ΠΣΕΕΔ/ΣΑΚ – Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων / Σύνδεσμος Αθηναίων Καταδρομέων

●Όταν η Εφεδρεία ταυτίζεται με τον Πολίτη-Οπλίτη

Αλέξανδρος Κόντος – Έφεδρος Ταγματάρχης Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών και Πρόεδρος του ΠΣΕΕΔ/ΣΑΚ: “Ο Πατριωτισμός και το Καταδρομικό Πνεύμα δεν έχει ηλικία, δεν έχει όρια, είναι η ψυχή του Έλληνα”

3-2-2022

Η μοναδική στον κόσμο Ελλάδα ανέκαθεν είχε πληρώσει με πολύ ακριβό τίμημα την Ανεξαρτησία της και οι Έλληνες πότιζαν το δέντρο της Ελευθερίας από αρχαιοτάτων χρόνων με το αίμα τους. Το αίμα των  Ελλήνων Πολιτών, των Αγνώστων Στρατιωτών που χυνόταν ζεστό για το “Νυν υπέρ πάντων αγών”. Έπεφτε μετά πάνω στα ιερά τούτα χώματα και εν συνεχεία ως ανεξίτηλο πορφυρό μελάνι χρησιμοποιείτο στην πένα της Ιστορίας για να γραφτεί με αυτό το ένδοξο παρελθόν της Ελλάδος μας. Οι Άγνωστοι Στρατιώτες, οι Αληθινοί Ήρωες, ήταν δια μέσου των αιώνων οι απλοί Έλληνες πολίτες της διπλανής πόρτας, οι πάντα έτοιμοι και χωρίς δισταγμό ή αντιρρήσεις να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των χαρακωμάτων όποτε τους καλούσε η Πατρίδα υπερασπιζόμενοι τα ιερά και τα όσια και να θυσιαστούν εάν χρειαζόταν υπέρ βωμών και εστιών.

 Οι σύγχρονοι Άγνωστοι Στρατιώτες είναι οι Έλληνες Έφεδροι  Πολίτες-Οπλίτες, η ραχοκοκαλιά της Αμυντικής Γραμμής της χώρας σε περίπτωση επιστράτευσης. Διάσπαρτοι στην ελληνική Επικράτεια, από τον Έβρο μέχρι την Γαύδο και από την Κέρκυρα μέχρι το Καστελόριζο, εκεί, στις τέσσερις γωνιές της Πατρίδας, άλλοτε χαμένοι μες στα προβλήματα της καθημερινής ρουτίνας, άλλοτε εγγεγραμμένα μέλη σε σωματεία Εφέδρων αλλά πάντα με πατριωτισμό δίχως εκπτώσεις.

 Σε αυτόν τον ιστοχώρο αγαπάμε την Πατρίδα και προσπαθούμε να το δείχνουμε σε κάθε ευκαιρία. Μέσα στο διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον της ευρύτερης γειτονιάς μας αλλά και με τον μόνιμο απειλητικό κίνδυνο δίπλα μας, αποφασίσαμε να γνωρίσουμε από κοντά ένα σωματείο Εφέδρων, να ενημερωθούμε για τις δραστηριότητές τους και να προσπαθήσουμε να μπούμε στον τρόπο σκέψης τους ώστε να καταλάβουμε καλύτερα τον τρόπο που λειτουργούν αλλά κυρίως να πάρουμε διευκρινήσεις σε πολλά ερωτήματα που είχαμε σχετικά με την Εφεδρεία. Στην Ελλάδα της υπογεννητικότητας, αλλά με την γνώση ότι  οι έφεδροι είναι επίστρατοι, μια εύλογη απορία είναι εάν επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες σε περίπτωση “Συναγερμού” ή απλώς κρεμόμαστε σε ότι καταφέρουν οι επαγγελματίες; Γιατί όσο πατριώτες και να είναι οι επαγγελματίες, -δεν αμφισβητείται η φιλοπατρία τους σε καμιά περίπτωση- πόσοι είναι όμως για να πολεμήσουν για την Πατρίδα; Επαρκούν να υπερασπιστούν την εδαφική μας ακεραιότητα, έτσι και συμβεί το απευκταίο; Όταν “κάποιοι” άλλοι θα μπορούσαν να φέρουν κατά δω «λαοθάλασσα αναλώσιμων επιτιθέμενων»;

Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα Μνημονιακά χρόνια έφυγαν πολλοί νέοι άνθρωποι στο εξωτερικό για μια καλύτερη τύχη, έτερο ερώτημα είναι εάν όσοι έμειναν στην Ελλάδα και αποτελούν την Εφεδρεία είχαν την δυνατότητα να συντηρήσουν την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα και εάν η Πολιτεία ήταν στο πλευρό τους να οργανώσει τις μετεκπαιδεύσεις τους καθώς το αξιόμαχο δεν συντηρείται από μόνο του.

Ήρθαμε σε επαφή με έναν από τους πιο γνωστούς συνδέσμους του χώρου, τον ΠΣΕΕΔ – ΣΑΚ, Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων – Σύνδεσμο Αθηναίων Καταδρομέων, με έδρα την Αθήνα. Ένας Σύνδεσμος συνυφασμένος με την Εφεδρεία του Ελληνικού Στρατού. Μας γέμισε χαρά η φιλική διάθεση που τύχαμε από την πρώτη κιόλας επικοινωνία με τους Έφεδρους Καταδρομείς του εν λόγω Συνδέσμου. Οφείλουμε εδώ να τονίσουμε ότι όποτε στα πλαίσια του ρεπορτάζ, επισκεπτόμαστε χώρους όπου συχνάζουν Καταδρομείς και συνομιλούμε μαζί τους, μένουμε ενθουσιασμένοι από την ειλικρινή εγκαρδιότητα με την οποία μας υποδέχονται, ίδιον της εντιμότητας και αξιοπρέπειας που χαρακτηρίζει τους Έλληνες υπηρετήσαντες στις Ειδικές Δυνάμεις.  

