Νίκος Δένδιας: «Ουδείς δικαιούται να έχει αυταπάτες ως προς τη θέληση της Ελλάδας να υπερασπισθεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα»

22-1-2022

«Υπάρχει όντως έξαρση της ρητορικής της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία πλέον σε λεκτικό επίπεδο δεν τηρεί καν τα προσχήματα και θέτει υπό αμφισβήτηση κεκτημένα δεκαετιών, με εξωφρενικές αιτιάσεις, πέραν κάθε έννοιας λογικής και βεβαίως της διεθνούς νομιμότητας» επισημαίνει ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “Κεφάλαιο” και στο Capital.gr όταν ρωτήθηκε σχετικά με την ένταση της Τουρκικής ρητορικής και την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά. Για να συνεχίσει λέγοντας αναφορικά με την Τουρκία: «Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν αφήνει αναπάντητη οιαδήποτε πρόκληση. Επιθυμούμε τον εποικοδομητικό διάλογο και την προώθηση μιας “θετικής ατζέντας”, πάντα όμως στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας. Ουδείς δικαιούται να έχει αυταπάτες ως προς τη θέληση της Ελλάδας να υπερασπισθεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η χώρα μας εργάζεται αδιάκοπα για τη δημιουργία νέων σχημάτων συνεργασίας και αναδεικνύεται σε περιφερειακό πόλο σταθερότητας, τη στιγμή που η Τουρκία, παρά τη δική μας αντίθετη επιθυμία, συμπεριφέρεται ως παράγοντας αποσταθεροποίησης».

Σχετικά με τις ενεργειακές εξελίξεις ο κ. Δένδιας τόνισε: «Η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε έναν ισχυρό διαμετακομιστικό κόμβο στον τομέα της ενέργειας».

Αναφορικά με την ένταση που επικρατεί ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ρωσία για την Ουκρανία ο ΥΠΕΞ υπογράμμισε: «Είναι προφανές ότι η όξυνση στις σχέσεις Ρωσίας – Ουκρανίας τους τελευταίους μήνες εγκυμονεί κινδύνους ανάφλεξης στην Ευρώπη. Τα πράγματα βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, παρά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν την προηγούμενη εβδομάδα και που, λογικά, θα συνεχιστούν την επόμενη. Το όλο σκηνικό μπορεί να φέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις και να κλονίσει το ευρύτερο πλαίσιο ασφαλείας στην περιοχή, σε μια περίοδο, μάλιστα, που αντιμετωπίζουμε, όλες οι χώρες, το φάσμα της ενεργειακής κρίσης, αλλά και των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης δύο και πλέον ετών. Πρέπει να αποκλιμακωθεί άμεσα η κατάσταση, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την ανάγκη σεβασμού της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας βάσει των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Αυτή είναι βασική και απαραβίαστη αρχή μας. Ταυτόχρονα, όμως, η Ρωσία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας. Για τον λόγο αυτό έχουμε υπογραμμίσει ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη χώρα αυτή πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί. Η Ελλάδα, βεβαίως, ως μέλος της E.E. και ίου NATO, λειτουργεί πάντα στο πλαίσιο των δεδομένων αρχών και αξιών. Ωστόσο, διατηρεί διαχρονικούς και πολυεπίπεδους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τη Ρωσία.»