13ο SE Europe Energy Dialogue: Η ολοκλήρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, η πράσινη μετάβαση και οι προκλήσεις της απανθρακοποίησης στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη

20-6-2022

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι συνεδρίες της διοργάνωσης του 13ο SEE Energy Dialogue του ΙΕΝΕ. Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» περίπου 65 διακεκριμένοι ομιλητές, σχεδόν το ένα τρίτο εξ αυτών συμμετείχαν διαδικτυακά, σε μια μεγάλη υβριδική εκδήλωση με περισσότερους από 200 συμμετέχοντες συνολικά.

Οι συνεδρίες του SEE Energy Dialogue έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην ολοκλήρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου (market integration) στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τον καταλυτικό ρόλο των Χρηματιστηρίων Ενέργειας σε αυτήν την διαδικασία. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι περισσότεροι από τους CEO των Χρηματιστηρίων Ενέργειας της ΝΑ Ευρώπης. Ακολούθησε μια διεξοδική συζήτηση ανάμεσα σε top experts της περιοχής, όπου αναδείχθηκαν οι σημαντικές δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παίκτες της αγοράς, με ιδιαίτερη αναφορά στα διμερή συμβόλαια, των οποίων η εισαγωγή έχει καθυστερήσει σημαντικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τόσο ο χώρος της βιομηχανίας όσο και οι άλλοι μεγάλοι καταναλωτές ενέργειας να μην έχουν εναλλακτικές λύσεις για να αντιμετωπίσουν το ιδιαίτερο υψηλό κόστος που έχει διαμορφωθεί τελευταία και, παράλληλα, υποσκάπτει την ανταγωνιστικότητα των παραγόμενων προϊόντων.

Στη συνέχεια, εξετάστηκε το θέμα της πράσινης ατζέντας και μετάβασης, καθώς επίσης και των προκλήσεων που θα επιφέρει η απανθρακοποίηση στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με συντονιστή τον κ. Θωμά Λαμνίδη, Εταίρο του ΙΕΝΕ και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Ακολούθως, έγινε εκτενής συζήτηση για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στις προαναφερθείσες χώρες. Η διοργάνωση ολοκληρώθηκε με επίλογο τις επικείμενες ενεργειακές επενδυτικές προκλήσεις.

Όλα τα παραπάνω συζητήθηκαν σε τρία διαφορετικά πάνελ, στα οποία συνεισέφεραν σημαντικοί ομιλητές προερχόμενοι από κορυφαίους διεθνείς και περιφερειακούς ενεργειακούς ομίλους και οργανισμούς, από την ακαδημαϊκή κοινότητα και σημαντικές δεξαμενές σκέψης αλλά και από τον πολιτικό κόσμο. Αξίζει να αναφερθεί ότι στις συνεδρίες και των δύο ημερών του 13ου SE Europe Energy Dialogue, οι ομιλητές προέρχονται  από πολλές διαφορετικές χώρες της ΝΑ Ευρώπης, των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής, μεταφέροντας την εξαιρετικά πλούσια εμπειρία τους από διαφορετικά πλαίσια και αφετηρίες.

Η φετινή διοργάνωση του 13ο SEE Energy Dialogue πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη μερικών από τους ισχυρότερους ενεργειακούς ομίλους της χώρας και της ευρύτερης περιφέρειας της ΝΑ Ευρώπης.