Ο χώρος του Συνδέσμου, είναι όπως ακριβώς ταιριάζει σε Έλληνες Καταδρομείς, απλός και φιλόξενος. Με ένα τεράστιο φωτογραφικό αρχείο που ανέλαβε να μας παρουσιάσει ο ευγενέστατος Γενικός Γραμματέας του ΠΣΕΕΔ-ΣΑΚ κ. Ιωάννης Μαραγκούλας, Έφεδρος Υπολοχαγός Καταδρομών. Ευφυέστατος άνθρωπος, μας έκανε να χαμογελάσουμε αμέσως λέγοντάς μας: «Μιας και το site σας ονομάζεται Diplomatic Point, θα πρέπει και τα άρθρα που δημοσιεύετε να είναι “To The Point”.» «Το προσπαθούμε συνεχώς» ήταν η απάντησή μας ενώ είχαμε ήδη αρχίσει να βλέπουμε τις φωτογραφίες από το πλήθος συμμετοχών των μελών σε πολλές και επιτυχημένες στρατιωτικές ασκήσεις είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, απόδειξη των μεγάλων ικανοτήτων που διαθέτουν. Λίγο μετά συστηθήκαμε με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Αλέξανδρο Κόντο, Έφεδρο Ταγματάρχη Καταδρομών Αλεξιπτωτιστών. Ο Πρόεδρος σε “κόβει” αρχικά από πάνω έως κάτω και μετά «σπάει τον πάγο», όπως έγινε και με εμάς. Μαζί του νιώσαμε οικειότητα σαν να τον γνωρίζαμε από χρόνια. Αληθινός Καταδρομέας, μιλά «έξω από τα δόντια» και με επιχειρήματα. Με λόγο καταδρομικό, χειμαρρώδη, μας περιέγραψε γλαφυρά, από καρδιάς, τις ανησυχίες των Εφέδρων, (οι περισσότεροι από το ευρύ κοινό δεν τις γνωρίζουν), όπως τις έχει βιώσει και ο ίδιος καθώς είναι επικεφαλής στον ΠΣΕΕΔ-ΣΑΚ από ιδρύσεώς του επί 26 συναπτά έτη αλλά και τις στιγμές που σημάδεψαν την πορεία του Συνδέσμου. Επίσης, αναφέρθηκε στην έλλειψη χρηματοδότησης για την εφεδρεία αλλά και την γενικότερη κατάσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις, τους νέους Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό.  Κάναμε μια ειλικρινή κουβέντα μαζί του, ξεφεύγοντας από τα στενά, τυπικά όρια μιας συνέντευξης και έτσι την αποτυπώσαμε, χωρίς επεξεργασία, να ρέει με ζεστασιά και ανθρωπιά ο λόγος ενός Εφέδρου-Καταδρομέα-Πατριώτη-Πολίτη-Οπλίτη.

-κ. Πρόεδρε, πως άρχισε η συμμετοχή σας στον ΠΣΕΕΔ-ΣΑΚ;

Αλέξανδρος Κόντος: “Είχα την τρέλα του Εθελοντή-Καταδρομέα, του ριψοκίνδυνου. Μου άρεσαν τα Αλεξίπτωτα. Αλλά δεν ήμουν μόνο στα Αλεξίπτωτα. Ήμουν ο καλύτερος αλεξιπτωτιστής πρωταθλητής στο Τρίαθλο Αλεξιπτωτιστών, στο Πένταθλο Καταδρομών και στο Δέκαθλο Πανστρατιωτικών Αγώνων την περίοδο 1968 έως 1970 και η ζωή συνεχίζεται. Δεν είναι τίποτα τυχαίο. Ο ΠΣΕΕΔ ιδρύθηκε το 1995. Έχουμε 26 χρόνια αδιάκοπης, αδιάλειπτης δράσης. Και όχι μόνο δράσης αλλά και διακρίσεων. Ήμουν ιδρυτής, Πρόεδρος και παραμένω στην θέση αυτή έως σήμερα. Ο ΠΣΕΕΔ-ΣΑΚ είναι ο μόνος αναγνωρισμένος από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, χωρίς να έχει υπάρξει ποτέ κανένα πρόβλημα και αυτό σημαίνει πολλά.”

-Εννοείτε ότι δεν είχατε ποτέ αντιπαραθέσεις με το Υπουργείο Άμυνας;

Α.Κ.: “Ακριβώς. Είχαμε αγαστή συνεργασία με όλες τις κυβερνήσεις.”

-Στο Διοικητικό Συμβούλιο πόσα μέλη είστε;

Α.Κ.: “Εννέα.”

-Τελευταίες εκλογές πότε έγιναν;

Α.Κ.: “Πριν από περίπου 2 χρόνια. Η θητεία είναι τριετής.”

-Πόσα ενεργά μέλη έχετε;

Α.Κ.: “Πάνω από 2.500 μέλη ενεργά σε όλη την Ελλάδα.”

-Ο ΠΣΕΕΔ είναι στην ουσία ΠΣΕΕΔ-ΣΑΚ Σύνδεσμος Αθηναίων Καταδρομέων. Ο ΣΑΚ φτιάχτηκε παράλληλα με τον ΠΣΕΕΔ;

Α.Κ.: “Έτσι είναι. Οι πυρήνες συγκρότησης του ΠΣΕΕΔ είναι Καταδρομείς και με το πνεύμα του Ιερού Λόχου που δεν έκαναν διάκριση εάν είσαι αξιωματικός ή οπλίτης, αν είσαι της αστυνομίας, της αεροπορίας ή του ναυτικού, πήγαινες σαν απλός Μαχητής. Σε αυτά βασίζεται ο ΠΣΕΕΔ, εκεί βασίζεται η ψυχή και η σάρκα των Αθηναίων Καταδρομέων. Ο ΣΑΚ απαρτίζεται από Καταδρομείς, Αλεξιπτωτιστές, Ο.Υ.Κ., Πεζοναύτες.”

