Δένδιας-Λαβρόφ: Μια σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα έχει κανέναν νικητή

18-2-2022

Ο Επικεφαλής της Ελληνικής Διπλωματίας Νίκος Δένδιας στη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέϊ Λαβρόφ υπογράμμισε την ανάγκη για διατήρηση  Ειρήνης,  Ασφάλειας και  Σταθερότητας στην Ευρώπη και για  την κατάσταση στην Ουκρανία εστίασε στην σπουδαιότητα της άμεσης αποκλιμάκωσης αναφέροντας ότι η Ελλάδα, στηρίζει πλήρως την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ, Μινσκ Ι και Μινσκ ΙΙ, από όλες τις πλευρές.

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η Ελλάδα ακολουθεί την πάγια πολιτική της και τάσσεται υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου, αλλά μόνο υπό όρους του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας δηλώνοντας ότι θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο την κυριαρχία, τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εθνική της αξιοπρέπεια έναντι οιασδήποτε απειλής. “Η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη προφανώς το γεγονός ότι η διεθνής προσοχή είναι στραμμένη σε άλλο σημείο, θέτει ανυπόστατες και παράνομες αξιώσεις έναντι της Ελληνικής κυριαρχίας” επεσήμανε στις δηλώσεις του  ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Sergey Lavrov νωρίτερα σήμερα στη Μόσχα.

Απαντώντας  σε ερωτήσεις δημοσιογράφων  αναφορικά με την αμφισβήτηση από την Άγκυρα της ελληνικής κυριαρχίας ακόμα και μεγάλων νησιών του Ανατολικού Αιγαίου επικαλούμενη το γεγονός ότι είναι στρατιωτικοποιημένα, ο κ. Δένδιας επικέντρωσε στο ότι: «Η Τουρκία διατηρεί μια πλήρη στρατιά, τη Στρατιά του Αιγαίου, και τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στην Ευρώπη, απέναντι από τα ελληνικά νησιά. Η Τουρκία επίσης έχει εκδώσει casus belli, μια απειλή πολέμου. Είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον άλλης χώρας, της Ελλάδας, αν η Ελλάδα ασκήσει τα δικαιώματα τα οποία προβλέπονται από το Δίκαιο της Θάλασσας. Και συγκεκριμένα την UNCLOS, τη Διεθνή Συμφωνία για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία έχουν υπογράψει 168 μέρη, μεταξύ των οποίων, παρεμπιπτόντως, μιας και φιλοξενούμαστε σήμερα εδώ, και η Ρωσία. Κατόπιν αυτού, νομίζω ότι οι τουρκικές αιτιάσεις είναι απολύτως προσχηματικές. Η Συμφωνία για την αποστρατικοποίηση των Δωδεκανήσων αφορούσε όχι την Τουρκία, αλλά την ανησυχία της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Υπέρ αυτής συνομολογήθηκε τότε η αποστρατικοποίηση, σε μια Συνθήκη στην οποία η Τουρκία δεν είχε θέση, δεν την υπέγραψε και άρα δεν αντλεί από αυτή το παραμικρό δικαίωμα.»

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ έχουν ως ακολούθως: 

«Σκοπός όλων μας είναι η διατήρηση της Ειρήνης, της Ασφάλειας και της Σταθερότητας στην Ευρώπη.  

Επίτρεψε μου πριν μιλήσω για την ασφάλεια στην Ευρώπη, να πω δύο λόγια για τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των χωρών μας. 

Επισημαίνω, καταρχάς, ότι πριν λίγες ημέρες, ήταν η επέτειος των γενεθλίων ενός διακεκριμένου προκατόχου σου, του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, του Ιωάννη Καποδίστρια.   

Και εμείς δεν λησμονούμε την καθοριστική συμβολή της Ρωσίας στην Ελληνική ανεξαρτησία, το γεγονός ότι πολεμήσαμε στο ίδιο πλευρό ενάντια στον ναζισμό και ότι αποτίσαμε βαρύτατο φόρο αίματος σε αυτή τη μάχη για την ελευθερία. Η Ελλάδα έχασε περίπου 1 εκ. ανθρώπινες ζωές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ένα τεράστιο ποσοστό του πληθυσμού της. 

Σήμερα, εξετάσαμε την προώθηση των δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας. 

Στη συνέχεια της συνάντησης μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου Putin τον περασμένο Δεκέμβριο. 

Και την υιοθέτηση του Κοινού Προγράμματος Δράσεων για την περίοδο 2022-24. 

Υπογραμμίσαμε την ανάγκη συνεργασίας σε μια σειρά από σημαντικούς τομείς, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, η καταπολέμηση της πανδημίας. 

Είχα την ευκαιρία να ζητήσω από τη ρωσική πλευρά την πραγματοποίηση πτήσεων charter προς την Ελλάδα το καλοκαίρι.

Συμφωνήσαμε, επίσης, να συνεχίσουμε τις επαφές μας και τον πολιτικό διάλογο σε όλα τα επίπεδα, κυρίως για τις διεθνείς εξελίξεις και για την ασφάλεια στην Ευρώπη. 

