Νίκος Δένδιας: Ο συγκεκριμένος Νόμος αποτυπώνει τη στρατηγική σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στη χώρα μας ▪υπερψήφιση νομοσχεδίου για την Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ-Ελλάδος

16-12-2021

«Εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης, της κυβέρνησης Μητσοτάκη, θέλω να εκφράσω ιδιαίτερη ικανοποίηση για την πανηγυρική και διακομματική υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την Ελληνο-Αμερικανική Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφορικά με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση Ελλάδος-ΗΠΑ. Για να συνεχίσει λέγοντας: «H “U.S.-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act of 2021” είναι πια Νόμος των ΗΠΑ.» Ο Έλληνας ΥΠΕΞ εξέφρασε επίσης ευχαριστίες στους φίλους της Ελλάδας, στους φίλους της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας, όπως αποκάλεσε τους Γερουσιαστές Bob Menendez και Marco Rubio, καθώς και τους Βουλευτές Ted  Deutch και Gus Bilirakis.

 Εν συνεχεία, ο κ. Δένδιας επεσήμανε τα ακόλουθα:

«Η υιοθέτηση του νομοσχεδίου αυτού, σε συνέχεια της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας,  αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Σχέσεις τις οποίες η κυβέρνηση θεωρεί ως βασική προτεραιότητα και τις καλλιεργεί από την ανάληψη των καθηκόντων της.

Ο νέος νόμος κυρίως προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής :

1.       Τα ποσά του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κινήτρων των ΗΠΑ να διατεθούν στον μέγιστο βαθμό για την Ελλάδα προκειμένου να καλύψει τις αμυντικές της ανάγκες.

2.       Χρηματοδότηση προς την Ελλάδα για την προμήθεια αμυντικού υλικού.

3.       Εξουσιοδότηση του Προέδρου των ΗΠΑ να επισπεύσει την παράδοση οποιωνδήποτε μελλοντικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα.

4.       Χρηματοδότηση για την παροχή εκπαίδευσης για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

5.       Σύσταση Διακοινοβουλευτικής Ομάδας, στο πλαίσιο 3+1, Κύπρου, Ελλάδος, Ισραήλ και ΗΠΑ, ώστε να υπάρξει εμβάθυνση της σχέσης αυτής και με κοινοβουλευτικό βραχίονα, στον οποίο θα μετέχουν 6 Γερουσιαστές από τις ΗΠΑ.»

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί η συστηματική προσπάθεια που καταβάλλαμε ως Κυβέρνηση της  Ελληνικής Δημοκρατίας και ως Υπουργείο Εξωτερικών για την εμβάθυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, αποδίδει πλέον καρπούς και ορατά αποτελέσματα. Ο συγκεκριμένος Νόμος αποτυπώνει τη στρατηγική σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στη χώρα μας. Ιδιαίτερα στην κατεύθυνση της διασφάλισης της ευημερίας του ελληνικού λαού» πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών για να υπογραμμίσει λίγο μετά ότι: «Παράλληλα, ανοίγει τις προοπτικές για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας σε επίπεδο που δεν υπάρχει αντίστοιχο με καμιά άλλη χώρα στην περιοχή μας. Επίσης, με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζεται για άλλη μία φορά ότι η Ελλάδα έχει λόγο και ρόλο στις εξελίξεις που αφορούν στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω κυρίως όσους συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλλουν, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Ουάσιγκτων, στην ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Ειδικά τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt, και την Πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτων, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.»