-Τα γραφεία του ΠΣΕΕΔ ήταν από την αρχή κοντά στην Λιοσίων όπου είστε και σήμερα;

Α.Κ.: “Όχι. Ήμασταν στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού στο Σύνταγμα. Φύγαμε και πήγαμε στο Φρουραρχείο Αθηνών. Το Φρουραρχείο ανήκε στον Δήμο Αθηναίων. Έφυγε και το Φρουραρχείο και οι Έφεδροι. Και επειδή είμεθα στην Πολιτική Προστασία του Δήμου Αθηναίων ιδρυτές, μας έδωσε ο Δήμος κάποια μικρά γραφεία στην Λιοσίων, δίπλα από υπόγεια τζαμιά και όταν είδαν ότι μπήκαν ταμπέλες Πολιτική Προστασία, Έφεδροι κτλ. μας το κάψανε. Αυτά έγιναν το 2009. Και δεν έκαψαν αυτό μόνο. Μας κατέστρεψαν τέσσερις φορές το σάϊτ οι Γκρίζοι Λύκοι. Ηλεκτρονικός Πόλεμος. Πρώτα τους Καταδρομείς, μετά το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και μετά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τυχαίο; Φρουραρχείο Αθηνών, εκεί που οι πατεράδες μας έφυγαν το ΄40 και πήγαν στην Βόρειο Ήπειρο και ο πατέρας μου ήταν ένας από αυτούς που πολέμησαν στην Β.Ήπειρο. Και ο παππούς μου το ΄12-΄13 στο Κιλκίς Λαχανά εθελοντής.”

-Έχετε οικογενειακή παράδοση λοιπόν. Το DNA του Πατριώτη-Πολίτη-Οπλίτη;

Α.Κ.: “Αυτό είναι το DNA. Αυτός είναι ο Έλληνας στο νέο ελληνικό κράτος, το οποίο πρέπει όλοι μαζί να βοηθήσουμε να αλλάξει, να εκσυγχρονιστεί, να φροντίσει τον παράγοντα άνθρωπο, τους πολίτες του, οι οποίοι πληρώνουν αυτό το κράτος. Αλλά πληρώνονται μόνο οι εξαρτημένες εργασίες από το κράτος που πληρώνουμε εμείς. Ποτέ δεν βγήκαμε να διεκδικήσουμε εμείς με τον τρόπο που διεκδικούν οι εξαρτημένες εργασίες, δημόσιοι υπάλληλοι το δραχμικό κέρδος. Γιατί τα ιδανικά μας είναι πολύ υψηλά.”

-Υπήρχε έτος Εφέδρων παλαιότερα;

Α.Κ.: “Το ΄97-΄98,  ίσως να ξαναγίνει τώρα το ΄22.”

-Το 2021 έπρεπε, με την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Το είχατε προτείνει;

Α.Κ.: “Το πιέσαμε πάρα πολύ.”

-Αλλά οι αρμόδιοι δεν…;

Α.Κ.: “Το πιέσαμε αλλά δυο είναι οι βαριές πόρτες της εξουσίας. Οι δήθεν οικονομικοί λόγοι και το COVID. Ο κρατισμός πάντα έχει δικαιολογίες για να μην κάνει έργο και ποτέ δεν υπάρχει υπεύθυνος μες στο κράτος. Ο ένας επικαλείται τον άλλο. Επικάλυψη του άλλου και του άλλου κτλ. και δεν βγάζει κανείς άκρη και για αυτό η χώρα δεν προχωράει.”

-Θα μπορούσατε να μας πείτε μερικά πράγματα για τις στρατιωτικές ασκήσεις που είδαμε νωρίτερα στο φωτογραφικό σας αρχείο;

Α.Κ.: “Με τον ΠΣΕΕΔ πραγματοποιήσαμε 49 διεθνείς νίκες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ένα παγκόσμιο ρεκόρ που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ  από κανέναν στρατό του κόσμου και το έκαναν έφεδροι. Ένα παγκόσμιο ρεκόρ ευψυχίας, περιπόλου μάχης 200 χλμ. από την ψηλότερη κορυφή του Παρνασσού, περάσαμε πέντε βουνοκορφές και χτυπήσαμε τα ραντάρ στην Πάρνηθα χωρίς διοικητική υποστήριξη, με ξηρά τροφή και νερό από τις γούρνες, από ρυάκια, από εκεί που έπιναν τα πρόβατα, αφανή διέλευση, φορτωμένοι. Πριν κάνουμε αυτό το ρεκόρ, είχαμε κάνει ένα άλλο. Ξεκινήσαμε από τις Πρέσπες, από τα σύνορα και φτάσαμε στην Κεντρική Δυτική Μακεδονία 120 χλμ. Αφού είδαμε ότι βγάζαμε τα 120, κάναμε 2η, από τον Όλυμπο περάσαμε στα βουνά του Πηλίου 140 χλμ. Και αφού κάναμε τα 140 μεγάλωσα την απόσταση και λέω πάμε για 3ο Παγκόσμιο ρεκόρ 200χλμ. να χτυπήσουμε από τον Παρνασσό την Αθήνα. Περπατώντας μόνο από βουνοκορφές, όχι σε δρόμο, σαν τα άγρια ζώα, σαν τα ελάφια, τρέχοντας μέσα στα δάση αδιάκοπα.”

-Πόσα άτομα στην ομάδα;

Α.Κ.:  “Δεκαέξι άτομα.”

-Διαφόρων ηλικιών;

Α.Κ.: “Ναι. Ο Πατριωτισμός και το Καταδρομικό Πνεύμα δεν έχει ηλικία, δεν έχει όρια, είναι η ψυχή του Έλληνα.”

-Και οι δεκαέξι  της ομάδας είχαν υπηρετήσει σε Καταδρομές;

Α.Κ.: “Όλοι. Την ημέρα είναι εργαζόμενοι και το βράδυ είναι οι Μαχητές.”

-Η Πολιτεία στηρίζει;

Α.Κ.: “Από το 2015 και μετά σταμάτησε η χρηματοδότηση στην Διεύθυνση Επιστράτευσης του ΓΕΣ.”

-Έως τότε παίρνατε και εσείς κάποια ενίσχυση;

Α.Κ.: “Εμείς τίποτα. Το ΓΕΣ, η Διεύθυνση Επιστράτευσης έπαιρνε 5,5 εκατομμύρια.”

-Που πήγαιναν αυτά τα χρήματα;

Α.Κ.: “Στη Διεύθυνση Επιστράτευσης για να μετεκπαιδεύουν Εφέδρους. Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Οπλίτες.”

