Συγχαρητήρια στον Γενικό Πρόξενο Μανώλη Ανδρουλάκη από τον Νίκο Δένδια

22-3-2022

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε σήμερα με τον Γενικό Πρόξενο στη Μαριούπολη  Μανώλη Ανδρουλάκη και τον συνεχάρη για τον τρόπο που επετέλεσε τα καθήκοντά του.  Συγχαρητήρια επίσης έδωσε στον Πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο και στον Γενικό Πρόξενο στην Οδησσό, Δημήτρη Δόχτση καθώς έφεραν εις πέρας 6 επιχειρήσεις εκκένωσης, με το όνομα “Νόστος”, Ελλήνων και ομογενών από την Ουκρανία. Επίσης συνεχάρη τον Γενικό Γραμματέα Θεμιστοκλή Δεμίρη και την ομάδα υπό τον κ. Καφόπουλο για τον συντονισμό των ενεργειών εκκένωσης καθώς επίσης και την Πρέσβη στο Βουκουρέστι, Σοφία Γραμματά. Ο ΥΠΕΞ υπογράμμισε την αναγκαιότητα προστασίας της ομογένειας στην Ουκρανία, λέγοντας πως είναι προτεραιότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης η προστασία της ομογένειας αλλά και του άμαχου πληθυσμού.

Αναλυτικά, οι δηλώσεις του κ. Δένδια μετά το πέρας της συνάντησής του με τον κ.Ανδρουλάκη έχουν ως εξής:

«Είχα τη μεγάλη χαρά σήμερα να συναντήσω τον Μανώλη Ανδρουλάκη και τον πατέρα του, Στρατηγό εν αποστρατεία, κ. Γιώργο Ανδρουλάκη. Και να δώσω στον Μανώλη τα πιο θερμά συγχαρητήρια, της κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και εμού, για τον τρόπο που επετέλεσε τα καθήκοντά του.

Είναι, όπως ξέρετε, ο τελευταίος Ευρωπαίος διπλωμάτης, ο τελευταίος διπλωμάτης, που έφυγε από τη Μαριούπολη κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Τίμησε την Ελλάδα, τίμησε το Υπουργείο του και το Διπλωματικό Σώμα, και κατά τούτο του αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν επίσης στον Πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, και στον Γενικό Πρόξενό μας στην Οδησσό, Δημήτρη Δόχτση.

Συνολικά έφεραν εις πέρας 6 επιχειρήσεις εκκένωσης, με το όνομα “Νόστος”, Ελλήνων και ομογενών από την Ουκρανία.

Θα ήθελα επίσης να δώσω θερμά συγχαρητήρια στον Γενικό Γραμματέα, Θεμιστοκλή Δεμίρη, και στην ομάδα υπό τον κ. Καφόπουλο για τον συντονισμό των ενεργειών εκκένωσης, καθώς επίσης και στην Πρέσβη μας στο Βουκουρέστι, Σοφία Γραμματά.

Οφείλω να ευχαριστήσω, επίσης, και τους Διεθνείς Οργανισμούς οι οποίοι μας βοήθησαν, τον ΟΑΣΕ και τη Γενική Γραμματέα Helga Maria Schmid, τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού και τον Πρόεδρο Peter Maurer.

Όπως επίσης, θα πρέπει να απευθύνω ευχαριστίες και στην Μολδαβική πλευρά. Είχα χθες την ευκαιρία να διατυπώσω αυτές τις ευχαριστίες ευθέως στον συνάδελφό μου, τον Υπουργό Εξωτερικών της Μολδαβίας, Nicu Popescu, τον οποίο συνάντησα στις Βρυξέλλες.

Δυστυχώς, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Η προτεραιότητά μας, η προτεραιότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης, είναι η προστασία της ομογένειας μας αλλά και του άμαχου πληθυσμού.

Για το λόγο αυτό, έχω πάρει δύο αποφάσεις.

Η πρώτη είναι να δημιουργηθεί μια ομάδα συντονισμού και υποδοχής στο Βουκουρέστι. Επικεφαλής θα είναι ο Πρέσβης, κ. Κωστελλένος, και θα συμμετάσχουν η Πρέσβης μας στο Βουκουρέστι κα Γραμματά, ο κ. Δόχτσης και ο κ. Ανδρουλάκης, o οποίος θα αναχωρήσει σύντομα.

Επίσης, ζητώ σήμερα με αποστολή επίσημης νότας στην ουκρανική πλευρά να διευκολύνει και στη ρωσική πλευρά με άλλη νότα να μην παρακωλύσει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη.

Τη βοήθεια αυτή, προτίθεμαι να συνοδεύσω αυτοπροσώπως σε συντονισμό με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού κ. Maurer με τον οποίο βρισκόμαστε ήδη σε επαφή.

Άλλωστε, την ανάγκη να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός τόνισα με τη χθεσινή μου παρέμβαση στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες και στην κατ’ ιδίαν συνάντησή μου με τον ΥΕ/ΑΕ κ. Borrell από τον οποίο ζήτησα να κάνει, και έκανε, δημόσιες δηλώσεις για τη Μαριούπολη.

Όπως σαφώς είπε ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι παρούσα στην περιοχή. Σε μια περιοχή όπου το ελληνικό στοιχείο έχει εγκατασταθεί εδώ και αιώνες.

Πρώτο μας βήμα, όταν τα πράγματα επανέλθουν στην ομαλότητα, θα είναι η ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου της Μαριούπολης. Και από εκεί και πέρα, ο συντονισμός μας με την ΕΕ για να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να επανέλθει η πόλη στην πρότερη κατάστασή της και να διευκολυνθεί η ομογένεια μας να επανέλθει στην ομαλότητα μετά από την τραγωδία.»

φωτ.Υπουργείο Εξωτερικών-twitter