Μνημείο Λόχου Ορεινών Καταδρομών ▪Ένα μικρό οδοιπορικό Τιμής και Σεβασμού στις Ειδικές Δυνάμεις

29-12-2021

Άγιες μέρες εορτών, μέρες σεβασμού και μνήμης Ηρώων…

 Ένα μικρό οδοιπορικό σήμερα σε ένα μνημείο άξιο τιμής και σεβασμού, στο Μνημείο Λόχου Ορεινών Καταδρομών στο Καβούρι

Ένας Λόχος και ένας λόφος!

Ένας καταπράσινος λόφος γεμάτος πεύκα, σχεδόν δίπλα στην παραλία του Καβουρίου, όλο δροσιά και φρεσκάδα, όπως ακριβώς ήταν τα παλικάρια του Λόχου Ορεινών Καταδρομών, οι ήρωες μας που έρχονται από το παρελθόν για να μας διδάξουν το μέλλον.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Λόχου Ορεινών Καταδρομών στο Καβούρι της Βουλιαγμένης, έγιναν στις 30 Μαρτίου του 1953. Παρόντες, το τότε βασιλικό ζεύγος, ο πρωθυπουργός και τέως στρατάρχης Αλέξανδρος Παπάγος και ο εμπνευστής του μνημείου Στρατηγός Ανδρέας Καλίνσκης, ιδρυτής των Δυνάμεων Καταδρομών.

 Καθώς ανεβαίναμε το ύψωμα και μέχρι να φτάσουμε στον χώρο όπου δεσπόζει αγέρωχα το μνημείο των ΛΟΚ, κοιτούσαμε πότε-πότε την ωραία θέα με το θαλασσινό τοπίο λίγο πιο κάτω. Φτάνοντας στην κορυφή, συλλογιστήκαμε τους μεγαλύτερους σε ηλικία συνταξιούχους Καταδρομείς όταν έρχονται εκεί για να τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο των Πεσόντων Καταδρομέων και πως καταφέρνουν να ανέβουν τα δύσκολα ανηφορικά σκαλοπάτια. Η απάντηση είναι εύκολη, παρά το προχωρημένο της ηλικίας τους, όπως μας είπε και ένας παλαιός κομάντο, μέσα τους καίει άσβεστη η φλόγα του Έλληνα ΛΟΚατζή, που δίνει δύναμη στα μεγαλωμένα και κουρασμένα πόδια τους από τις ατέλειωτες και επίπονες εκπαιδεύσεις για να φορέσουν τον τιμημένο πρασινομπερέ τους ενώ η καρδιά του αληθινού μαχητή στέλνει με δύναμη  το αίμα παντού στο σώμα τους για να σταθούν όρθιοι μπροστά στο μνημείο των Ηρώων, με τα ειδικοδυναμίτικα συναισθήματά τους να είναι στο ζενίθ…

Αυτό το θέαμα βλέπουν οι ψυχές των Πεσόντων και αγαλλιάζονται….τα λόγια περιττεύουν… Τιμή, Δόξα, Σεβασμός!

Η επιγραφή λέει: TΩN OPEINΩN KATAΔPOMΩN TA ΠAΛΛHKAPIA ΠOY’XAN ΦTEPA ΣTA ΠOΔIA KI ATΣAΛI ΣTHN KAPΔIA OPMΩNTAΣ ΣTON EXΘPO AΛHΘINA ΛIONTAPIA EΠEΣAN TPAΓOYΔΩNTAΣ «XAIPE Ω XAIPE EΛEYΘEPIA»