-Μεταξύ άλλων και εσάς;

Α.Κ.: “Βεβαίως. Εμείς όλα αυτά τα χρόνια που δραστηριοποιούμεθα παίρνουμε την έγκριση από το Υπουργείο αλλά ποτέ δεν μας έχει χορηγηθεί καμία χρηματική ενίσχυση.”

-Για 6-7 χρόνια δεν υπάρχει καθόλου χρηματοδότηση;

Α.Κ.: “Μηδέν. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Χωρίς χρήματα η Διεύθυνση Επιστράτευσης δεν μπορεί να συντηρηθεί, δεν μπορεί να εκπαιδεύσει.”

-Έμεινε εντελώς ανενεργή;

Α.Κ.: “Είναι ανενεργή. Πληρώνουμε λοιπόν μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη που ζει και λειτουργεί χωρίς να παράγει ουσία, έργο, την στιγμή που ο τουρκικός επεκτατισμός, οι καθημερινές τουρκικές απειλές για πόλεμο μεγαλώνουν συνεχώς.”

-Το ρεπορτάζ εδώ γίνεται για να δημοσιευτεί η αξία των Εφέδρων.

Α.Κ.: “Είναι η Πατριωτική σας αποστολή αυτή τη στιγμή. Να αναδείξετε το μείζον πρόβλημα. Γιατί αν ο Στρατός Ξηράς είναι το αδικημένο όπλο των Ενόπλων Δυνάμεων, η Εφεδρεία είναι η παντελώς παραμελημένη. Δηλαδή οι εργοδότες των Ενόπλων Δυνάμεων δεν απολαμβάνουν κανένα δημοκρατικό δικαίωμα σε αυτά που προσφέρουμε στο κράτος μας. Το κράτος είναι υποχρεωμένο να σου δίνει Παιδεία, Υγεία, Δικαιοσύνη, Ανάπτυξη, Ευημερία, τα επιτάσσει το Σύνταγμα και στο Στρατό δεν λειτουργούν αυτά. Η πρότασή μας στο Υπουργείο τώρα τελευταία, επειδή επικαλούνται πάλι το δίπτυχο που λένε χρηματοδότηση και COVID, πριν λίγο καιρό που είδα τον αρμόδιο Υπουργό ήταν να περικόψουν ένα οπλικό σύστημα από τα δις που θα δαπανηθούν και να επενδύσουν σε αυτό που διαφημίζουν όταν είναι στην εξουσία, πρώτος παράγοντας είναι ο ανθρώπινος.”

-Και τι σας απάντησε ο  κ. Υπουργός;

Α.Κ.: “Έδειξε ενδιαφέρον και θα εξεταστεί η πρότασή μας. Εγώ τόνισα ότι δεν θέλουμε λεφτά. Περικόψτε κάτι από όλα αυτά τα δισεκατομμύρια και δώστε το στον Έλληνα Πολίτη-Οπλίτη. Θα υπογραμμίσω ότι προσφάτως εδόθη εκ νέου η ευκαιρία να μιλήσουμε και με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Χαρδαλιά και διαπιστώθηκε από το καλό κλίμα στη συζήτηση ότι υπάρχουν καλές και γρήγορες προοπτικές αναβάθμισης της Εφεδρείας. Γιατί οι ασύμμετρες απειλές και ο υβριδικός πόλεμος είναι μες στη χώρα μας και όχι έξω από αυτήν. Εμείς φροντίζουμε να κάνουμε αμυντική διάταξη για τον εξωτερικό κίνδυνο. Πριν λίγο καιρό δημοσιοποιήθηκε ότι κύκλωμα στρατιωτικών, αστυνομικών, δικαστών, δικηγόρων που έχουν κάνει χιλιάδες ελληνοποιήσεις παράνομων μεταναστών, εγκληματιών που άλλαξαν εθνότητα, όνομα και αυτοί ζουν δίπλα μας. Ξανάρχομαι λοιπόν σε αυτό που σας έλεγα πριν ότι ο υβριδικός πόλεμος και οι ασύμμετρες απειλές είναι εδώ. Ποιος θα τις αντιμετωπίσει εάν αυτοί ξεσπάσουν οργανωμένα σε ένα εσωτερικό, καταστροφικό, ανορθόδοξο πόλεμο εναντίον μας σε πόλεις και σε χωριά;”

-Η Εφεδρεία θα πρέπει να συνδράμει άμεσα σε τέτοια περίπτωση.

Α.Κ.: “Είναι έτοιμη;”

-Όταν μας λέτε ότι από το 2015 δεν υπήρχε χρηματοδότηση για 6-7 χρόνια ώστε να γίνονται οι εκπαιδεύσεις που έπρεπε, η συντήρηση που απαιτείτο για να είναι η Εφεδρεία αξιόμαχη και σε ετοιμότητα, εμείς καταλαβαίνουμε πως η Εφεδρεία υπολειτουργεί και δεν θα μπορούσε να αποδώσει αυτό που θα έπρεπε.

Α.Κ.: “Αντιλαμβάνεστε λοιπόν το τεράστιο ελληνικό αμυντικό θέμα. Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας.”

-Αυτός είναι ο μέγας κίνδυνος, το τι γίνεται εδώ, μέσα στη χώρα. Οι ασύμμετρες απειλές είναι οι χειρότερες.

Α.Κ.: “Να έχετε υπόψη σας ότι αν υποφέρει τόσο πολύ η Εφεδρεία του Στρατού Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία δεν έχει καθόλου Εφεδρεία. Δεν έχει μετεκπαιδεύσει ποτέ Εφέδρους. Από που θα καλυφθούν οι ανάγκες; Εάν κλείσει για μια μέρα το ρεύμα και κλείσουν και τα τηλέφωνα πως θα κινηθούν όλες αυτές οι δυνάμεις που πρέπει αστραπιαία να πάρουν τις αποστολές, με ποιους; Είναι εκπαιδευμένοι οι Έλληνες να κάνουν αυτή τη δουλειά; Ποιος θα φυλάξει τις εγκαταστάσεις; Ποιος θα επέμβει εάν έχουμε εσωτερικές ταραχές και συγκρούσεις;”

-Αυτά τα έχετε δημοσιεύσει;

Α.Κ.: “Τα ξέρουν όλα. Τα έχω γράψει.”

