Παναγιωτόπουλος – Ακάρ ▪Συνάντηση στο περιθώριο της Έκτακτης Υπουργικής Συνόδου των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ

16-3-2022

Συνάντηση είχε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ στο περιθώριο της Έκτακτης Υπουργικής Συνόδου των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Κατά τη συνάντηση υπογραμμίστηκε η σημασία μείωσης των εντάσεων και εμπέδωσης κλίματος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει των κανόνων Διεθνούς Δικαίου και αρχής καλής γειτονίας. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί προσεχώς συνάντηση για συνομιλίες περί δραστηριοτήτων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας.

Κατά τις συζητήσεις της Έκτακτης Συνόδου των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την ακλόνητη υποστήριξη της Ελλάδας στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Επισήμανε ότι, η εισβολή και οι αναθεωρητικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των θεμελιωδών αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι και υπογράμμισε ότι η διπλωματική οδός αποτελεί τη μόνη εφικτή λύση για την αποκατάσταση της σταθερότητας και της ασφάλειας.

Αναφορικά με την ανθρωπιστική κρίση, ανέφερε ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή έχει στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και επανέλαβε το έντονο ενδιαφέρον της πατρίδας μας για τους ομογενείς μας στην Μαριούπολη που δοκιμάζονται από τον ρώσικο βομβαρδισμό.

Επιπρόσθετα οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν πλήρως στη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, όπως προβλέπεται από τα σχετικά σχέδια και αρκετές στρατηγικές συμμαχικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα συνέβαλαν στην ταχεία απάντηση του ΝΑΤΟ στη ρωσική απειλή.

Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα υποστήριξε το τεράστιο πακέτο κυρώσεων που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, επισημαίνοντας το σημαντικό οικονομικό τίμημα που θα έχουν αυτές οι κυρώσεις και στους Συμμάχους του ΝΑΤΟ και τα Κράτη – Μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Σχετικώς με τη μακροπρόθεσμη προσαρμογή της στάσης αποτροπής και άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ο Υπουργός σημείωσε ότι η σταθερή αποστολή του ΝΑΤΟ είναι να διατηρήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στον ευρωατλαντικό χώρο ως σύνολο, για όλους τους Συμμάχους χωρίς εξαίρεση. Η εξασφάλιση ίσης ασφάλειας για όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, ανεξάρτητα από την εγγύτητά τους με τη Ρωσία, παραμένει βασικό καθήκον της Συμμαχίας.

φωτ.Υπουργείο Εθνικής Άμυνας