Η ελληνική εξωτερική πολιτική, το έχουμε τονίσει επανειλημμένα, βασίζεται σε θεμελιώδεις αρχές και αξίες που έχουν κατοχυρωθεί στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. 

Ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας. 

Η απαγόρευση της χρήσης ή της απειλής χρήσης βίας εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας οιουδήποτε κράτους. 

Ο σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας. 

Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Και βεβαίως, η τήρηση των δεσμεύσεων που η κάθε χώρα έχει αναλάβει. 

Αρχής γενομένης από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την τελική Πράξη του Ελσίνκι, την Χάρτα των Παρισίων του 1990, την Χάρτα για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια του 1999 και άλλα σχετικά κείμενα. 

Αυτά τα κείμενα αποτελούν τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας.  

Και οι αρχές αυτές για εμάς τους Έλληνες είναι και οικουμενικές αρχές.  Η Ελλάδα τις σέβεται και τις υπηρετεί. 

Η Ελλάδα, επίσης, ως Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως Κράτος-Μέλος του ΝΑΤΟ, ως Κράτος-Μέλος του ΟΑΣΕ, σέβεται και εφαρμόζει το σύνολο των συμβατικών δεσμεύσεων της. 

Υπογραμμίζω την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συνεισφορά της Ελλάδας σε αυτήν. 

Και είναι γνωστό σε ποια συμμαχία η Ελλάδα ανήκει, εδώ και 70 χρόνια. 

Αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο στην ενίσχυση των διμερών δεσμών μας με την Ρωσία. 

Σε λίγους μήνες συμπληρώνονται 20 χρόνια από τη Δημιουργία του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, ενός οργάνου όπου όλοι διαβουλεύονται ισότιμα. 

Η Ελλάδα τασσόταν και τάσσεται πάντα υπέρ ενός ανοιχτού και ειλικρινούς διαλόγου με την Ρωσία σε όλα τα διμερή σχήματα, σε όλα τα πολυμερή σχήματα, προκειμένου να αντιμετωπισθούν όλες οι διαφορετικές προσεγγίσεις και να δοθούν οι κατάλληλες εγγυήσεις για την ειρήνη και την ασφάλεια. 

Ακούμε με προσοχή τις ρωσικές ανησυχίες για την ασφάλεια της. 

Λαμβάνουμε επίσης υπόψη τις ανησυχίες των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών. 

Θεωρούμε ότι τα ζητήματα της Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Ασφαλείας πρέπει να αντιμετωπιστούν στη βάση ενός διαλόγου, ο οποίος διεξάγεται με τους όρους και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. 

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήσαμε για την κατάσταση στην Ουκρανία και είχα την ευκαιρία να τονίσω τρία σημαντικά ζητήματα.

Πρώτον, την ανάγκη άμεσης αποκλιμάκωσης.

Δεύτερον, ότι εμείς, η Ελλάδα, στηρίζουμε πλήρως την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ, Μινσκ Ι και Μινσκ ΙΙ, από όλες τις πλευρές. 

Και τρίτον, και ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα, αναφέρθηκα στην ελληνική ομογένεια, ιδιαίτερα στην Ουκρανία, στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης πλησίον της γραμμής επαφής. 

Μια ομογένεια, την οποία είχα την ευκαιρία να συναντήσω πριν από δύο εβδομάδες όταν την επισκέφθηκα. 

Και θέλω να πω ότι, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεσμεύεται να πράξει ό,τι χρειάζεται για να προστατέψει την ομογένεια που βρίσκεται σε αυτά τα μέρη εδώ και πάρα πολλούς αιώνες. 

Όπως έχουμε υποστηρίξει και στο παρελθόν, μια σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα έχει κανέναν νικητή. 

Το έχει πει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είμαστε όλοι χαμένοι. 

Σήμερα, τέλος, είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε τις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στο Αιγαίο, την κατάσταση στο Κυπριακό, την κατάσταση στην Συρία, στη Λιβύη, στον Καύκασο. 

Όσον αφορά το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενημέρωσα τον Κ. Lavrov για τη συνεχιζόμενη τουρκική αποσταθεροποιητική συμπεριφορά και την επιθετικότητα. 

Του ανέφερα ότι η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη προφανώς το γεγονός ότι η διεθνής προσοχή είναι στραμμένη σε άλλο σημείο, θέτει ανυπόστατες και παράνομες αξιώσεις έναντι της Ελληνικής κυριαρχίας. 

Και, επίσης, ότι όπως και σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα ακολουθεί την πάγια πολιτική της. Τάσσεται υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου, αλλά μόνο υπό όρους του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. 

Δηλώνοντας, όμως, ότι θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο την κυριαρχία, τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εθνική της αξιοπρέπεια έναντι οιασδήποτε απειλής.»

φωτ.Υπουργείο Εξωτερικών-twitter