-Οι ιθύνοντες μπορεί να τα ξέρουν. Ο ελληνικός λαός τα ξέρει;

Α.Κ.: “Δεν είναι εύκολο να περαστεί αυτή η ανησυχία στον ελληνικό λαό. Είναι δύσκολο να το διαχειριστείς αυτό. Έχει να κάνει με την ψυχολογία των εφέδρων. Δεν θα θέλουν να καταταγούν σε ένα στρατό που δεν λειτουργεί. Το ποσοστό θα είναι μικρό. Αυτοί που έφυγαν από την Πατρίδα τους επειδή η Πατρίδα δεν είχε δουλειά να τους δώσει, πόσοι θα γυρίσουν να πολεμήσουν για την Πατρίδα και να σκοτωθούν; Και αυτοί είναι 20-40 ετών, η καλύτερη ηλικία για την πρώτη γραμμή. Θα έρθει ανεκπαίδευτος, να πάει που;”

-Aναφέρεστε στους Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό. Με τους Έλληνες που εξακολουθούν να μένουν στην Ελλάδα τι γίνεται; Αυτοί θα έπρεπε να αξιοποιηθούν.

Α.Κ.: “Τα παιδιά που υπηρετούν σήμερα στα χαρτιά εννέα μήνες θητεία και στην ουσία έξι, δεν πραγματοποιούν βολές, δεν πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις, χρησιμοποιούνται μόνο για σκοπιές και αγγαρείες. Και αυτοί όλοι οι νέοι των τελευταίων ετών, είναι όλοι δυσαρεστημένοι και θεωρούν ότι έχασαν τον χρόνο τους με τη στρατιωτική υπηρεσία και δεν έμαθαν χρήσιμα πράγματα.”

-Αυτό που λέτε είναι πολύ σημαντικό. Αν δεν πραγματοποιούν βολές, τότε δεν γνωρίζουν επαρκώς σκοποβολή;

Α.Κ.: “Όταν κάνει δυο βολές κατά τη διάρκεια της θητείας, φτάνει;”

-Πόσες βολές χρειάζονται ώστε ο στρατιώτης να έχει επάρκεια σκοπευτικών ικανοτήτων;

Α.Κ.:  “Διαρκώς. Ασκήσεις, πορείες, βολές.”

-Συνεπώς το Υπουργείο Άμυνας θα έπρεπε να είχε κάνει καλύτερο σχεδιασμό-προγραμματισμό;

Α.Κ.:  “Η θητεία είναι το πιο σημαντικό αυτή την κρίσιμη περίοδο. Μετά το 2010 με τα Μνημόνια, με την φτωχοποιημένη Ελλάδα, δεν μπορείς να έχεις έναν νέο να υπηρετεί ανασφάλιστος και ο μισθός του να είναι 8,50 Ευρώ. Πολλές Μονάδες βγάζουν τους στρατιώτες το μεσημέρι έξω για να μην φάνε μέσα το βράδυ στο στρατόπεδο και κανένας δεν ρώτησε εάν ο πατέρας είχε χρήματα να δώσει στο παιδί του να φάει έξω δυο σουβλάκια και να πιεί μια μπύρα. Συνεπώς, χρειάζεται να αλλάξει, να αναθεωρηθεί η λειτουργία του Ελληνικού Στρατού. Να γίνει ένας νέος, μοντέρνος, δημοκρατικά χτισμένος Στρατός με υποχρεώσεις και δικαιώματα. Όχι μόνο υποχρεώσεις. Τον παράγοντα άνθρωπο πρέπει να τον εξυψώσουμε. Εδώ που γεννήθηκε το πνεύμα, οι επιστήμες, η φιλοσοφία και ο πολιτισμός ακόμα δεν λειτουργούν αυτά τα στοιχεία.”

-Τις προτάσεις σας αυτές τις έχετε υποβάλλει και γραπτώς στο Υπουργείο Άμυνας και από παλαιότερα;

Α.Κ.: “Βεβαίως. Όλα είναι γνωστά. Χρειάζεται αναθεώρηση όλο το σύστημα της Εθνικής Άμυνας. Έχουμε μείνει πίσω.”

-Η Τουρκία δεν είναι έτσι όμως. Δουλεύουν αλλιώς εκεί;

Α.Κ.: “Αυτοί είναι Ασιάτες, είναι ισλαμιστές, είναι αυτοί που είναι. Τα οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων κρατών θέλουν αγορά να πουλάνε τα προϊόντα τους.”

-Οι μπίζνες πάντα μπίζνες θα είναι.

Α.Κ.: “Ακριβώς. Και οι Αμερικάνοι λένε: “Follow the money”. Εμείς εδώ έχουμε: “Follow my heart”. Πηγαίνουμε με την καρδιά μας, με την αγάπη μας για αυτήν την χώρα όπως μας έμαθαν οι πατεράδες και οι παππούδες μας. Ο κορονοϊός θα φύγει, η τουρκική απειλή θα μείνει.  Εκεί θα πρέπει να κάνουμε focus.”

-Διάπλους Αιγαίου. Μιλήστε μας για αυτή την εμπειρία.

Α.Κ.: “Έχουμε κάνει δέκα διάπλους του Αιγαίου με μικρά φουσκωτά εξάμετρα,  με έναν κινητήρα, φεύγοντας πάντα από το Παλαιό Φάληρο  δίπλα από το Θωρηκτό Αβέρωφ, επισκεπτόμενοι όλες τις μικρονησίδες, για να δώσουμε κουράγιο στους ακρίτες και στους στρατευμένους που υπηρετούν στις μικρονησίδες.”

