Ρουμανία – Βουλγαρία ▪15 έτη εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης

12-5-2022

Μια ενδιαφέρουσα συνάντηση Ρουμανίας – Βουλγαρίας επί ελληνικού εδάφους πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 9 Μαϊου όταν ο ιστορικός χώρος του Πανεπιστήμιου Αθηνών φιλοξένησε την όμορφη εκδήλωση που είχε διοργανωθεί μεταξύ Ρουμάνων, Βουλγάρων και Ελλήνων σε Ευρωπαϊκό φόντο.

Με αφορμή τον επετειακό εορτασμό για τα 15 έτη από την ένταξη των δυο φίλων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η αίθουσα Ιωάννης Δρακόπουλος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών γέμισε από τα φωτεινά χρώματα των σημαιών της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, βεβαίως της Ελλάδος αλλά και της ΕΕ και με τον Βαλκανικό αέρα να είναι διάχυτος στην γιορτινή ατμόσφαιρα που είχε ετοιμάσει το Διπλωματικό Σώμα των δύο Ευρωπαϊκών κρατών.

Με οικοδεσπότη τον Καθηγητή κ. Μιχαήλ Τσινισιζέλη του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, παρουσία Διπλωματών, Πανεπιστημιακών Καθηγητών αλλά κυρίως νέων φοιτητών τμημάτων Πολιτικών Επιστημών, Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών, των αυριανών Διεθνολόγων μας, που έδωσαν ιδιαίτερο τόνο με την παρουσία τους στο αμφιθέατρο, έλαβαν χώρα σημαντικές ομιλίες αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα δύο, επί 15ετίας, κράτη-μέλη αυτής, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Την εκδήλωση, άνοιξε ο Καθηγητής και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Αθανάσιος-Μελέτιος Δημόπουλος με έναν σύντομο χαιρετισμό τονίζοντας ότι η 9η Μαϊου ήταν μια συμβολική ημέρα για την Ευρώπη. Κατά την ομιλία του, έγινε αναφορά στο Πρόγραμμα CIVIS Alliance και στη σπουδαιότητα να δημιουργούνται γέφυρες συνεργασίας μεταξύ των Πανεπιστημίων.

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Καθηγητής κ. Μιχαήλ Τσινισιζέλης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Ευρώπη είναι ο κοινός προορισμός και το κοινό μας σπίτι. Όπως ήταν φυσικό, δεν παρέλειψαν οι αναφορές  στα μεγάλα θέματα της επικαιρότητας ήτοι το Ουκρανικό και η Πανδημία και το πόσο αυτά επηρεάζουν τις τρέχουσες εξελίξεις σε όλους τους τομείς.

Εν συνεχεία, από το πάνελ των ομιλητών, την σκυτάλη πήρε η κ. Νιόβη Ρίνγκου, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα. Ο λόγος της είχε αναφορές στην ημέρα της Ευρώπης, του έτους 2022 ως χρονιάς των νέων, τον Πόλεμο στην Ουκρανία, την Πανδημία αλλά και τις θετικές αλλαγές που επήλθαν από την ένταξη νέων χωρών στην Ένωση. Υπενθύμισε ότι η συμμετοχή της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην Ε.Ε. ήταν το 5ο κύμα διεύρυνσης. Επίσης, έφερε στην μνήμη μας λόγια του αρχιτέκτονα του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος Ρομπέρ Σουμάν, υπογράμμισε ότι είμαστε πια στην εποχή που πρέπει να υπερασπιστούμε τις αξίες μας και τέλος επισήμανε την αξία της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης.

Η Επιτετραμμένη της Πρεσβείας της Ρουμανίας στην Ελλάδα κα Adriana Ciamba, αφού ευχαρίστησε κατά την ομιλία της τον καθηγητή κ. Τσινισιζέλη καθώς και την επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα κ. Ρίνγκου, αναφέρθηκε αρχικά στην έντονη παρουσία νεολαίας στο αμφιθέατρο, γεγονός που την χαροποίησε ιδιαίτερα. Ο λόγος της επικεντρώθηκε στις αλλαγές που έλαβαν χώρα με την είσοδο της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρθηκε στη Συνθήκη του Σένγκεν, την Ευρωζώνη, στον Πόλεμο της Ουκρανίας που είναι δίπλα στην Ρουμανία, τους πρόσφυγες που φθάνουν στα σύνορα αλλά και στα Δυτικά Βαλκάνια. Επίσης, υπενθύμισε οτι η Ρουμανία ήταν στην Προεδρία της Ένωσης την περίοδο του Brexit το έτος 2019.  Βεβαίως, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που δέχτηκαν την αίτηση της Ρουμανίας για ένταξη στην ΕΕ υπογραμμίζοντας τις εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδος – Ρουμανίας. Οι δύο χώρες συμπληρώνουν 142 έτη Διπλωματικών Σχέσεων αλλά λόγω Πανδημίας δεν ήταν εφικτή έως τώρα η πραγματοποίηση μεγάλων εορταστικών εκδηλώσεων.

