τετάρτη 31.08.2022, θα λάβει χώρα και γεύμα εργασίας με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών της Γεωργίας, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας, όπου θα  συζητηθεί η Ευρωπαϊκή προοπτική των εν λόγω Κρατών και το μέλλον της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Στο περιθώριο του Gymnich, ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να έχει διμερή συνάντηση με τον Εσθονό  ομόλογό του, Urmas Reinsalu.

Στο πλαίσιο της παραμονής του στην Πράγα, ο Υπουργός Εξωτερικών αύριο θα πραγματοποιήσει σειρά διμερών συναντήσεων με ανώτατους Τσέχους Αξιωματούχους.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Τσεχίας, Miloš Zeman,  θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γερουσίας, Miloš Vystrčil, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής  Εξωτερικών Σχέσεων και Άμυνας της Γερουσίας, Pavel Fischer καθώς και με τον Πρόεδρο, Marek Ženíšek και μέλη  της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής.

Οι συζητήσεις του Υπουργού Εξωτερικών με τον Πρόεδρο και τους λοιπούς  αξιωματούχους της Τσεχίας  θα  επικεντρωθούν στις διμερείς σχέσεις, στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στη συνεργασία των δύο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημειώνεται ότι η Τσεχία έχει αναλάβει από την 1η Ιουλίου 2022, την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.