-Καλοκαίρι πηγαίνατε;

Α.Κ.: “Όποτε κι αν πηγαίναμε, είτε χειμώνα είτε καλοκαίρι, δεν υπήρχε διάπλους που να μην αντιμετωπίσουμε 9 μποφόρ. Δεν υπάρχει χειμώνας και καλοκαίρι στα πελάγη. Είναι τοπικοί οι άνεμοι, τοπικές οι συνθήκες. Πηγαίναμε με την ψυχή στο στόμα αλλά με ηθικό στον ουρανό, για την Ελλάδα. Η ψυχή του Καταδρομέα δεν κουράζεται να προσφέρει και να είναι έτοιμος και αυτός όπως οι πατεράδες του και οι παππούδες του, να θυσιαστούν για αυτά τα χώματα, για αυτήν την Χώρα  που είναι η Αγάπη της Καρδιάς μας. Εμείς οι Έφεδροι ξέρετε τι κερδίσαμε από την Πολιτεία; Από το νέο ελληνικό κράτος; Το μεγαλύτερο σύμβολο και την μεγαλύτερη τιμή, το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Εκεί που έρχονται και καταθέτουν στεφάνια από όλον τον κόσμο. Το σημείο που όταν περνούν οι Έλληνες νιώθουν σεβασμό για τους γονείς τους, για τον παππού τους, για τους προγόνους τους, που ήταν από τους Άγνωστους Στρατιώτες που στέριωσαν τη Δημοκρατία στην χώρα μας. Αυτό υπηρετούμε.”

-Οι Αφανείς Ήρωες, οι αληθινοί Πατριώτες τους οποίους δεν ξέρει ο πολύς κόσμος;

Α.Κ.: “Οι Άγνωστοι, οι νέοι Άγνωστοι Στρατιώτες, οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Την ημέρα, έρχεται ο καθένας από την δουλειά του, ξεκλέβοντας χρόνο, στέλνει στο διαδίκτυο πληροφορίες, προτάσεις, για να πάμε καλύτερα, να μείνουμε ζωντανοί οι Έλληνες. Εμείς και τα παιδιά μας γιατί εμείς φεύγουμε λίγο-λίγο, ακολουθούν όμως τα παιδιά μας. Εμείς πρώτοι ιδρύσαμε στην Αθήνα την Πολιτική Προστασία της τότε Υπερνομαρχίας Αθηνών. Ήμουν ιδρυτής, εκπαιδευτής και Διοικητής του Σώματος των Αερομεταφερομένων Δασοκομάντος. Εγώ ήμουν σε χίλιες δασικές πυρκαγιές όταν οι Γκρίζοι Λύκοι αποδεδειγμένα έκαιγαν την χώρα, αρχίζοντας από τα νησιά και μετά ήρθαν στην ηπειρωτική Ελλάδα.  Οι Καταδρομείς, οι Έφεδροι ήταν μπροστά.”

Για αυτά τα ρεκόρ που μας είπατε νωρίτερα έχετε βραβευτεί;

Α.Κ.: “Μετά το παγκόσμιο ρεκόρ, μου έγινε πρόταση από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Σταυρός Αξίας και Τιμής Α΄ Τάξεως, δεν το έχει πάρει άλλος Έφεδρος Αξιωματικός. Έγινε τελετή βράβευσης στο Δημαρχείο του Παλαιού Φαλήρου και παρευρέθη ο Υφυπουργός κ. Ελευσινιώτης, Ναύαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού και μας τίμησε. Συνομιλώντας τότε με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωσταράκο με κάλεσαν για να με προάγουν σαν τον πρώτο Έφεδρο Υποστράτηγο. Η Πολιτεία δίνει βαθμό έως Ταγματάρχη στους Εφέδρους. Αυτή είναι μια διάκριση άδικη και μίζερη.  Οι Νόμοι που διέπουν τους Εφέδρους Αξιωματικούς είναι του 1937. Αυτοί που διοικούν το Στράτευμα έχουν μείνει έναν πόλεμο πίσω. Εκεί μέσα δεν έχει αλλάξει τίποτα. Και ο θεσμός του Πολίτη-Οπλίτη, του φορολογούμενου χορηγού των Ενόπλων Δυνάμεων δεν απολαμβάνει την αγάπη, την στοργή και την τιμή για την Προσφορά του. Γιατί χωρίς τους φορολογούμενους πολίτες, τους Έφεδρους Επίστρατους δεν θα υπήρχε ελληνικός στρατός.”

-Τι θα θέλατε να αλλάξει στην στάση των αρμοδίων;

Α.Κ.: “Εμείς υπηρετούμε άμισθοι και ανασφάλιστοι. Και άλλοι παίρνουν πλαστές 5ετίες, εξαγορά χρόνων υπηρεσίας για να βγουν πιο γρήγορα στη σύνταξη για να τους πληρώνουμε εμείς οι πολίτες.  Ε, όχι, δεν πάει άλλο. Ήρθε η ώρα να αλλάξουν πράγματα. Αναθεώρηση. Ένα νέο Ελληνικό Στρατό.”

-Σε αυτά τα 26 χρόνια του ΠΣΕΕΔ υπήρχε κάποιο γεγονός που να σας συγκίνησε πολύ;

Α.Κ.: “O 1ος Διάπλους με την ονομασία “ΚΙΜΩΝ” από τον Έλληνα στρατηγό Κίμωνα, στην Κύπρο. Όταν πήγαμε για πρώτη φορά με τα μικρά αυτά φουσκωτά στην Κύπρο από το Φάληρο. Το ΄97 και το ΄98 καλοκαίρι.”

-Από το Φάληρο στην Κύπρο. Πως ήταν η «Απόβαση» των Ελλήνων Εφέδρων στην Κύπρο;

Α.Κ.: “Νωρίτερα είχαμε δεχτεί απειλητικό σημείωμα των Γκρίζων Λύκων στα γραφεία μας, καρφωμένο με μαχαίρι.”

-Ήταν προειδοποίηση να μην πάτε. Αλλά εσείς πήγατε.

Α.Κ.: “Δώσαμε την απάντησή μας. Και ήταν εκεί όλη η Ελλάδα. Στην Πάφο μας υποδέχτηκαν οι Πολεμιστές της ΕΟΚΑ για τον Απελευθερωτικό Αγώνα, ο Μάριος Τόκας, ο Νταλάρας, που κάναμε το βράδυ συναυλία δίπλα στην σκλαβωμένη Αμμόχωστο, σε ένα κατάμεστο με 10 χιλιάδες Κυπρίους στάδιο να μας χειροκροτούν.”

-Συγκλονιστικές στιγμές αυτές.

