Δραστηριότητες Διοίκησης Ναυτικού στην Διεθνή Άσκηση «ΑΓΑΠΗΝΩΡ-2022»

3-6-2022

Η Διοίκηση Ναυτικού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς συμμετείχε καθ’ όλη τη διάρκεια της ΤΑΜΣ «ΑΓΑΠΗΝΩΡ-2022» από 29 Μαΐου έως  2 Ιουνίου, με το σύνολο των Ναυτικών της Μονάδων, την Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών και τις συστοιχίες EXOCET σε όλες τις ναυτικές δραστηριότητες των φάσεων της άσκησης.

Στο πλαίσιο της άσκησης πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, αεροναυτική άσκηση με τη συμμετοχή Πλωτών και Πτητικών μέσων της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) και των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (ΙΕΔ), η οποία σχεδιάστηκε από κοινού μεταξύ των Επιτελείων της Διοικήσεων Ναυτικού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς και του Ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού.

Από πλευράς της Εθνικής Φρουράς, έλαβαν μέρος το ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ και το ΠΓΥ ΑΛΑΣΙΑ, καθώς και ελικόπτερο ΑW-139, ενώ από το Ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό οι Πυραυλάκατοι INS KESHET και INS TARSHISH.

Το σενάριο της άσκησης περιλάμβανε τακτικές κινήσεις, σχηματισμούς και προχωρητικούς ελιγμούς, των Πολεμικών Πλοίων, αεροναυτική συνεργασία με το ελικόπτερο ΑW-139, τεχνικές ασκήσεις ρυμούλκησης, γυμνάσια επικοινωνιών, καθώς και πυρά επιφανείας σε θαλάσσιο Πεδίο Βολής νότια Λεμεσού. Τον συντονισμό της άσκησης είχε ο Διοικητής των Πολεμικών Πλοίων της Διοίκησης Ναυτικού επί του ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ.

Η άσκηση, που διεξήχθη υπό την Τακτική Διοίκηση του Διοικητή Πολεμικών Πλοίων της Διοίκησης Ναυτικού, ο οποίος επέβαινε επί του ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, ολοκληρώθηκε με διέλευση απονομής χαιρετισμού μεταξύ των τεσσάρων Πολεμικών Πλοίων.

Η συνεκπαίδευση περιλάμβανε, επίσης, σενάρια Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΕ), τα οποία σχεδιάστηκαν και εκτελέσθηκαν με απόλυτη επιτυχία, από μικτές Ομάδες ΕΕ αποτελούμενες από προσωπικό της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών (ΜΥΚ) και της αντίστοιχης Μονάδας του Ισραηλινού ΠΝ, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΦ.

φωτ.ΓΕΕΦ