Ημερήσια Διαταγή ΥΕΘΑ για το Νέο Έτος 2022 ▪ εξοπλιστικό πρόγραμμα και σύγχρονες μορφές εκπαίδευσης μέσα στους στόχους του Υπουργείου

31-12-2021

Κατά την Ημερήσια Διαταγή για το έτος 2022, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος ευχόμενος για την νέα χρονιά στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, έκανε αναφορά στο έργο που συντελέστηκε το 2021, μεταξύ άλλων στα εξοπλιστικά καθώς και στους στόχους για το νέο έτος, την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, της εκπαίδευσης του προσωπικού αλλά και του πλέγματος συμμαχιών σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της Ημερήσιας Διαταγής του κ. Παναγιωτόπουλου, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας:

“Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες, Εθνοφύλακες, Έφεδροι και Πολιτικό Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων,

Με την ανατολή του Έτους 2022, επιθυμώ να εκφράσω σε εσάς και τις οικογένειές σας τις θερμότερες ευχές μου για υγεία, πρόοδο και προκοπή.

Είμαι πεπεισμένος ότι τη νέα χρονιά θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίηση του οράματός μας και θα αγωνισθούμε πιο μεθοδικά και αποτελεσματικά, για να πετύχουμε τους στόχους μας σε προσωπικό, κοινωνικό, αλλά και εθνικό επίπεδο.

Βασιζόμενοι στον θετικό απολογισμό του προηγουμένου έτους καθορίζουμε τις προτεραιότητες της νέας χρονιάς, προκειμένου να επιτύχουμε το άριστο σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων μας.

Το 2021, αποτέλεσε έτος ορόσημο για την Ελλάδα, λόγω της συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη της επανάστασης του 1821 και σημείο αναφοράς του Ελληνισμού παγκοσμίως, επαληθεύοντας και αναδεικνύοντας περαιτέρω την ιστορικότητα της αδιάρρηκτης σχέσης του με την ειρήνη, τη σταθερότητα και τις αρχές του δικαίου.

Το προηγούμενο έτος ενεργώντας μέσα στο πολυσύνθετο γεωπολιτικό περιφερειακό μας περιβάλλον, όπου διακυβεύονται μείζονα εθνικά συμφέροντα και υφίστανται πολυσύνθετες προκλήσεις και απειλές πετύχαμε τη διαφύλαξη της ασφάλειας και τη σταθερότητας της περιοχής μας. Βασιζόμενοι στην αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες αποτελούν το ξίφος της Ελλάδας, εργαστήκαμε για την ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ικανότητας και για τη θωράκιση της χώρας μας μέσω υλοποίησης στοχευμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων, επαυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες.

Επιπρόσθετα, μετά από πολλά χρόνια, ενισχύθηκε το έμψυχο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο αποτελεί τον βασικό πολλαπλασιαστή ισχύος μας. Υλοποιήθηκαν προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών, Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης και στους 3 Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και αυξήθηκε ο αριθμός των εισακτέων στις Παραγωγικές Σχολές. Απώτερος σκοπός η επίτευξη του στόχου που είχαμε θέσει για ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων κατά 15.000 άτομα σε ορίζοντα πενταετίας, συμβάλλοντας έτσι τόσο στην ηλικιακή ανανέωση όσο και στην ποιοτική αναβάθμιση του στελεχιακού προσωπικού μας.

Ταυτόχρονα με την άσκηση ενεργής Αμυντικής Διπλωματίας οικοδομήθηκαν Συμμαχίες σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, όπως οι υπογραφείσες συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τη Γαλλία, με τις οποίες ανυψώσαμε το διεθνές κύρος της Χώρας, καθιστώντας την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ασταθή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ευρύτερα.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις το 2021, ήταν παντού και πάντα παρούσες, έτοιμες για τη συνδρομή τους όπου και όταν αυτό απαιτήθηκε. Δραστηριοποιήθηκαν σε κοινωνικές δράσεις, σε όλη την επικράτεια, σε τομείς όπως, η υγεία, η έρευνα και η διάσωση, οι αεροδιακομιδές, η κατασκευή έργων κοινής ωφέλειας καθώς και η συνδρομή στην αντιμετώπιση εκτεταμένων φυσικών καταστροφών. Η συμμετοχή του υγειονομικού προσωπικού των ΕΔ στην εθνική προσπάθεια καταπολέμησης της υγειονομικής κρίσης που προήλθε από τον COV-19 ήταν καταλυτική.

Έχω τη βεβαιότητα ότι τη νέα χρονιά οι Ένοπλες Δυνάμεις, θα συνεχίσουν να είναι ετοιμοπόλεμες, αξιόμαχες και να εκπέμπουν προς κάθε κατεύθυνση ισχυρό αποτρεπτικό στίγμα υπερασπιζόμενες την εδαφική μας ακεραιότητα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Για το 2022 θα συνεχίσουμε το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσα από την υποστήριξη και αναβάθμιση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων αλλά και από την πρόσκτηση νέων, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις δραστηριότητες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Παράλληλα, θα δοθεί βαρύτητα στην ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού, επενδύοντας στις σύγχρονες μορφές εκπαίδευσης όλου του προσωπικού.

Επιπρόσθετα, βασική επιδίωξή μας θα είναι η περαιτέρω ενίσχυση του πλέγματος συμμαχιών μας σε διμερές και πολυμερές επίπεδο με κράτη του ευρύτερου γεωπολιτικού περιβάλλοντός μας, αναβαθμίζοντας το σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας μας.

Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στην κοινωνία και να συνεισφέρουμε ενεργά με μέσα και προσωπικό, όταν και όπου οι περιστάσεις το απαιτήσουν.

Άνδρες και Γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων,

Έχοντας την ευκαιρία να παρακολουθώ από κοντά τις δραστηριότητές σας σε καθημερινή βάση, δηλώνω πολύ υπερήφανος που αποτελώ και εγώ μέρος αυτής της μεγάλης οικογένειας, στην οποία τα κυρίαρχα στοιχεία είναι το ήθος, ο επαγγελματισμός, το υψηλό φρόνημα καθώς και η αγάπη για την Πατρίδα.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι στο νέο έτος η ανάληψη δράσεων που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των οικογενειών τους θα αποτελεί πρωταρχικό στόχο τόσο της πολιτικής όσο και της στρατιωτικής ηγεσίας, προκειμένου απερίσπαστα να επιτελείτε στο ακέραιο την αποστολή σας.

Σας καλώ τη νέα χρονιά να συνεχίσετε να προσέχετε την υγεία σας και των οικογενειών σας τηρώντας με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας κατά του COV-19, γιατί καθένας από εσάς αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.

Επιπρόσθετα, σας προτρέπω όλους να θέσετε υψηλούς στόχους για την επόμενη χρονιά τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, αναλογιζόμενοι τα λόγια του Αριστοτέλη ότι «Δεν είσαι ποτέ μεγάλος για να θέσεις ένα νέο στόχο ή να κάνεις ένα νέο όνειρο».

Εύχομαι το έτος 2022 με τη βοήθεια της Παναγίας, να αποτελέσει ένα έτος ειρήνης, σταθερότητας, ανάπτυξης, προσωπικής επιτυχίας και οικογενειακής ευτυχίας για όλους.

Καλή Χρονιά και Χρόνια Πολλά!!”

φωτ.αρχείου