Α.Κ.: “Όντως, ήταν συγκλονιστικές. Όταν μπαίναμε μέσα στο μικρό λιμανάκι, οι Κύπριοι Έφεδροι Καταδρομείς μας έκαναν εκρηκτική υποδοχή. Πηγαίναμε κάθε χρόνο στην Κύπρο να μεταλαμπαδεύσουμε την αγάπη μας. Από την Κύπρο ξεκινήσαμε το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, το οποίο σταμάτησε. Είχε γίνει η εξαγγελία και εμείς το κάναμε πράξη. Εθελοντισμού και Πατριωτισμού. Αυτός που αγαπάει, την Κύπρο την βρίσκει κοντά και όχι μακριά.”

-Εκείνο το “Η Κύπρος κείται μακράν” δεν έπρεπε να είχε ειπωθεί ποτέ.

Α.Κ.: “Εμείς πήγαμε και είπαμε όποιος αγαπάει, η απόσταση δεν παίζει ρόλο. Θα βρω τρόπο και θα έρθω να σε βρω γιατί είσαι η αγάπη μου η μεγάλη.”

-Αυτό που είπατε για την Κύπρο δείχνει αληθινό πατριωτισμό.

Α.Κ.: “Έχουν περάσει 47 χρόνια και συνέχεια έρχονται τα πτώματα των Ηρώων τότε. Ποτίσαμε οι Έλληνες εκεί με το αίμα μας, με τη θυσία μας, την ύπαρξη και την επιβίωση των Ελληνο-Κυπρίων γιατί είμαστε αίμα. Όσο υπάρχει λοιπόν το μήνυμα του ΠΣΕΕΔ-ΣΑΚ η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει. Σήμερα λοιπόν στα πρόσωπα κάποιων άλλων αθόρυβων, ψυχωμένων, παράτολμων Καταδρομέων, αυτό το αρχέγονο πνεύμα ζει και θα ζει. Γιατί μεγαλώσαμε τα παιδιά μας, ο γιος μου έγινε Έφεδρος Αξιωματικός Εκπαιδευτής Καταδρομών Αλεξιπτωτιστών, το μήλο έπεσε κάτω από τη μηλιά. Τα περισσότερα μέλη μας, τα παιδιά τους είναι Καταδρομείς. Στόμα-στόμα πηγαίνει η ιστορία, είναι ο παράγων άνθρωπος, η ευψυχία, η παράδοση. Η Ελλάδα έχει μεγαλεία, έχει να δώσει πολλά.”

-Δεν την αφήνουν να δώσει αυτά που έχει να δώσει;

Α.Κ.: “Κάποια στιγμή θα γίνουν όλα. Ας περάσει ο κορονοϊός τώρα.”

-Η επόμενη μέρα για τον Σύνδεσμο πως θα είναι;

Α.Κ.: “Ο μεγάλος στόχος του ΠΣΕΕΔ δεν είναι μόνο ο ΠΣΕΕΔ. Ο Σύνδεσμος είναι το όργανο, το μεγάλο καταδρομικό, το πυραυλοφόρο που θα φέρει την αναβάθμιση του θεσμού της Εφεδρείας του Πολίτη-Οπλίτη. Η προσφορά στην Πατρίδα να περάσει από τον γονέα στο παιδί. Θέλουμε να αναβαθμίσουμε τον Ελληνικό Στρατό, να αναβαθμίσουμε την Επιστράτευση των Ελλήνων.”

-Θέλετε και την αύξηση της θητείας; Γιατί πριν λέγαμε για τις βολές, που δεν επαρκούν;

Α.Κ.: “Βεβαίως. Γιατί υπάρχουν αυτοί που ζητούν τώρα τελευταία την κατάργηση της θητείας και την μετατροπή του Ελληνικού Στρατού σε μικρό, ακριβό, αναποτελεσματικό Στρατό, καθόλου Εφεδρεία.”

-Είναι και αυτοί που λένε να έχουμε μόνο επαγγελματικό στρατό, το οποίο ίσως να μην ταίριαζε για την Ελλάδα;

Α.Κ.: “Μα δεν ζούμε στο Λουξεμβούργο ή στην Ελβετία.”

-Δεν ζούμε σε ήσυχη περιοχή. Ενδεχομένως να έπρεπε και οι γυναίκες να πηγαίνουν ένα διάστημα και να εκπαιδεύονται, τουλάχιστον σε κάποια βασικά πράγματα, όχι κανονική θητεία όπως στο Ισραήλ αλλά έπρεπε να μαθαίνουν αυτοάμυνα, σκοποβολή, παροχή πρώτων βοηθειών;

Α.Κ.: “Έπρεπε να το έχουμε κάνει ήδη αυτό. Η ισότητα το επιβάλλει. Δεν μπορεί να είμαστε ίσοι έτσι. Ή είμαστε ίσοι, ή δεν είμαστε ίσοι. Ή είμαστε ίσοι ως φύλα ή δεν είμαστε.”

-Υπήρξε ποτέ πρόταση από τον ΠΣΕΕΔ προς το Υπουργείο Άμυνας να αξιοποιηθεί και ο γυναικείος πληθυσμός, να κάνει μια μικρή θητεία και να εκπαιδεύονται οι Ελληνίδες ώστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης να μπορούν να βοηθήσουν;

Α.Κ.: “Φτιάξαμε ειδικό τμήμα, την Κίνηση Γυναικών.”

-Μες στον ΠΣΕΕΔ;

Α.Κ.: “Βέβαια. Έχουμε και φωτογραφίες.”

-Έχετε ενεργά μέλη;

Α.Κ.: “Δεν ήθελαν.”

-Τι δεν ήθελαν;

Α.Κ.: “Ήθελαν μόνο ΕΠΟΠ.”

-Που; Στο Υπουργείο; Σας είπαν κόψτε τις γυναίκες;

Α.Κ.: “Ναι.”

-Πόσες γυναίκες είχατε τότε για εθελοντική προσφορά; Και ποια χρονιά; Πότε;

Α.Κ.: “Κράτησε μια πενταετία αυτό. Από όταν ξεκινήσαμε εμείς τον ΠΣΕΕΔ, ξεκίνησε και το τμήμα γυναικών, μέχρι περίπου το 2000. Ξεκινήσαμε με μια διμοιρία. Ψυχωμένες.”

