Ελλάδα – Ιορδανία ▪Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 5ης Συνόδου Μικτής Επιτροπής Οικονομικής-Πολιτιστικής-Τεχνικής Συνεργασίας

6-7-2022

Σε θερμό κλίμα διεξήχθη σήμερα, Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022, στην Αθήνα, η 5η Σύνοδος της Μικτής Επιτροπής Οικονομικής, Πολιτιστικής και Τεχνικής Συνεργασίας Ελλάδας-Ιορδανίας, υπό την προεδρία του Υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη και της Γενικής Γραμματέως Εμπορίου, Βιομηχανίας και Προμηθειών του Βασιλείου της Ιορδανίας, Dana Al-Zoubi. 

Οι εργασίες της Επιτροπής – η οποία συνεδρίασε εκ νέου 16 χρόνια μετά την τελευταία συνάντηση στο Αμμάν της Ιορδανίας, το Δεκέμβριο του 2006 – ολοκληρώθηκαν με την υπογραφή Πρωτοκόλλου που προσδιορίζει τα επόμενα βήματα στη συνεργασία των δύο πλευρών. 

Στην Επιτροπή συμμετείχαν υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες από τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.  

Σε όλες τις θεματικές της ατζέντας σημειώθηκε αξιοσημείωτη πρόοδος και το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες μεταξύ των Επιτροπών Ανταγωνισμού των δύο χωρών, των Φορέων ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων καθώς και συμφωνία συνεργασίας για θέματα πολιτικής προστασίας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας σε θέματα ενέργειας και ΑΠΕ.  

Οι δύο πλευρές εξέφρασαν ικανοποίηση για τη σημερινή συνάντηση, με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Κ. Φραγκογιάννη να δηλώνει χαρακτηριστικά: «Υποδέχθηκα, με χαρά, την Ιορδανή Γενική Γραμματέα Εμπορίου και Βιομηχανίας και είχαμε μια γόνιμη και εποικοδομητική συνάντηση και συζήτηση για θέματα εμπορίου, οικονομικών συναλλαγών, επενδύσεων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και για αγροτοδιατροφικά θέματα». 

Υπουργείο Εξωτερικών-φωτ.αρχείου