Φραγκογιάννης: Προάσπιση και διαρκή ενίσχυση των ελληνικών οικονομικών-εμπορικών συμφερόντων διεθνώς

▪Από το βήμα της Ημερίδας «Τάσεις, Προκλήσεις και Ευκαιρίες στο Πεδίο των Διεθνών Οικονομικών, Εμπορικών και Επιχειρηματικών Σχέσεων»

15-7-2022

Τη δέσμευση της κυβέρνησης για την προάσπιση και διαρκή ενίσχυση των ελληνικών οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων διεθνώς, υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, σε ομιλία του σε Ημερίδα με θέμα «Τάσεις, Προκλήσεις και Ευκαιρίες στο Πεδίο των Διεθνών Οικονομικών, Εμπορικών και Επιχειρηματικών Σχέσεων», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη σήμερα Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2022.

Την Ημερίδα διοργάνωσαν από κοινού ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ελλάδας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουρισμού & Ναυτιλίας (Π.Ο.Ε.Τ.Ν.) και η Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης (Ο.Ε.Π.Ε.Θ).

Αναφερόμενος στα απτά αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στον κρίσιμο τομέα της Οικονομικής Διπλωματίας, ο κ. Υφυπουργός επεσήμανε ότι όσον αφορά τις εξαγωγές, η Ελλάδα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στην Ευρώπη, το 2021, στο συνολικό όγκο εξαγωγών ανά χώρα, σημειώνοντας ετήσια μεταβολή της τάξης του 21,9% έναντι του μέσου όρου του 11% για τις χώρες της Ευρωζώνης.

Ως προς τις επενδύσεις, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του Υπουργείου Εξωτερικών στο twitter, ο κ. Φραγκογιάννης τόνισε ότι για τα έτη 2021 και 2022 σημειώθηκε διψήφια άνοδος, με τις άμεσες ξένες επενδύσεις να καταγράφουν, το 2021, αύξηση σε ποσοστό 72,3%. Σημείωσε δε ότι το 2021 εγκρίθηκαν 43  στρατηγικές επενδύσεις, συνολικού ύψους 4,8 δις ευρώ.

«Τα ποσοστά αυτά επιβεβαιώνουν τη διαρκώς βελτιούμενη θέση της Ελλάδας στο διεθνές επενδυτικό περιβάλλον», τόνισε ο κ. Υφυπουργός και πρόσθεσε ότι, ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμιστικών και νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, «η Ελλάδα εξελίσσεται σε αξιόπιστο περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με έμφαση στους κρίσιμους τομείς της ενέργειας, της διασυνδεσιμότητας και της μεταφοράς δεδομένων».

Απευθυνόμενος στα μέλη των επιχειρηματικών Συνδέσμων που παραβρέθηκαν στην Ημερίδα, ο κ. Υφυπουργός παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας της δομής της Οικονομικής Διπλωματίας και τα εργαλεία που θέτει στη διάθεση των επιχειρήσεων προκειμένου να βοηθηθούν στο άνοιγμά τους στις διεθνείς αγορές, καλώντας τους τοπικούς επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν όλα τα παρεχόμενα εργαλεία προκειμένου να αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου και των επιχειρήσεών τους. 

φωτ.Υπουργείο Εξωτερικών-twitter