ΤΑΜΣ ΗΡΑΚΛΗΣ 2022 ▪Η ΕΦ στη Διεθνή Διακλαδική Άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων

26-8-2022

Στη Διεθνή Διακλαδική Άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων ΤΑΜΣ «ΗΡΑΚΛΗΣ – 2022», που πραγματοποιήθηκε από 19 έως σήμερα 26 Αυγούστου στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου συμμετείχε η Εθνική Φρουρά. Πέραν της διοργανώτριας χώρας και της Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετείχαν επίσης με προσωπικό και μέσα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και η Ελλάδα ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Ιορδανία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Μπαχρέιν με παρατηρητές. Σκοπός της άσκησης, η οποία εκτελέστηκε στη Στρατιωτική Βάση Mohamed Naguib, ήταν η ρεαλιστική συνεκπαίδευση και η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των δυνάμεων που συμμετείχαν σε αντικείμενα ειδικών επιχειρήσεων.Τα επιμέρους σενάρια περιελάμβαναν επιχειρήσεις σε αστικούς και ανοιχτούς χώρους, βολές Ταχείας Αντίδρασης, ταχεία καταρρίχηση από Ε/Π, κατάδειξη στόχων και κατεύθυνση πυρών υποστηρίξεως, παροχή Α΄ Βοηθειών, διάσωση ομήρων καθώς επίσης ρίψεις αλεξιπτωτιστών σε ξηρά και θάλασσα. 

Χθες, Πέμπτη 25 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV-Day), την οποία παρακολούθησε ο Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Χρυσηλίου καθώς και εκπρόσωποι των λοιπών συμμετεχουσών χωρών, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΦ.

Η άσκηση εντάσσεται στο πλέγμα διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει η Εθνική Φρουρά με τις Ένοπλες Δυνάμεις φιλίων χωρών σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Άμυνας. Κρίνεται ως ιδιαίτερα επωφελής, καθώς παρείχε τη δυνατότητα στο προσωπικό της Εθνικής Φρουράς, να συνεκπαιδευτεί με τις ΕΔ άλλων χωρών, προάγοντας με αυτόν τον τρόπο το επίπεδο διαλειτουργικότητας,  αναδεικνύοντας παράλληλα τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών, ενώ συμβάλλει στην εδραίωση της συνεργασίας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.