Εξωστρέφεια επιχειρήσεων – Ο ΥΦΥΠΕΞ Φραγκογιάννης μίλησε σε ημερίδα του ΕΕ Ιωαννίνων

30-6-2022

Την ισχυρή βούληση της κυβέρνησης και την ετοιμότητα του Υπουργείου Εξωτερικών να σταθεί αρωγός στις εξαγωγικές προσπάθειες των ελληνικών επιχειρήσεων ανά την επικράτεια, μετέφερε ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, σε ομιλία του στο πλαίσιο της ημερίδας του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, με θέμα «Δυνατότητες εξασφάλισης ευνοϊκού περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας», που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα, χθες Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022.

Απευθυνόμενος στα μέλη του Επιμελητηρίου, ο κ. Υφυπουργός παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας της δομής της Οικονομικής Διπλωματίας και τα εργαλεία που θέτει στη διάθεση των επιχειρήσεων προκειμένου να βοηθηθούν στο άνοιγμά τους στις διεθνείς αγορές. Μεταξύ των εργαλείων αυτών, η διαδικτυακή πύλη AGORA, η οποία παρέχει διαρκώς ανανεούμενη πρωτογενή πληροφόρηση για αγορές του εξωτερικού, το ημερολόγιο δράσεων εξωστρέφειας, τα νέα προϊόντα ασφάλισης και χρηματοδότησης που προσφέρει η Ελληνική Εταιρία Εξαγωγικών Πιστώσεων Export Credit Greece και φυσικά, το ανθρώπινο δυναμικό του Υπουργείου Εξωτερικών, τα στελέχη του κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων και το δίκτυο 60 γραφείων ΟΕΥ ανά τον κόσμο.   

«Τα κατά τόπους στελέχη ΟΕΥ, σε όλες τις χώρες όπου η Ελλάδα διατηρεί αυξημένες εξαγωγές αλλά και σε μεγάλες αναδυόμενες αγορές, είναι ο επιτόπιος σύμβουλός σας, ο οποίος θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε δυνητικούς συνεργάτες και να έρθετε σε επαφή με τους εκεί θεσμικούς φορείς. Αποτελούν τον επιτόπιο υποστηρικτικό μηχανισμό, που θα βοηθήσει κάθε ελληνική εξαγωγική επιχείρηση να συμμετάσχει σε  Διεθνείς Εμπορικές Εκθέσεις, σε Επιχειρηματικές Αποστολές και σε κάθε μορφής εκδήλωση προσέλκυσης επενδύσεων» επεσήμανε ο κ. Φραγκογιάννης ενθαρρύνοντας τα μέλη του ακροατηρίου να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους.

Ο κ. Υφυπουργός αναφέρθηκε και ειδικότερα στις προοπτικές της τοπικής οικονομίας των Ιωαννίνων και συνολικά της Περιφέρειας Ηπείρου, το εξωτερικό εμπόριο της οποίας διαγράφει ανοδική πορεία, κυρίως στους κλάδους των τροφίμων, ποτών και καπνών, χημικών και πλαστικών, πετρελαιοειδών, κλωστοϋφαντουργίας. Επεσήμανε δε τον κρίσιμο ρόλο του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής, μέσω ενθάρρυνσης της καινοτομίας και της εφαρμογής της σε ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις.

Στην τοποθέτησή του, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, τόνισε ότι: «Η θέση της Ελλάδας στο διεθνές επενδυτικό περιβάλλον είναι σαφώς αναβαθμισμένη και η χώρα μας εδραιώνεται ως επενδυτικός προορισμός. Πλήθος εταιρειών την επιλέγουν για να επεκτείνουν εδώ τις δραστηριότητές τους, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι πρωτοβουλίες μας είναι στη σωστή κατεύθυνση και πιστοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τη δυναμική της χώρας μας και τις αξιόλογες προοπτικές της για το μέλλον».

Και προσέθεσε ότι: «Η Ελλάδα εξελίσσεται σε αξιόπιστο περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο ικανό να εξυπηρετήσει την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Καλούμε τις Περιφέρειες της χώρας να αξιοποιήσουν όλα τα παρεχόμενα χρηματοδοτικά εργαλεία για να αναδείξουν η καθεμία τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει προσθέσει σημαντικά ποσά στο οπλοστάσιό μας. Στο ΕΣΠΑ 2021-2027 το 1/3 των πόρων δεσμεύεται πλέον για έργα που αφορούν τις Περιφέρειες, και η Ήπειρος παρουσιάζει μοναδικές ευκαιρίες για να αναπτυχθεί και να πρωταγωνιστήσει. Συγκεκριμένα, τα Ιωάννινα διαθέτουν όλα τα εχέγγυα για να εξελιχθούν σε κόμβο τεχνολογίας και υποδομών, προσελκύοντας σημαντικά κεφάλαια και αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό. Στην περιοχή έχει ήδη δημιουργηθεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης της TeamViewer, το οποίο έχει επισκεφθεί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός».