Με τις καλύτερες εντυπώσεις έφυγε από την Κύπρο ο Αιγύπτιος Αρχηγός ΕΔ

2-4-2022

Η επίσημη επίσκεψη του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αντιστράτηγου Osama Askar, στην Κύπρο, πραγματοποιήθηκε από 28 έως 31 Μαρτίου 2022. Μετά τις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις στις 29 Μαρτίου 2022, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον Υπουργό  Άμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη καθώς και τις διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των  αντιπροσωπειών των δύο χωρών,  ο Αντιστράτηγος Askar παρακολούθησε επιχειρησιακές δραστηριότητες σε Σχηματισμούς και Διοικήσεις της ΕΦ.  

Ειδικότερα επισκέφθηκε τη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» και ακολούθως το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), όπου του δόθηκε η δυνατότητα να ενημερωθεί για την αποστολή, το έργο και τις δυνατότητες τους.   Παρακολούθησε επίσης άσκηση – επίδειξη από το προσωπικό της Διοίκησης Καταδρομών. Τέλος επισκέφθηκε ιστορικούς και πολιτιστικούς χώρους της ελεύθερης Κύπρου.  

Η επίσκεψη του Αρχηγού των ΕΔ της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΦ, επιβεβαίωσε τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Ανέδειξε επίσης, τη κοινή πρόθεση για περαιτέρω εμβάθυνσή τους σε άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο τόσο του Διμερούς Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας ΚΔ – Αιγύπτου, όσο και του αντίστοιχου Τριμερούς με την Ελλάδα,  καθώς και με άλλα ενδεχόμενα σχήματα πολυμερούς συνεργασίας, με χώρες οι οποίες μοιράζονται τις ίδιες θέσεις αρχών σε σχέση με το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, με σκοπό την συνδρομή στην εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

φωτ.ΓΕΕΦ