Αύριο η τριμερής Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου

4-4-2022

Τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Yair Lapid και τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη, θα υποδεχθεί στην Αθήνα αύριο ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για τη διεξαγωγή της Τριμερούς Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών.

H αυριανή Τριμερής Συνάντηση έπεται της αντίστοιχης Συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στα Ιεροσόλυμα τον περασμένο Αύγουστο, καθώς και της Συνόδου Κορυφής που έλαβε χώρα επίσης στα Ιεροσόλυμα τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, την οποία θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου αναμένεται να αφιχθεί περί ώρα 10:40.

Στο πλαίσιο του συντονισμού μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στο Κυπριακό, στην κατάσταση στην Ουκρανία και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ. Μετά από το πέρας της συνάντησης, θα λάβουν χώρα διευρυμένες συνομιλίες. Ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να αφιχθεί περί ώρα 12:55.

Οι συζητήσεις μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ισραήλ αναμένεται να καλύψουν την κατάσταση στην Ουκρανία, εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, καθώς και τη στενή ελληνο-ισραηλινή συνεργασία σε όλους τους τομείς.

Οι διευρυμένες συνομιλίες στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών αναμένεται να ξεκινήσουν περί ώρα 15:10. Θα ακολουθήσουν  κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο περί ώρα 16:15.

Οι συζητήσεις μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών αναμένεται να εστιάσουν στην περαιτέρω ενδυνάμωση της στενής τους συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, η πολιτική προστασία, η οικονομία και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας με απώτερο στόχο την προώθηση ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι τρεις Υπουργοί αναμένεται επίσης να εξετάσουν τις προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και το περιθώριο διεύρυνσης της συνεργασίας με τη συμμετοχή και άλλων κρατών.