29ο Συνέδριο Ευρωπαϊκών Στρατών ▪Δυναμική συμμετοχή της ΕΦ

11-7-2022

Το 29ο Συνέδριο Ευρωπαϊκών Στρατών (Conference of European Armies – CEA), πραγματοποιήθηκε στην Γερμανία με τη συμμετοχή Αρχηγών ή εκπροσώπων τους από 36 συνολικά χώρες από τις 6 έως τις 8 Ιουλίου 2022. Τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη, εκπροσώπησε ο Διοικητής της ΧΧ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, Ταξίαρχος Νεόφυτος Παχουλίδης.

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από τη Διοίκηση των Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής (USAREUR-AF) και είχε ως κεντρικό θέμα «Αντιμετωπίζοντας την Πρόκληση μίας Μεγάλης Κλίμακας Σύρραξης στην Ευρώπη: Μαζί Είμαστε πιο Δυνατοί (Meeting the Challenge of Large Scale Combat in Europe: Stronger Together)». Το CEA αποτελεί σημαντική ετήσια εκδήλωση καθώς παρέχει την ευκαιρία για συζήτηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος που απασχολούν τις Ένοπλες Δυνάμεις όλων των χωρών αποσκοπώντας εκτός των άλλων στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και στη βελτίωση της περιφερειακής συνεργασίας. Σε παρέμβαση της η αντιπροσωπεία μας εξέφρασε τη πάγια θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) για αλληλεγγύη προς την Ουκρανία και το λαό της και υποστήριξη της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Στο περιθώριο του Συνεδρίου, ο Ταξίαρχος Παχουλίδης, συναντήθηκε με το νέο Διοικητή της USAREUR-AF, Στρατηγό Darryl Williams, με τον οποίο έγινε συνοπτική ανασκόπηση της συνεργασίας της ΕΦ με τις ΕΔ των ΗΠΑ στους τομείς ασφάλειας και άμυνας. Συναντήθηκε επίσης με τους Αρχηγούς Χερσαίων Δυνάμεων της Γαλλίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Σουηδίας και Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ είχε εθιμοτυπικές συναντήσεις με το σύνολο σχεδόν των αντιπροσώπων των συμμετασχόντων χωρών.

Η συμμετοχή στο εν λόγω συνέδριο, αντανακλά το ευρύ πλέγμα συνεργασιών στις οποίες συμμετέχει η Εθνική Φρουρά, με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Άμυνας, συμβάλλοντας ενεργά στην κοινή επιδίωξη για την εμπέδωση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου.

φωτ.ΓΕΕΦ