Δένδιας: «Ο Ουκρανός ομόλογός μου ζήτησε να μεταφέρω το μήνυμα για την ανάγκη αποκλιμάκωσης στην Ρωσική πλευρά»

5-2-2022

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αποκάλυψε πως ο Ουκρανός ομόλογός του, Dmytro Kuleba, του ζήτησε να παρέμβει προς την ρωσική πλευρά, για την αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία. «Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, διατηρώντας, ταυτόχρονα, διαύλους επικοινωνίας με όλους τους εμπλεκομένους. Θεωρούμε τη Ρωσία  ως βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας και για αυτό επιμένουμε ότι πρέπει οι δίαυλοι επικοινωνίας να παραμείνουν ανοικτοί.  Δεν πρόκειται  για «τήρηση ισορροπιών». Είναι γνωστό σε ποια Συμμαχία ανήκουμε. Πρόκειται για ουσιαστική επιλογή να συνομιλούμε με όλους, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου» αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Έλληνας ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Τα Νέα” αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία.

Για τους Έλληνες ομογενείς της Μαριούπολης υπογράμμισε: «Η ελληνική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας έχει μακραίωνη ιστορία. Σήμερα στην Μαριούπολη, στα χωριά και κωμοπόλεις γύρω της, διαβιούν περίπου 120.000 ομογενείς. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου, την πρώτη στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά τη δεύτερη στην Ουκρανία, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και να συνομιλήσω με εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων αλλά, κυρίως να τους διαβεβαιώσω για το ενδιαφέρον της πατρίδας και της ελληνικής κυβέρνησης για αυτές. Τον Ιούλιο του 2021 επισκέφθηκα  την Οδησσό, πόλη με μακραίωνη ελληνική παρουσία επίσης και σημαντική θέση στην ιστορία της χώρα μας. Όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης, μπορεί στην παρούσα φάση το θέμα της ασφάλειας να είναι κυρίαρχο – ας μη ξεχνάμε ότι οι κοινότητες αυτές απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα σημεία της έντασης και το 2014, μάλιστα, είχαν θύματα στις εχθροπραξίες, τη μνήμη των οποίων τίμησα κατά την παραμονή μου εκεί – ωστόσο, αντιμετωπίζουν και ζητήματα καθημερινής διαβίωσης συμπεριλαμβανομένης της περίθαλψης.  Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα σταθεί στο πλευρό τους. Ένα πρώτο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η ενίσχυση του Γενικού Προξενείου στη Μαριούπολη. Για εμάς, αυτές οι κοινότητες, όπως και οι αντίστοιχες, από την άλλη πλευρά των συνόρων, στο νότιο τμήμα της Ρωσίας, παραμένουν ζωντανές νησίδες Ελληνισμού αλλά και σημαντικές γέφυρες πολιτισμού και επικοινωνίας με την ευρύτερη περιοχή και τους λαούς της.»   

Αναφορικά με τις σχέσεις της Ελλάδος με την Αμερική και το non paper για τον East Med o κ. Δένδιας επεσήμανε: «Μετά την ιδιαίτερα σημαντική υπογραφή της δεύτερης τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ (ΜDCA), η κυρίαρχη προσδοκία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι να οικοδομήσουμε περαιτέρω στην αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης της Ελλάδας με έναν παραδοσιακό σύμμαχο.  Να κεφαλαιοποιήσουμε δηλαδή στο μέγιστο τα οφέλη της εν λόγω συμφωνίας υπέρ της χώρας μας. Οι σημαντικές αυτές εξελίξεις, σε συνδυασμό με την υποδειγματική συνεργασία της χώρας μας με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ), συνιστούν επίσης αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζει πλέον η Ελλάδα ως προς τη σταθερότητα της ευρύτερης περιφέρειας. Τέλος, όσον αφορά τον EastMed, θα ήθελα να υπογραμμίσω για μία ακόμη φορά ότι το θέμα δεν είναι γεωπολιτικό. Οι εξελίξεις σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα αφορούν πρωτίστως στην οικονομική βιωσιμότητα, τις τεχνικές δυνατότητες  του έργου, και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.»     

Σε ερώτηση σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις ο ΥΠΕΞ υπογράμμισε: «Η Άγκυρα διατηρεί αμετάβλητη την επιθετική ρητορική της όσον αφορά την απειλή της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας υπό διάφορα προσχήματα, ακόμη και αυτό της «τρομοκρατίας», το οποίο επιτρέψτε μου να χαρακτηρίσω ως έναν πέραν κάθε έννοιας λογικής και παντελώς αβάσιμο ισχυρισμό. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία, επιχειρώντας για μια ακόμη φορά να εφαρμόσει το καμουφλάζ της πολιτικής της, καλεί σε διάλογο.» Λίγο μετά πρόσθεσε ότι: «Επιθυμούμε διάλογο, αποκλειστικά εντός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Όχι διάλογο επί παράλογων, παράνομων απαιτήσεων. Δεν υποκύπτουμε σε απειλές, επ΄ουδενί δεχόμαστε τετελεσμένα. Με αυτά τα δεδομένα δρούμε και θα δράσουμε και στα επόμενα βήματά μας, στο πλαίσιο των διμερών επαφών με την Τουρκία.»