Ελλάδα – Ρουμανία ▪140 χρόνια Διπλωματικών Σχέσεων

Με επιτυχία εγκαινιάστηκε η Έκθεση Διπλωματικών Εγγράφων Ρουμανίας – Ελλάδος στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

6-7-2022

Στον υπέροχο προαύλιο εσωτερικό χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου ένα δροσερό αεράκι έδινε ανάσα στον καύσωνα της χθεσινής βραδιάς, στο κέντρο της Αθήνας κατά τα εγκαίνια της Έκθεσης Διπλωματικών Εγγράφων με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 140 ετών Διπλωματικών Σχέσεων Ελλάδας – Ρουμανίας. Το ιστορικό μουσείο, περιβαλλόμενο προστατευμένα από δύο άλλους ιστορικούς χώρους, το Πολεμικό Μουσείο και την Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, πρόβαλλε φωταγωγημένο ως ένας πολιτιστικός φάρος σε εποχές δύσκολες και σκοτεινές, όχι μόνο λόγω ενεργειακής κρίσης.

 Η Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία με την Υπηρεσία  Διπλωματικών Αρχείων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας και την Πρεσβεία της Ρουμανίας στην Αθήνα διοργάνωσε την Έκθεση που αρχικώς σχεδιαζόταν να παρουσιαστεί το 2020 όταν συμπληρώθηκαν 140 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών (1880-2020), αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας. Τώρα, 142 χρόνια μετά την σύναψη των Διπλωματικών Σχέσεων ανάμεσα σε Ρουμανία και Ελλάδα, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει από κοντά ενδιαφέροντα εκθέματα που περιλαμβάνουν διπλωματικά έγγραφα από τα Αρχεία των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο κρατών. Η Έκθεση αναδεικνύει σημαντικές στιγμές από την ιστορία των Ελληνο-ρουμανικών διπλωματικών και προξενικών σχέσεων, κάνοντας αναφορά στην ίδρυση της πρώτης ελληνικής προξενικής Αρχής στο Βουκουρέστι, το 1834 και συνεχίζοντας με τη διαπίστευση των πρώτων Πρεσβευτών στην Αθήνα και το Βουκουρέστι το 1880 και την ολοκλήρωση της σύναψης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

Την παρουσίαση των ομιλητών που απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς επιμελήθηκε η κα Μαρία Γεντέκου,  εκ της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν η κα Adriana CiambaΕπιτετραμμένη της Πρεσβείας της Ρουμανίας στην Ελλάδα, η οποία επεσήμανε ότι τα ιστορικά αρχεία μιλούν από μόνα τους για τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.  Λίγο μετά, πήρε τον λόγο ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Διπλωματικών Αρχείων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας κ. Doru Liciu, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στους διοργανωτές της Έκθεσης και υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις ανάμεσα σε Ρουμανία και Ελλάδα έχουν μακραίωνη πορεία και τον καίριο ρόλο που διαδραμάτισαν σε αυτές εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Αρσάκης και ο Ζάππας.

Εν συνεχεία, ομιλητής ήταν ο κ. Γεώργιος Πολυδωράκης, Διευθυντής του Διπλωματικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά με λεπτομέρειες στα Έγγραφα που εκτίθενται στον χώρο.

Η Έκθεση ξεκινά με το χρονολόγιο Εγκαθίδρυσης Διπλωματικών Σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Ρουμανίας. Με τον Διορισμό του πρώτου Γενικού Προξένου της Ελλάδος στο Βουκουρέστι και συνεχίζει με ημερομηνίες και γεγονότα σταθμούς στις Διπλωματικές εξελίξεις μεταξύ των δύο χωρών και φτάνει μέχρι το 2012 στα Αποκαλυπτήρια της προτομής του Nicolae Titulescu Διπλωμάτη και Υπουργού Εξωτερικών της Ρουμανίας (1927-1928) στο Πάρκο Ριζάρη στην Αθήνα από τον Πρέσβη της Ρουμανίας στην Αθήνα George Ciamba και τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Titulescu, George G. Potra.

Η ιστορική αναδρομή των εγγράφων που στην πλειοψηφία τους είναι γραμμένα στη γλώσσα της Διπλωματίας, ήτοι την Γαλλική, είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και περιλαμβάνει από Διάταγμα διορισμού Προξένου, αναφορά διπλωματικών πρακτόρων για ίδρυση Διπλωματικής αντιπροσωπείας, Συνθήκη Εμπορίου και Ναυτιλίας μεταξύ Ελλάδος και Ρουμανίας, αναφορά για επίδοση διαπιστευτηρίων, διορισμό πρώτου Πρεσβευτή έως επιστολές μεταξύ Βασιλέων, έγγραφα μεταξύ Πρέσβεων, εμπορικές συνθήκες, οικονομικές συμφωνίες, Διαπιστευτήρια, Βασιλικά Διατάγματα και βεβαίως, το Σύμφωνο Βαλκανικής Συνεννόησης της 9-2-1934.

Υπενθυμίζεται ότι στο Diplomatic Point έχουμε αναφερθεί εκτενώς και παλαιότερα, στα όσα συνδέουν την Ρουμανία με την Ελλάδα καθώς και στις άριστες σχέσεις μεταξύ τους με προηγούμενο δημοσίευμα χάρις την πολύτιμη βοήθεια δυο εξαιρετικών κυριών από την Πρεσβεία της Ρουμανίας εν Ελλάδι, της κας Adriana Ciamba, Επιτετραμμένης της Πρεσβείας της Ρουμανίας στην Ελλάδα και της κας Mioara Pitut, Διπλωματικής Συμβούλου της Πρεσβείας της Ρουμανίας επί Πολιτικών και Πολιτιστικών θεμάτων.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης τίμησαν με την παρουσία τους μέλη του Διπλωματικού Σώματος της Ελλάδος αλλά και Διπλωμάτες ξένων κρατών, μεταξύ άλλων, από Γεωργία, Καναδά, Πολωνία, Λουξεμβούργο, Μάλτα και Μολδαβία, επιχειρηματίες, μέλη των Ελληνορουμανικών Κοινοτήτων και άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι δυναμική παρουσία στην εκδήλωση έδωσαν η ευγενέστατη κα Ani Udzilauri εκ της Πρεσβείας της Γεωργίας στην Ελλάδα, αρμόδια επί Πολιτιστικών και Μορφωτικών Θεμάτων αλλά και ο πάντα δραστήριος κος Scarlat Arion, γιος του παλαιού Επιτετραμμένου της Πρεσβείας της Ρουμανίας στην Ελλάδα.

Η όμορφη βραδιά έκλεισε με Δεξίωση που ακολούθησε των εγκαινίων της Έκθεσης με πλούσιο μπουφέ από νοστιμότατα εδέσματα και υπέροχα κρασιά.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουλίου 2022 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα,  Στάση Μετρό Ευαγγελισμός.

Ώρες Λειτουργίας:  Δευτέρα 08:00-20:00, Τρίτη 13:00-20:00, Τετάρτη-Κυριακή 08:00-20:00.