Μορφωτικό Κέντρο Πρεσβείας Ιράν ▪Παρουσίαση του βιβλίου “Ο ευτυχισμένος φίλος μας”

Ένα αφιέρωμα στον Κασέμ Σολεϊμανί – Διοικητή των Ειδικών Δυνάμεων Αλ-Κουντς

26-12-2021

Την παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Ο ευτυχισμένος φίλος μας» από τις εκδόσεις Ταξιδευτής διοργανώνουν το Μορφωτικό Κέντρο της Ιρανικής Πρεσβείας στην Αθήνα και η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου στις 18:00 στον ΙΑΝΟ, (οδός  Σταδίου 24 στην Αθήνα).

 Το βιβλίο φωτίζει την πολύπλευρη προσωπικότητα του Ιρανού στρατιωτικού ηγέτη Κασέμ Σολεϊμανί, Διοικητή των Ειδικών Δυνάμεων Αλ-Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης για ειδικές επιχειρήσεις εκτός του Ιράν, ενός ανθρώπου που θεωρείται εθνικός ήρωας στο Ιράν και ο οποίος σκοτώθηκε στη Βαγδάτη στις 3 Ιανουαρίου του 2020 ύστερα από αεροπορική επιδρομή μη-επανδρωμένων αεροσκαφών.

 Κατά την παρουσίαση του βιβλίου θα μιλήσουν οι:

Ahmad Naderi , πρέσβης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Ελλάδα

Mahdi Nik Khah Ghomi, μορφωτικός σύμβουλος της Ιρανικής Πρεσβείας

Αλέξανδρος Λεκάκης, υποψ. Διδάκτωρ Πάντειο πανεπιστήμιο – Ιρανολόγος

Λαμπρινή Θωμά, δημοσιογράφος

Κώστας Παπαδόπουλος, εκδότης

  Παραθέτουμε λίγα λόγια για το βιβλίο όπως αυτά αναφέρονταν στην ανακοίνωση της παρουσίασής του από το Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Αθήνα:

“Ανέκαθεν, είχαμε την τάση να αναζητούμε στα βάθη της ιστορίας τους ήρωες και τα «μυθικά» πρόσωπα χωρίς να στρέφουμε το βλέμμα μας στους πραγματικούς ήρωες της εποχής μας. Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά, απαλλαγμένη από προκαταλήψεις και στερεότυπα και απομακρυσμένη από την παραπληροφόρηση των ΜΜΕ, είναι ικανή να αποκαλύψει ήρωες που έχουν αφιερώσει την ζωή τους στην υπεράσπιση της αλήθειας και στην προστασία των καταπιεσμένων και ανυπεράσπιστων λαών. Ένας από αυτούς τους σύγχρονους ήρωες είναι και ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σολεϊμανί. Για τον στρατηγό Σολεϊμανί έχουν ακουστεί πολλές και αντικρουόμενες απόψεις στα διεθνή ΜΜΕ και για μερικούς αποτελεί μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Στο βιβλίο «Ο ευτυχισμένος φίλος μας» προσπαθήσαμε να σκιαγραφήσουμε τον πραγματικό ήρωα που αφιέρωσε τη ζωή του στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του φανατισμού των εξτρεμιστικών ομάδων. Γιατί ο στρατηγός Σολεϊμανί υπήρξε αληθινός ήρωας για τον λαό του, ένας σύγχρονος μύθος. Στις 102 σελίδες του βιβλίου αυτού επιχειρήσαμε να ρίξουμε φως στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του και στο ψυχικό του σθένος μέσα από προσωπικά βιώματα του ίδιου αλλά και από αφηγήσεις όσων είχαν την ευκαιρία να τον ζήσουν από κοντά. Σε έναν κόσμο ελευθερίας του λόγου είναι σημαντικό να ακουστεί μία διαφορετική άποψη από αυτή που προβάλλεται από τα κατευθυνόμενα από τις «μεγάλες δυνάμεις» ΜΜΕ, ώστε οι αναγνώστες να έχουν την ευκαιρία για μια ολόπλευρη ενημέρωση. Στο παρόν βιβλίο, που έχει μεταφραστεί στα ελληνικά από τον Αλί Καρατζί, ο αναγνώστης θα διαβάσει μικρές ιστορίες από τη ζωή του στρατηγού Σολεϊμανί, καθώς και την άποψη που διαμόρφωσαν γι’ αυτόν σπουδαίες προσωπικότητες από διάφορες χώρες.”