Άσκηση CYP/ITA-01/2022 Διοίκησης Ναυτικού ΕΦ και Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού

27-5-2022

Η διεθνής άσκηση (PASSEX), με την επωνυμία «CYP/ITA-01/2022» πραγματοποιήθηκε χθες στην θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κύπρου, στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ιταλίας.

Η άσκηση σχεδιάστηκε από τη Διοίκηση Ναυτικού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, σε συνεργασία με το Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ), περιλάμβανε αντικείμενα ναυτικού ενδιαφέροντος και σε αυτή συμμετείχαν το ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ και η Ιταλική Φρεγάτα (Φ/Γ) ITS LIΒΕCCIO F-572.

Αντικειμενικός σκοπός ήταν η προαγωγή της διαλειτουργικότητας και της συνεργασίας, μεταξύ της ΕΦ και του Ιταλικού ΠΝ. Ειδικότερα, το σενάριο της άσκησης περιλάμβανε αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών στο θαλάσσιο περιβάλλον, τακτικών κινήσεων, προχωρητικών ελιγμών και σχηματισμών, αεροναυτική συνεργασία του ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ με το οργανικό ελικόπτερο της Ιταλικής Φ/Γ, τεχνικές ασκήσεις, καθώς και δοκιμές επικοινωνιών. Η άσκηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, ολοκληρώθηκε με διέλευση απονομής χαιρετισμού μεταξύ των 2 Πλοίων. 

Η άσκηση η οποία εντάσσεται στο πλέγμα διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει η ΕΦ με τις Ένοπλες Δυνάμεις φίλων και συμμαχικών χωρών, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Άμυνας, κρίνεται ως ιδιαίτερα επωφελής, καθώς παρέχει τη δυνατότητα στο προσωπικό της Διοίκησης Ναυτικού, να συνεκπαιδευτεί με Μονάδες του Ιταλικού ΠΝ, αναδεικνύοντας τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.  

Επιπλέον, την Τρίτη, 24 Μαΐου 2022, στο πλαίσιο των εθιμοτυπικών δραστηριοτήτων που διεξήχθησαν κατά τον ελλιμενισμό της Ιταλικής Φ/Γ στο λιμάνι Λεμεσού, ο Διοικητής Ναυτικού Πλοίαρχος Κωνσταντίνος Γενναδίου ΠΝ και αντιπροσωπεία Αξιωματικών της ΕΦ, πραγματοποίησαν επίσκεψη στην Ιταλική Φ/Γ. Κατά την επίσκεψη ο Διοικητής Ναυτικού συναντήθηκε σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα με τον Κυβερνήτη της Φ/Γ Αντιπλοίαρχο Andrea Borgh στην παρουσία της Πρέσβειρας της Ιταλίας στην Κύπρο, κας Federica Ferrari Bravo.

φωτ.ΓΕΕΦ