Πεσόντες Αεροπόροι ▪Εκδηλώσεις μνήμης στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας

Στο Μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων όπου εκτίθεται το μαχητικό αεροσκάφος Mirage F.1CG που πετούσε ο Ήρωας Υποσμηναγός Νικόλαος Σιαλμάς

19-8-2022

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν σήμερα Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022 εκδηλώσεις μνήμης των Πεσόντων Αεροπόρων στο Λόφο του Αγίου Κοσμά στο Μέγα Δένδρο Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας.

Την διοργάνωση των εκδηλώσεων στο Μνημείο, όπου υπάρχει αφιέρωση στον Υποσμηναγό Νικόλαο Σιαλμά, για την ηρωϊκή θυσία του στην Πατρίδα πριν από τριάντα χρόνια, έχει προηγηθεί σχετικό αφιέρωμα στο Diplomatic Point (για να το δείτε πατήστε  εδώ ), επιμελήθηκε ο Δήμος Θέρμου.

φωτ. από τον χώρο του Μνημείου Πεσόντων Αεροπόρων

Στον χώρο του Μνημείου έγιναν τα αποκαλυπτήρια τριών νέων προτομών που προστέθηκαν δίπλα στις υπάρχουσες των Ιπτάμενων Υποσμηναγών Νικολάου Σιαλμά και Κωνσταντίνου Κοντογιώργου. Αυτές των Σμηνία Ευστάθιου Τσίγκα, Αρχισμηνία Ευάγγελου Σταθόπουλου και του Επισμηνία Βασιλείου Κουρκούτα. Επίσης, τελέστηκε τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων παρουσία των οικογενειών τους και πλήθος κόσμου.

Παρέστη ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο Αντιπτέραρχος Κωνσταντίνος Κελλάρης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Σμήναρχος (Ι) Γεωργόπουλος Αντώνιος ως εκπρόσωπος του Διοικητή της 116 Πτέρυγας Μάχης, ο Πλοίαρχος Γιαννουδάκης Παναγιώτης, Διοικητής Ναυτικού Σταθμού Ιονίου, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ, ο Ταξίαρχος Παππάς Γεώργιος, Διοικητής 8ης Μ/Π Ταξιαρχίας, ο Συνταγματάρχης Τσαούσης Ιωάννης, Διοικητής του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων Μεσολογγίου, ο Ταγματάρχης Σαλβάνος Σπύρος, από την 8η Μ/Π Ταξιαρχία Πεζικού, επικεφαλής της μπάντας που επιμελήθηκε των εμβατηρίων, Υπασπιστές των Διοικητών, άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας από την 116 Πτέρυγα Μάχης, Εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, ο Δήμαρχος Θέρμου Σπυρίδων Κωνσταντάρας, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Θρησκευτικών Αρχών.

φωτ. από τον χώρο του Μνημείου Πεσόντων Αεροπόρων

Το μαρμάρινο μνημείο με τις πλακέτες αφιέρωσης στους πέντε Πεσόντες Αεροπόρους καταγόμενους από την ευρύτερη περιοχή του Θέρμου, εγκαινιάστηκε το έτος 2017. Αναφέρονται ονομαστικά οι Αεροπόροι κατά σειρά τοποθέτησης των μαρμάρινων πλακετών εξ αριστερών τω βλέποντι το μνημείο:

Σμηνίας Ευστάθιος Χαριλάου Τσίγκας (1920-1942)

 -Έπεσε ηρωϊκά την 9η Ιουνίου 1942 κατά την εκτέλεση εκπαιδευτικής αποστολής 50χλμ. Βόρεια του αεροδρομίου Κράνμπορν της Νότιας Ροδεσίας

Ανθυποσμηναγός Κωνσταντίνος Αθανασίου Κοντογιώργος (1963-1988)

-Έπεσε ηρωϊκά για την Πατρίδα την 10η Φεβρουαρίου 1988 στην θαλάσσια περιοχή της Άνδρου κατά την εκτέλεση προγραμματισμένης ασκήσεως μάχης

Υποσμηναγός Νικόλαος Ανδρέα Σιαλμάς (1965-1992)

-Έπεσε ηρωϊκά στο Αιγαίο Πέλαγος την 18η Ιουνίου 1992 αναχαιτίζοντας επίθεση από Τουρκικά Αεροπλάνα

Αρχισμηνίας Ευάγγελος Γεωργίου Σταθόπουλος (1919-1948)

-Έπεσε ηρωϊκά για την Πατρίδα την 10η Μαϊου 1948 εκτελώντας πολεμική αποστολή στην περιοχή των Γρεβενών με αεροσκάφος Harvard της Αεροπορικής Βάσης Λάρισας

Σμηνίας Βασίλειος Γεωργίου Κουρκούτας (1921-1943)

 -Έπεσε ηρωϊκά την 24η Μαϊου 1943 στην Ισμαηλία Αιγύπτου όταν το αεροπλάνο τύπου Hurricane που χειριζόταν έπεσε στο έδαφος και κάηκε μαζί του

φωτ. Η οικογένεια του Ήρωα Αεροπόρου Νικολάου Σιαλμά με τον Υφυπουργό Άμυνας Νικόλαο Χαρδαλιά

Στις εκδηλώσεις μνήμης ήταν παρούσα και η οικογένεια του Ήρωα Πιλότου Νικολάου Σιαλμά. Ο αδελφός του κ.Κωνσταντίνος Σιαλμάς, πάντα φιλικός και ευγενικός στα μέσα ενημέρωσης, μας μίλησε για την σημασία της σημερινής επετειακής εκδήλωσης αναφορικά με την μνήμη της ηρωϊκής θυσίας του αδελφού του το καλοκαίρι του 1992 σε αερομαχία στο Αιγαίο Πέλαγος: «Ήταν μια μεγάλη τιμή για εμάς που ήρθε ο Υπουργός κ. Χαρδαλιάς και στο Θέρμο, μετά την τιμή που μας έκανε στις 17 Ιουνίου να έρθει στον Άγιο Ευστράτιο. Μας τίμησε και στον Άγιο Ευστράτιο και εδώ, για τα τριάντα χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Σιαλμά.

