ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2022 ▪Η Πολυεθνική Άσκηση Πολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας ολοκληρώθηκε με επιτυχία

21-5-2022

Η Πολυεθνική Άσκηση Πολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ – 2022»  πραγματοποιήθηκε στο θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο (FIR και ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) από 16 έως χθες 20 Μάϊου 2022. Η άσκηση σχεδιάστηκε υπό τον Γενικό Συντονισμό του ΓΕΕΦ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης (ΚΣΕΔ), τη Δύναμη Πολιτικής Άμυνας και με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού κρατικών φορέων και υπηρεσιών της ΚΔ.  Εκτελέστηκε σε 3 φάσεις και σκοπό είχε  την δοκιμή των Ειδικών Εθνικών Σχεδίων (ΕΕΣ) «ΕΣΤΙΑ» και «ΤΕΥΚΡΟΣ», τα οποία αφορούν στην υποδοχή αμάχων από γειτονικές περιοχές, καθώς και στην αντιμετώπιση περιστατικών Έρευνας και Διάσωσης (E-Δ) εντός της περιοχής ευθύνης της ΚΔ. 

Κατά την 1η και 2η φάση, πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό του ΥΠΕΞ και του ΓΕΕΦ, άσκηση επί χάρτου και εφαρμογή του ΕΕΣ «ΕΣΤΙΑ», με σενάριο εκκένωσης και υποδοχής αμάχων από περιοχή κρίσης, με την συμμετοχή των εκπροσώπων των 20 Κρατών που συμμετέχουν στην άτυπη Ομάδα των ΝΕΟ CG (Non Combatant Evacuation Operations Coordination Group).  

Η 3η φάση της άσκησης, που αφορούσε την Ε-Δ, αποτελούσε παράλληλα και την Ημέρα των Διακεκριμένων Επισκεπτών (DVDay) και την παρακολούθησαν από το Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ» ο Αρχηγός ΕΦ, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, πρέσβεις ή εκπρόσωποι των συμμετεχουσών χωρών, ο Υποδιευθυντής του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ, Αντιστράτηγος Giovani Manniore, o Υποδιοικητής του 6ου Αμερικάνικου Στόλου, Υποναύαρχος Jeffrey Spivey, ο Επιτελάρχης του Μεικτού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας, Υποπτέραρχος Hamed bin Rafea Alarmi, ο Διοικητής της Ναυτικής Δύναμης της UNIFIL, Υποναύαρχος Marcus Mugge και ακόλουθοι άμυνας χωρών που είναι διαπιστευμένοι στην ΚΔ. Επιπλέον συμμετείχαν παρατηρητές από την Αρμενία, την Γερμανία, την Ελβετία, την Ζάμπια, την Ιορδανία, την Ινδονησία, την Πολωνία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία και την Σαουδική Αραβία.  

Η φάση Ε-Δ, εκτελέστηκε υπό τον επιχειρησιακό συντονισμό του ΚΣΕΔ,  στην θαλάσσια περιοχή Νότια της Κύπρου και εξετάστηκε η εφαρμογή του ΕΕΣ «ΤΕΥΚΡΟΣ», με σενάριο αντιμετώπισης σοβαρού ναυτικού ατυχήματος στην ανοιχτή θάλασσα εντός της περιοχής Ε-Δ της ΚΔ, που ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας. Στην άσκηση η ΚΔ συμμετείχε με προσωπικό και αεροναυτικά μέσα της Εθνικής Φρουράς, της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, της Κυπριακής Αστυνομίας, του Τμήματος Δασών, της Υπηρεσία Ασθενοφόρων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, της Πολιτική Άμυνα και τους Ναυαγοσώστες των Επαρχιακών Διοικήσεων. Επίσης συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Ισραήλ, η Ιταλία.   

Στον χαιρετισμό του, ο Αρχηγός της ΕΦ, προέβη σε μια σύντομη ανασκόπηση της άσκησης, τονίζοντας την μεγάλη σημασία της, καθώς η δοκιμή των διαδικασιών και των Ειδικών Εθνικών Σχεδίων κατέδειξαν την ομαλή και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ της ΕΦ, λοιπών υπηρεσιών της ΚΔ και των υπηρεσιών των ΕΔ των συμμετεχουσών χωρών. Τέλος, η άσκηση ανέδειξε το συγκριτικό πλεονέκτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση καταστάσεων εκκένωσης αμάχων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς.

φωτ.ΓΕΕΦ