“Σείεται” ….ο τόπος κατά τη Διεθνή Άσκηση «ΑΓΑΠΗΝΩΡ-2022»

1-6-2022

Με τη συμμετοχή πλωτών, πτητικών και χερσαίων δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) και των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (ΙΕΔ) πραγματοποιείται η ευρείας κλίμακας στρατιωτική άσκηση με την επωνυμία «ΑΓΑΠΗΝΩΡ-2022». Η άσκηση ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή και ολοκληρώνεται αύριο 2 Ιουνίου, εντάσσεται στο ετήσιο πρόγραμμα αμυντικής συνεργασίας Κύπρου – Ισραήλ και σκοπός της άσκησης είναι η συνεκπαίδευση των Επιτελείων και δυνάμεων των δύο χωρών, η επαύξηση της διαλειτουργικότητας και της ετοιμότητάς τους καθώς και η αναβάθμιση της ήδη υπάρχουσας στρατιωτικής συνεργασίας. Η άσκηση η οποία βασίζεται σε υποθετικό σενάριο,  αποτελεί  περαιτέρω εξέλιξη αυτής της συνεργασίας, συμβάλλοντας στην ειρήνη και την περιφερειακή σταθερότητα. 

Στο πλαίσιο της άσκησης, τη Δευτέρα, 31 Μαΐου 2022, διεξήχθη, παράλληλα με άλλες δραστηριότητες, διακλαδική άσκηση διπλής ενεργείας, στην οποία συμμετείχαν τμήματα της ΕΦ και των ΙΕΔ. Η άσκηση εξέτασε το σενάριο επιθετικής ενέργειας για εξάλειψη αεροπρογεφυρομάτων τα οποία δημιούργησαν τμήματα καταδρομών των ΙΕΔ και της Διοίκησης Καταδρομών της ΕΦ. Την επιθετική ενέργεια εκτέλεσε η ΧΧ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία συγκροτημένη σε Τακτικά Συγκροτήματα Επιλαρχίας με μικτά πληρώματα, υποστηριζόμενη από ελικόπτερα Apache της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας και ελικόπτερα Mi-35 της Διοίκησης Αεροπορίας του ΓΕΕΦ.

Την άσκηση παρακολούθησε ο Αρχηγός της ΕΦ, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Υπαρχηγός, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Χρυσηλίου, ο Υπαρχηγός των ΙΕΔ, Υποστράτηγος Herzi Halevi και ο Αρχηγός Χερσαίων Δυνάμεων, Υποστράτηγος Tamir Yadaie, καθώς και η Ιεραρχία του ΓΕΕΦ και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των ΙΕΔ. 

Το βράδυ της ίδιας μέρας ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, υποδέχθηκε τον Ισραηλινό ομόλογό του, Αντιστράτηγο Avi Kohavi, ο οποίος επισκέφθηκε την Κύπρο για να παρακολουθήσει σενάρια της άσκησης. Την επομένη μέρα, οι δύο Αρχηγοί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας  συζήτησαν την εξέλιξη της άσκησης και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματά της. Επιπλέον, συζήτησαν τις επιμέρους πτυχές της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.  Χθες οι δύο Αρχηγοί μαζί με τον Υπουργό Άμυνας του Κράτους του Ισραήλ, Benny Gantz, επισκέφθηκαν τα ασκούμενα τμήματα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΦ.        

φωτ.ΓΕΕΦ