Στοχευμένες δράσεις για ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων Ελλάδος – Ισραήλ

10-6-2022

Με συμφωνία για την κατάρτιση οδικού χάρτη συστηματικών και στοχευμένων δράσεων για την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων Ελλάδας και Ισραήλ και την προσέλκυση επενδύσεων ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη εργασίας που πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, στο Ισραήλ, στις 8 και 9 Ιουνίου 2022. 

Ο Υφυπουργός είχε σειρά συναντήσεων και επαφών με κυβερνητικούς αξιωματούχους, με φορείς ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας και με εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε τομείς αιχμής, όπως η ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές, η αγροτική παραγωγή, οι κατασκευές, η διαχείριση απορριμμάτων. Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο ΥΦΥΠΕΞ υπέγραψε, για λογαριασμό του Enterprise Greece, μνημόνιο συνεργασίας με τον αντίστοιχο φορέα στήριξης των εξαγωγών και επενδύσεων του Ισραήλ, το Ινστιτούτο Εξαγωγών και Διεθνούς Συνεργασίας (Israel Export & International Cooperation Institute), με στόχο τη θεσμοθέτηση της μεταξύ τους συνεργασίας.  

Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη, επίσης, μεταξύ του Export Credit Greece  – του πρώην Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (Ο.Α.Ε.Π) – και του ομόλογου Ισραηλινού Οργανισμού Israel Foreign Trade Risks Insurance Corporation (ASHRA). Το μνημόνιο υπέγραψε, για την ελληνική πλευρά ο Διευθύνων Σύμβουλος του ECG Γρηγόρης Σταματόπουλος, με στόχο την εδραίωση και ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των μερών, μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών για τρέχοντα και νέα έργα, της διερεύνησης αμοιβαίων ευκαιριών για υπηρεσίες ασφάλισης για εξαγωγές αγαθών, υπηρεσιών και επενδύσεων, της διοργάνωσης επιχειρηματικών (Β2Β) συναντήσεων και εκδηλώσεων μεταξύ εξαγωγικών επιχειρήσεων, στην Ελλάδα και στο Ισραήλ.  

Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ήταν η επίσκεψη του Υφυπουργού στην εποπτευόμενη από το ισραηλινό Υπουργείο Οικονομίας και Βιομηχανίας Αρχή Προώθησης Καινοτομίας (Israel Innovation Authority). Τον Υφυπουργό υποδέχθηκε στην Αρχή, ο Πρόεδρός της Dr Ami Applebaum, ο οποίος έκανε μια συνεκτική ενημέρωση για τη δομή, τη λειτουργία και τους στόχους της Αρχής, ενώ ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση για τη σημασία της στήριξης από το κράτος της έρευνας και καινοτομίας. Επίσης, εξετάστηκαν προοπτικές ανάπτυξης κοινών ερευνητικών προγραμμάτων και προγραμμάτων ανταλλαγής τεχνογνωσίας.  

Ο ΥΦΥΠΕΞ είχε επίσης συναντήσεις στα Ιεροσόλυμα με τον Υφυπουργό Οικονομίας και Βιομηχανίας Yair Golan και τον Υφυπουργό Εξωτερικών Idan Roll, με τους οποίους επιβεβαιώθηκε το άριστο κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών και η αμοιβαία διάθεση περαιτέρω ενίσχυσης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων. Ο Υφυπουργός συναντήθηκε και με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο. 

Τέλος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών στο twitter, στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο ΥΦΥΠΕΞ παρακάθισε σε δείπνο εργασίας με επιφανείς Ισραηλινούς επιχειρηματίες που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ή/και έχουν ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα, με ιδιαίτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μεταξύ άλλων, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από επιχειρηματίες που έχουν αναπτύξει τεχνολογίες παραγωγής πράσινης ενέργειας για το εγχείρημα της «πράσινης και έξυπνης Αστυπάλαιας» και αντίστοιχα προγράμματα παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας ανά την Ελλάδα.  

φωτ.Υπουργείο Εξωτερικών-twitter