ΗΝΙΟΧΟΣ 22 ▪Φωτογραφίες από την Πολυεθνική Διακλαδική άσκηση

2-4-2022

Η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY) της Πολυεθνικής Διακλαδικής Άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» έλαβε χώρα χθες στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν δρομολογηθεί και εκτελούνται με βάση το συνολικό σχεδιασμό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, παρακολούθησαν:

• Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο Πρύτανης Διπλωματικού Σώματος και Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας  Κυριάκος Κενεβέζος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

• Οι Πρέσβεις στην Αθήνα της Αλβανίας Luela Hajdarada, της Αυστρίας Hermine Poppeller, των ΗΠΑ Geoffrey R. Pyatt της Ινδίας Amrit Lugun, της Κροατίας Aleksandar Sunko, του Μαρόκο Mohammed Sbihi και της Σλοβενίας Matjaž Longar.

• Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Διοικητής ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, ο General El Abad Alaoul Bouhamid Inspector of the Royal Morrocan Air Force, ο Air Chief Marshal Sir Mike Wigston Chief of the Royal Air Force Staff, ο Brigadier General Gerfried Promberger Austrian Air Force Commander and Air Chief, ο Colonel Stojko Pejovski Air Brigade Commander in the Army of the Republic of North Macedonia και ο Διοικητής Αεροπορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Ταξίαρχος (Ι) Μάριος Φλωρίδης.

• Οι Γενικοί Διευθυντές ΥΠΕΘΑ/ΓΔΠΕΑΔΣ Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ Αριστείδης Αλεξόπουλος και ΥΠΕΘΑ/ΓΔΟΣΥ Υποναύαρχος Δημήτριος Ριζιώτης ΠΝ.

• Εκπρόσωποι των Πρέσβεων της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, του Καναδά, της Σαουδικής Αραβίας, του Διοικητή AIRCOM και USAFE – AFAFRICA, των Αρχηγών Αεροπορίας της Ιταλίας, του Ισραήλ και της Σλοβενίας, οι Ακόλουθοι Άμυνας στην Αθήνα της Αιγύπτου, της Αλβανίας, της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, των ΗΑΕ, των ΗΠΑ, της Ρουμανίας, της Σαουδικής Αραβίας, ο Αεροπορικός Ακόλουθος των ΗΠΑ, καθώς και Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ καλωσόρισε τους καλεσμένους και τις Ξένες Αποστολές στην Ελλάδα στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας. Αναφέρθηκε στην αυξανόμενη συνεργασία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με συμμάχους και εταίρους τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο, τονίζοντας ότι αποσκοπεί στην συνεργασία για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων και στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Στη συνέχεια, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επεσήμανε ότι η Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» διεξάγεται από το 2015 έως και σήμερα με την εξέταση προωθημένων και ρεαλιστικών σεναρίων, προάγει την διαλειτουργικότητα και την συνέργεια μεταξύ των συμμετεχόντων και συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο απαιτητικών δραστηριοτήτων επιχειρησιακής εκπαίδευσης τόσο στην Ευρώπη όσο και στην περιοχή της Μεσογείου. Τόνισε επίσης ότι η φετινή Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» συνδυαζόμενη με την Άσκηση «ΩΡΙΩΝ 22», πέραν των Αεροσκαφών, των Ελικοπτέρων, των ασκούμενων ομάδων σχεδίασης, των Παρατηρητών και των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) από συνολικά 20 Χώρες, περιλαμβάνει και 2 Αεροπλανοφόρα, το USS HARRY S. TRUMAΝ από τις ΗΠΑ και το CHARLES DE GAULLE από την Γαλλία με τα συνοδά τους.

Αναφερόμενος επιπλέον στην παράλληλη εκτέλεση και συνεξέταση της «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» με την Άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων «ΩΡΙΩΝ 22», καθώς και στην συμμετοχή μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, επεσήμανε την δημιουργία ενός άκρως ρεαλιστικού επιχειρησιακού περιβάλλοντος που αναβάθμισε την σειρά Ασκήσεων «ΗΝΙΟΧΟΣ» σε επίπεδο «ΗΝΙΟΧΟΣ PLUS».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ευχαρίστησε το σύνολο των ξένων αποστολών για την συμμετοχή τους στην «ΗΝΙΟΧΟΣ PLUS», καθώς και το σύνολο του προσωπικού για την συμβολή του στην επιτυχή διεξαγωγή της Άσκησης.

Μετά την ολοκλήρωση των χαιρετισμών του ΥΕΘΑ, του Α/ΓΕΕΘΑ και του Α/ΓΕΑ, ο ΥΕΘΑ βράβευσε τον πρωτεύσαντα Ιπτάμενο της 1ης Μικτής Σειράς του Σχολείου Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) για το έτος 2021, Σμηναγό (Ι) Στυλιανό Γεωργίου.

Κατά την διάρκεια της DV-DAY και αφού οι προσκεκλημένοι ενημερώθηκαν για την διεξαγωγή της Πολυεθνικής Διακλαδικής Άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» από τον Διοικητή του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), παρακολούθησαν διελεύσεις σχηματισμών Μαχητικών Αεροσκαφών όπως και εικονικές προσβολές κατά του αεροδρομίου, και περιηγήθηκαν στους χώρους του Κέντρου Επιχειρήσεων (WHITE CELL) της Άσκησης.

Παρατίθενται ακολούθως φωτογραφίες από την άσκηση που έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ.

φωτ.ΓΕΕΘΑ