Ο Πρέσβης της Βουλγαρίας στην Ελλάδα κος Valentin Poriazov ήταν ο επόμενος ομιλητής της εκδήλωσης. Κάνοντας μια ανασκόπηση των προσπαθειών που κατέβαλλε η Βουλγαρία ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να δεχθεί την ένταξή της, επεσήμανε τις αλλαγές που έγιναν αλλά και τις δυνατότητες για καλή συνεργασία ανάμεσα σε Βουλγαρία και Ελλάδα. Έκανε αναφορές στα ενεργειακά θέματα με αφορμή το φυσικό αέριο από την Ρωσία και υπογράμμισε ότι πρέπει να συμβάλλουν όλοι να τερματιστεί ο Πόλεμος στην Ουκρανία.

Ακολούθησαν πολλές καίριες ερωτήσεις από το ακροατήριο, κυρίως από τους νέους φοιτητές, δίνοντας έτσι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ότι οι αυριανοί διεθνολόγοι αφουγκράζονται τον παλμό των σύγχρονων ευρωπαϊκών και διεθνών εξελίξεων και επικεντρώνονται στα θέματα ουσίας.

Εμείς, κρατήσαμε την τελευταία φράση του Καθηγητή κ.Μιχαήλ Τσινισιζέλη και ευχόμαστε να γίνει πραγματικότητα, όταν αναφερόμενος στα όσα δυσάρεστα τεκταίνονται διεθνώς τόνισε: «Ελπίζουμε ότι η κοινή λογική θα επικρατήσει στον κόσμο».

Με το πέρας των ομιλιών ακολούθησε δεξίωση και οι τυχεροί  προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν υπέροχους οίνους Βουλγαρικής και Ρουμανικής προελεύσεως και εμείς είχαμε την τύχη να συναντηθούμε με δυο υπέροχες κυρίες του Διπλωματικού Σώματος της Ρουμανίας και Βουλγαρίας αντιστοίχως,πάντα ενεργητικές, ευγενέστατες και ευδιάθετες για την καλή  προώθηση των διμερών σχέσεων των χωρών τους με την Ελλάδα. Την κα Mioara Pitut, Διπλωματική Σύμβουλο της Πρεσβείας της Ρουμανίας επί Πολιτικών και Πολιτιστικών θεμάτων και την κα Tatyana Muhlova, επίσης Διπλωματική Σύμβουλο της Πρεσβείας της Βουλγαρίας επί Πολιτικών και Πολιτιστικών θεμάτων. Συνομιλώντας μαζί τους χαρήκαμε για την εκτίμηση και τον σεβασμό που εκφράζουν οι Διπλωμάτες των φίλων Βαλκανικών χωρών, Ρουμανίας και Βουλγαρίας, για την Πατρίδα μας.

 Ενόσω οι παρευρισκόμενοι απολάμβαναν τα νόστιμα εδέσματα συνοδεία μεθυστικών γευστικών κρασιών από την Ρουμανία και την Βουλγαρία, εμείς προσεγγίσαμε τους επικεφαλής Διπλωμάτες για μια δια ζώσης προσωπική αποτίμηση της εκδήλωσης και για την οποία τους ευχαριστήσαμε θερμώς.

 Είχαμε την τιμή και την χαρά να μιλήσουμε αρχικά με την κα Adriana Ciamba, Επιτετραμμένη της Πρεσβείας της Ρουμανίας στην Ελλάδα και εν συνεχεία με τον κο Valentin Poriazov, Πρέσβη της Βουλγαρίας στην Ελλάδα. Οι εξαιρετικά έμπειροι και διαπρεπείς Διπλωμάτες με πολύ ευγένεια και καλή διάθεση διευκόλυναν εμάς στη δουλειά μας, αφήνοντας για λίγο τους καλεσμένους ώστε να μας αφιερώσουν λίγα λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο τους, μιλώντας μας για τον συμβολισμό της επετειακής εκδήλωσης.