Είναι πολύ συγκινητικό για εμάς μετά από τόσα χρόνια που κάνουμε την ίδια εκδήλωση. Είναι σημαντικό που η Πολιτεία δεν ξεχνάει και τιμάει την μνήμη του αδελφού μου και πάνω σε αυτή την μνήμη ελπίζω να περνάει τα μηνύματα που πρέπει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε σε όλον τον νέο κόσμο και στον γενικότερο πληθυσμό της Ελλάδος ότι αυτή η θυσία, αυτών των παιδιών δεν πήγε χαμένη. Αυτό είναι που μας κάνει περισσότερο Πατριώτες, να τιμάμε και να προσέχουμε την Πατρίδα μας από κάθε επιβουλή γιατί ζούμε σε δύσκολες στιγμές.

Ελπίζουμε ότι και τα επόμενα χρόνια ο Δήμος θα συνεχίσει να τιμάει την μνήμη του και είμαστε σίγουροι για αυτό, από τον Δήμαρχο κ. Κωνσταντάρα  που έφτιαξε το μνημείο και συνεχίζει κάθε χρόνο να μας τιμάει και μέσα από την μνήμη αυτή να έρχεται κάθε χρόνο τόσος κόσμος, να αναγνωρίζουν τους ανθρώπους της περιοχής που έπεσαν στον βωμό της Πατρίδας. Πιστεύουμε η οικογένειά μου και εγώ ότι μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις μνήμης θα μείνει κάτι να στηρίζει και να υποστηρίζει όλη την Νεολαία της ευρύτερης περιοχής.»

φωτ. Ο Πτέραρχος ε.α. κ.Χατζής Γρηγόριος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του

Επίσης, έντονο παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο Υποπτέραρχος ε.α. κ.Χατζής Γρηγόριος, με ένα εξίσου δυναμικό λόγο κατά τη διάρκεια της τελετής. Έχοντας ζήσει και ο ίδιος ως Αεροπόρος τις εμπειρίες των Ικάρων, λίγο μετά το πέρας της σημερινής τελετής, με ευγένεια μας είπε δυο λόγια για αυτές τις μοναδικές εμπειρίες ζωής.

“Εμείς στην Πολεμική Αεροπορία δυστυχώς θρηνούμε θύματα και σε ειρήνη και σε πόλεμο. Το λέω αυτό γιατί και στην ειρήνη η Πολεμική Αεροπορία εκπαιδεύεται όπως θα πολεμήσει για αυτό υπάρχει και το σλόγκαν: «Εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις». Επειδή έτυχε να έχω υπηρετήσει σε Μοίρα Αναχαίτησης επί δέκα συναπτά χρόνια και ήμουν Αρχιεκπαιδευτής στα Phantom, οι ασκήσεις, η εκπαίδευση που κάναμε στους καινούργιους ήταν στα όρια που μπορεί να επιχειρήσει ένα αεροπλάνο. Αυτό συντελεί στην αποτροπή του κακόβουλου γείτονα, ο οποίος εποφθαλμιά να μας πάρει την υπεροχή στο Αιγαίο. Μέχρι τώρα δεν το έχουμε επιτρέψει. Ούτε θα το επιτρέψουμε.

Τα παιδιά αυτά, ο Νίκος Σιαλμάς και ο Κώστας Κοντογιώργος ήταν δύο αξιόλογοι άνθρωποι, πρώτα ξαδέλφια. Τους γνώρισα όταν ο Κοντογιώργος ήταν Ανθυποσμηναγός και τον Σιαλμά τον είχα στην Σχολή Ικάρων ως μαθητή. Ειλικρινά στενοχωρήθηκα πάρα πολύ γιατί τα θεωρούσα παιδιά μου επιχειρησιακά και είχα μεγάλο σύνδεσμο, με την οικογένεια του Κοντογιώργου. Στενοχωρήθηκα τα μέγιστα όταν «έφυγαν». Ο Κοντογιώργος θα μπορούσε να είχε γίνει Αρχηγός της Αεροπορίας γιατί ήταν Υπαρχηγός της σειράς μου και επειδή ο Αρχηγός στη σειρά του είχε δηλώσει παραίτηση και είχε φύγει ήταν ο αμέσως εκκολαπτόμενος Αρχηγός της Αεροπορίας αλλά δυστυχώς η τύχη δεν το ήθελε, «έφυγε» νωρίς. Έφυγε σε μια άσκηση που την κάναμε καθημερινά, ρουτίνα, αερομαχία μεταξύ των φιλίων αεροσκαφών για εκπαίδευση αλλά δεν είναι μόνο η ικανότητα που μετράει, τα μέγιστα μετράει και η τύχη. Για να επιβιώσεις στην Αεροπορία πρέπει να είσαι ικανός και τυχερός.

Εύχομαι να μην χαθεί άλλος αεροπόρος και να είναι ελαφρύ το κύμα στη  θάλασσα που έχουν πέσει, στο Αιγαίο και στο Μυρτώο Πέλαγος που έχουν πέσει.”

φωτ. από τον χώρο του Μνημείου Πεσόντων Αεροπόρων

Τιμούμε και νιώθουμε ευγνωμοσύνη στους Πεσόντες Αεροπόρους για όλα όσα προσέφεραν στην Πατρίδα μας.

Ο σεβασμός μας θα τους συντροφεύει πάντα.

 Αθάνατοι!