Ταξίδι στο Τόκυο για τον ΥΠΕΞ ▪Θα έχει συνομιλίες με υψηλόβαθμους Ιάπωνες αξιωματούχους

11-4-2022

Επίσκεψη στην Ιαπωνία από αύριο Τρίτη, 12 Απριλίου, έως την Τετάρτη, 13 Απριλίου θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας Ελλάδας – Ιαπωνίας, η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών έπεται των Πρώτων Διαβουλεύσεων των Νομικών Υπηρεσιών για θέματα Δικαίου της Θάλασσας (Δεκέμβριος 2021) και των Τέταρτων Πολιτικών Διαβουλεύσεων (Μάρτιος 2022) των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο κρατών.

Κατά την παραμονή του στο Τόκυο, ο Υπουργός Εξωτερικών θα ανταλλάξει απόψεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Yoshimasa Hayashi, στο πλαίσιο διευρυμένων συνομιλιών μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών (Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022).

Οι δύο Υπουργοί αναμένεται να πραγματοποιήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο περίπου στις 07:40 ώρα Ελλάδας, μετά το πέρας των οποίων θα λάβει χώρα γεύμα εργασίας.

Οι συζητήσεις μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών και του Ιάπωνα ομόλογού του αναμένεται να επικεντρωθούν στην περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων σε ευρύ φάσμα τομέων, στις σχέσεις ΕΕ – Ιαπωνίας, στην κατάσταση στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή και στις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Ινδο – Ειρηνικό.

Επιπλέον, αναμένεται να καλύψουν και  την κοινή προσήλωση των δύο χωρών στο Διεθνές Δίκαιο – συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας – και τον συντονισμό στο πλαίσιο του ΟΗΕ, εν όψει και των υποψηφιοτήτων των δύο χωρών ως μη – μόνιμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (2023 – 2024 για την Ιαπωνία και 2025 – 2026 για την Ελλάδα).

Ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει, επίσης στις 13 Απριλίου, συνάντηση με τον Πρόεδρο (και πρώην Υπουργό Εξωτερικών), Taro Kono, και μέλη της Ιαπωνο – Ελληνικής Ομάδας Φιλίας του Κοινοβουλίου της Ιαπωνίας.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συναντήσει, την ίδια ημέρα, τον Πρόεδρο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Ιαπωνία (Greek Chamber of Commerce in Japan).