13ο SEΕ Dialogue: Η Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται ως ενεργειακό σταυροδρόμι της Βαλκανικής και της ΝΑ Ευρώπης

16-6-2022

Η Θεσσαλονίκη υποδέχθηκε σήμερα το 13ο SE Europe Energy Dialogue του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στην εκδήλωση δίνουν το «παρών» περίπου 65 διακεκριμένοι ομιλητές, με σχεδόν το ένα τρίτο εξ αυτών να συμμετέχουν διαδικτυακά, σε μια μεγάλη υβριδική εκδήλωση με περισσότερους από 200 συμμετέχοντες συνολικά.

Κατά την πρώτη μέρα της διοργάνωσης, σήμερα Πέμπτη, 16 Ιουνίου, οι εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν με την εισήγηση του Προέδρου και Εκτελεστικού Διευθυντή του ΙΕΝΕ, κ. Κωστή Σταμπολή, ενώ, επιπλέον, παρουσιάστηκε η Έκθεση “SEE Energy Outlook 2021/2022” του ΙΕΝΕ, η οποία αποτελεί χρήσιμο εφαλτήριο για τη συζήτηση κατά τις δύο ημέρες του φόρουμ.

Οι συνεδρίες τις πρώτης ημέρας του SEE Energy Dialogue εξέτασαν διεξοδικά τις παγκόσμιες και περιφερειακές ενεργειακές εξελίξεις, ενώ σε βάθος συζητήθηκε το τοπίο που διαμορφώνει ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα ενεργειακά διλήμματα της ΝΑ Ευρώπης αλλά και ολόκληρης της Ηπείρου που προκύπτουν από αυτόν. Τη συζήτηση απασχόλησαν ακόμη η διαφοροποίηση της περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου ως προς τις οδούς ανεφοδιασμού και τις πηγές προμήθειας και ο ρόλος του βιομεθανίου και του LNG σε αυτήν. Οι τυχόν επιπλοκές που μπορεί να έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία για την ενεργειακή ασφάλεια της ΝΑ Ευρώπης εξετάστηκαν επίσης στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας της διοργάνωσης. Στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης, ιδιαίτερα διαφωτιστική υπήρξε η ομιλία του Καθηγητή Παντελή Κάπρου, Διευθυντή του E3M Lab του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, και Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΕΝΕ, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο ρόλο της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων, συμπεριλαμβανομένου του πακέτου «Fit for 55» και του πιο πρόσφατου σχεδίου «REPowerEU».

Όλα τα παραπάνω συζητήθηκαν σε έξι διαφορετικά πάνελ, στα οποία συνεισέφεραν σημαντικοί ομιλητές προερχόμενοι από κορυφαίους διεθνείς και περιφερειακούς ενεργειακούς ομίλους και οργανισμούς, από την ακαδημαϊκή κοινότητα και σημαντικές δεξαμενές σκέψης αλλά και από τον πολιτικό κόσμο. Αξίζει να αναφερθεί ότι στις συνεδρίες και των δύο ημερών του 13ου SE Europe Energy Dialogue, οι ομιλητές προέρχονται  από πολλές διαφορετικές χώρες της ΝΑ Ευρώπης, των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής, μεταφέροντας την εξαιρετικά πλούσια εμπειρία τους από διαφορετικά πλαίσια και αφετηρίες. Η φετινή διοργάνωση του 13ο SEE Energy Dialogue πραγματοποιείται με την υποστήριξη μερικών από τους ισχυρότερους ενεργειακούς ομίλους της χώρας και της ευρύτερης περιφέρειας της ΝΑ Ευρώπης.