-Πατριώτισσες, γνήσιες Ελληνίδες;

Α.Κ.: “Ναι. Ελληνίδες μάνες είναι όλες τώρα πια. Δεν το ήθελαν. Ήθελαν μόνο επαγγελματίες.”

-Κρίμα, ήταν μια καλή ευκαιρία να αξιοποιηθεί το γυναικείο δυναμικό.

Α.Κ.: “Κουράζεσαι να βλέπεις τις βαριές πόρτες της αδιαφορίας, κουράζεσαι…”

-Είναι αυτό που λέμε, στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα;

Α.Κ.: “Εκπέμπουν σε άλλη συχνότητα οι άνθρωποι.”

-Πάντως, χαιρόμαστε που έχετε προοδευτικές απόψεις. Γιατί υπάρχουν και αυτοί που λένε οι γυναίκες μακριά από το στρατό, μακριά από το ένα, μακριά από το άλλο, η θέση της γυναίκας είναι στην κουζίνα, κτλ. Εσείς είστε πολύ ανοιχτόμυαλος άνθρωπος και θέλατε οι γυναίκες να βοηθήσουν στην Εφεδρεία.

Α.Κ.: “Κοιτάξτε νότια, στο Ισραήλ.”

-Καλά, δεν χρειαζόταν η Ελληνίδα να γίνει σαν την Ισραηλινή με την θητεία αλλά μια βασική εκπαίδευση έπρεπε να την έχει δεδομένης και της ανατολικής απειλής;

Α.Κ.: “Πρέπει να ξέρει να επιβιώνει στα δύσκολα η μάνα για να διδάξει τα παιδιά της.”

-Εν κατακλείδι, τίποτα δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε;

Α.Κ.: “Σήμερα είχαμε εδώ στην περιοχή μια διακοπή ρεύματος. Δεν λειτουργούσε τίποτα γιατί χωρίς τηλέφωνο δεν υπήρχε επικοινωνία. Σε καιρό ειρήνης λοιπόν, χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο, είσαι νεκρός. Φανταστείτε λοιπόν να γινόταν ένας αιφνιδιαστικός βομβαρδισμός, ο κόσμος θα είναι μια αγέλη που δεν θα ξέρει τι να κάνει και που να πάει. Επίσης, σημαντικό είναι να αναφερθεί η αναποτελεσματική λειτουργία των ΠΣΕΑ – Πολιτικός Σχεδιασμός Εκτάκτων Αναγκών. Υπάρχει σε κάθε Δήμο, σε κάθε Επιτελείο, σε όλη την Ελλάδα. Δεν προσφέρουν τίποτα. Πληρώνονται από εμάς και δεν προσφέρουν τίποτα. Είναι κάτω από έναν έξυπνο τίτλο “Πολιτικός Σχεδιασμός”. Τι κάνεις; Σχεδιασμό. Και Εκτέλεση ποιος κάνει; Κανείς. Άρα, εσύ τι σχεδιάζεις; Για τον Κανένα; Και γιατί πληρώνεσαι; Είναι απίστευτοι οι τρόποι κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος.”

κ. Πρόεδρε, Έφεδρε Κομάντο, ολοκληρώνοντας την ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε μαζί σας, τι θα θέλατε ως τελευταία κουβέντα να τονιστεί;

Α.Κ.: “Ο ΠΣΕΕΔ-ΣΑΚ αποτελεί την μεγάλη δύναμη του Ελληνικού Στρατού. Και ο Ελληνικός Στρατός το πνεύμα το εθελοντισμού και του πατριωτισμού του Έφεδρου Πολίτη-Οπλίτη, του Επίστρατου, του Εθνοφύλακα θα πρέπει να τον αναβαθμίσει ΧΘΕΣ. Να ανοίξει την αγκαλιά του και να γίνει μια σταθερή γέφυρα Ρίο-Αντίρριο και όχι με σχοινιά του Ανορθόδοξου Πολέμου να περνάμε το ποτάμι για να φέρουμε την Ελλάδα πρωταγωνιστή στην Μεσόγειο.”

 Αυτός ήταν ο ΠΣΕΕΔ-ΣΑΚ.

Αυτός ήταν και ο Πρόεδρός του, Έφεδρος Ταγματάρχης Καταδρομέας  Αλεξιπτωτιστής Αλέξανδρος Κόντος.

Ανταμώνοντας τους Έλληνες Εφέδρους του ΠΣΕΕΔ-ΣΑΚ, “εντός έδρας” στο εντευκτήριό τους, επιβεβαιωθήκαμε για μια ακόμη φορά πως οι Έλληνες Καταδρομείς είναι οι καλύτεροι στον κόσμο. Η προσφορά τους στην Πατρίδα είναι ανεκτίμητη. Δεν είναι απλά Κομάντο αλλά ΚΟΜΑΝΤΑΡΟΙ. Το λέει η καρδιά τους, δεν φοβούνται γιατί είναι γνήσια αρσενικά και όχι απομιμήσεις ανδρών. ΕιδικοΔΥΝΑΜΙΤΕΣ με έξτρα δόση “νιτρογλυκερίνης”, Πατριώτες μέχρι το μεδούλι, Οικογενειάρχες, με αρχές και σεβασμό στις αξίες των Προγόνων, έτοιμοι για την πρώτη γραμμή άμυνας της Ελλάδος. Κοντά τους εμπεδώσαμε ότι Κομάντο είναι αυτός που κάνει…Κουμάντο!

Το αφιέρωμά μας κάπου εδώ ολοκληρώνεται.

Δεν θα γράψουμε τίποτα περαιτέρω.

Πιο πάνω γράφτηκαν πολλές αλήθειες.

Τα υπόλοιπα  αφήνονται στην κρίση των αναγνωστών.

Εμείς, φεύγοντας από την συνάντηση με τους Εφέδρους Καταδρομείς, ανανεώσαμε το ραντεβού μας, μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, να πάμε για ρεπορτάζ και να τους καμαρώσουμε εν ώρα δράσης σε στρατιωτική άσκηση.

Θα είναι σίγουρα ανεπανάληπτη εμπειρία!

Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα Diplomatic Point