 Η κ. Ciamba τόνισε: “Σήμερα που είναι η μέρα της Ευρώπης και γιορτάζουμε την Ευρωπαϊκή Ενότητα και Αλληλεγγύη, αποφασίσαμε να επισημάνουμε τη 15η Επέτειο της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Η ένταξη πραγματοποιήθηκε την 1η Ιανουαρίου του 2007 μετά από μια μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που αποτελούμε μέρος της Ευρώπης και εργαζόμαστε με όλους τους φίλους μας σε αυτήν για το μέλλον της Ευρώπης. Είμαστε επίσης ιδιαιτέρως χαρούμενοι σήμερα που βρισκόμαστε εδώ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενός ακαδημαϊκού χώρου μεγάλου κύρους, ανάμεσα σε καθηγητές και φοιτητές, για να γιορτάσουμε αυτήν την επέτειο ορόσημο για εμάς. Μάλιστα, διανύουμε το έτος των Νέων, το έτος της Νεολαίας που είναι το μέλλον της Ευρώπης και οποίοι πρέπει να έχουν τον λόγο, την γνώση, να χρησιμοποιούν την φωνή τους και να είναι δυναμικοί. Θα ήθελα να σας τονίσω πάλι ότι είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι απόψε εδώ στο Πανεπιστήμιο για τον εορτασμό των 15 ετών της χώρας μου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Λίγο μετά, ο  κος Poriazov επεσήμανε: “Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου και την εκτίμησή μου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για την ευγενική φιλοξενία της αποψινής εκδήλωσης για την επέτειο των 15 ετών από την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επίσης, θα ήθελα να τονίσω ότι με χαροποίησε ο εποικοδομητικός διάλογος με τους φοιτητές που ακολούθησε των ομιλιών της εκδήλωσης. Για εμάς είναι μια ιδιαίτερη μέρα, καθώς 15 έτη ίσως να μην είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά αυτή η περίοδος ήταν αποφασιστική για την εξέλιξη της χώρας μου. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το GDP μας αυξήθηκε τρεις φορές από τότε που εισήλθαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζει επαρκώς την σπουδαιότητα της εισόδου μας στην ΕΕ. Ήταν ένα όνειρο για αρκετές γενιές Βουλγάρων και ειδικά της δικής μου γενιάς που είχε την τύχη να διαπραγματεύεται την ένταξή μας στην Ένωση. Η προσπάθεια κράτησε χρόνια αλλά είμαστε πολύ ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι που φέραμε την Βουλγαρία στην αρμόζουσα θέση  για αυτήν στην ΕΕ. Θα ήθελα να υπογραμμίσω πάλι ότι η ένταξή μας είναι πολύ μεγάλης πολιτικής σημασίας για την χώρα μου.

Ο διακεκριμένος και πάντα δραστήριος, έγκριτος Καθηγητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ κ. Μιχαήλ Τσινισιζέλης μοιράστηκε ακολούθως και αυτός μαζί μας την προσωπική του εκτίμηση για την ενδιαφέρουσα εκδήλωση λέγοντας: “Ήταν μια εκδήλωση πρωτοβουλία της Ρουμανικής και Βουλγαρικής Πρεσβείας, οι οποίες συμπλήρωσαν φέτος 15 χρόνια από την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θεώρησαν χρήσιμο να γιορτάσουμε αυτά τα 15 χρόνια με την αποψινή  εκδήλωση, σήμερα την ημέρα της Ευρώπης. Όπως είδατε και εσείς, ήταν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Βεβαίως, μια εκδήλωση – αποτίμηση της συμμετοχής μιας χώρας στο ευρωπαϊκό σύστημα είναι αντικείμενο πολλών συνεδρίων και όχι ενός, καθώς δεν μπορεί να αναλυθεί μέσα σε σύντομες ομιλίες εισηγητών. Παρ΄ όλα αυτά οι εισηγήσεις ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και το κοινό, σε μεγάλο ποσοστό απαρτιζόμενο από φοιτητές του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης αλλά και των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών που σχετίζονται με το αντικείμενο της σημερινής εκδήλωσης, έθεσαν πολλά καίρια ερωτήματα και κάποια εξ αυτών ήταν δύσκολο και να απαντηθούν. Ολοκληρώνοντας, θα έλεγα ότι ήταν μια αρκετά ενδιαφέρουσα και επιτυχημένη εκδήλωση.

Από την πλευρά μας συγχαίρουμε τους διοργανωτές για την πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση και τους ευχαριστούμε θερμώς.

Ευχόμαστε να έχουμε την τιμή και χαρά να παρακολουθήσουμε και μελλοντικώς ανάλογες συναντήσεις.

Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα Diplomatic Point