Μνημείο Πεσόντων Ιμίων ▪οι Ήρωες δεν πεθαίνουν ποτέ…

27-1-2022

ΙΜΙΑ 1996, το επίσημο “γκριζάρισμα”  αιγαιοπελαγίτικων βραχονησίδων

Ήταν Γενάρης του 1996, χειμώνας, κρύο, άσχημες καιρικές συνθήκες και ειδικά στο Αιγαίο Πέλαγος. Μια περίεργη ιστορία έμελλε να εξελιχθεί στην περιοχή των δύο βραχονησίδων Ίμια για την οποία, έχουν γραφτεί πολλά, έχουν ακουστεί ακόμα περισσότερα και τα πραγματικά γεγονότα βρίσκονται σε ένα 26χρονο «ναυάγιο» κάπου στο βυθό  ανοιχτά της Καλύμνου και της Ψερίμου.

Η αμφισβήτηση της ελληνικής θαλάσσιας κυριαρχίας από την Τουρκία στο Αιγαίο δεν ήταν κάτι καινούργιο.  Ένα συμβάν με Τουρκικό πλοίο που προσάραξε στα Ίμια τον Δεκέμβριο του 1995, η άρνηση του πλοιάρχου να δεχτεί την ελληνική βοήθεια υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν σε τουρκικής δικαιοδοσίας περιοχή. Επαφές εκατέρωθεν ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και τουρκικού. Το πλοίο, αν και ρυμουλκήθηκε, ήταν απλώς η αρχή για την ένταση που μόλις ξεκινούσε μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας. Τουρκικές αξιώσεις για την ιδιοκτησία των βραχονησίδων, ελληνικές σημαίες να υψώνονται την μια στιγμή και την άλλη, να αντικαθίστανται από τουρκικές. Ένα απίστευτο τηλεοπτικό show, τροφή για τα αδηφάγα Μέσα Ενημέρωσης ενώ στην γωνία χαμογελούσαν πονηρά τρίβοντας τα χέρια τους διαπλεκόμενοι “businessmen” με πολιτικούς, όλα αυτά στο ρευστό περιβάλλον της τότε μεταπαπανδρεϊκής εποχής.

 Τέλη Γενάρη 1996 πια και οι «αμανέδες» ξεκινούσαν…

Ομάδα Ελλήνων Βατραχανθρώπων στέλνονται να φυλάξουν στην μια εκ των δυο Βραχονησίδων την ελληνική σημαία. Απορίας άξιο γιατί εστάλησαν για στατική φύλαξη ειδικές δυνάμεις. Η τουρκική πλευρά πράττει αναλόγως και στέλνει ειδικές δυνάμεις στην έτερη βραχονησίδα. Έντονο πολιτικό παρασκήνιο, μεσολάβηση των ΗΠΑ, μια Ευρωπαϊκή Ένωση παρούσα-απούσα και ενόσω οι πολιτικο-διπλωματικές ενέργειες καλά κρατούσαν δίνεται εντολή σε ελικόπτερο του ΠΝ να απογειωθεί από τη φρεγάτα Ναυαρίνο μες τη νύχτα. Ήταν 31 Ιανουαρίου 1996, το πλήρωμα, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός δεν θα επέστρεφαν ποτέ, πέταξαν για την αιωνιότητα…

Σύμφωνα με τις επίσημες τότε ανακοινώσεις, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου το ελικόπτερο έπεσε, τα παλικάρια σκοτώθηκαν και το τι πραγματικά συνέβη “βούλιαξε” στο βαθύ γαλάζιο του Αιγαίου. Η συνέχεια λίγο-πολύ γνωστή, οι ελληνικές και τουρκικές δυνάμεις που είχαν σταλεί στην περιοχή αποσύρθηκαν με παρεμβάσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και μια φράση που έμεινε στην μνήμη σίγουρα σε πολύ κόσμο ήταν: «Τι είναι ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ;»

Οι Γκρίζες Ζώνες έγιναν πλέον πραγματικότητα…

Μνημείο Πεσόντων Ιμίων – φωτ.Diplomatic Point