Μια γεωπολιτική ματιά στα Βαλκάνια και την Μεσόγειο

▪Με τη βοήθεια του γνωστού Καθηγητή Διεθνολόγου, Γεωστρατηγικού Αναλυτή Αθανασίου Δρούγου

5-12-2021

Μια γεωπολιτική ματιά στα Βαλκάνια και την Μεσόγειο

Την ενημέρωση και τις πληροφορίες που δίνει ο καθηγητής Αθανάσιος Δρούγος δεν τις βρίσκεις πουθενά αλλού. Οι εκτιμήσεις του εξαιρετικά έμπειρου και κοσμογυρισμένου αναλυτή των διεθνών θεμάτων σε μια εποχή που βασιλεύει η παραπληροφόρηση είναι χρησιμότατες. Για όσους δεν είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν από κοντά όπως εμείς, θα αναφέρουμε πως ο καθηγητής Αθανάσιος Δρούγος είναι ένας ευγενέστατος κύριος, προσηνής και φιλικός. Ζητήσαμε και εμείς λοιπόν τα φώτα του καθηγητή κ. Δρούγου, ο οποίος είναι πάντα πρόθυμος και με καλή διάθεση να μοιραστεί τις γνώσεις του, να μας καθοδηγήσει σε μια σύντομη αλλά περιεκτική περιήγηση στα Βαλκάνια και την Μεσόγειο, κάνοντας μια ρεαλιστική προσέγγιση των πραγμάτων.

Μιλώντας με τον καθηγητή, ακούγοντας τις περιγραφές και τις διηγήσεις του ήταν σαν να πηγαίναμε σε στρατιωτικές βάσεις, σε ινστιτούτα διεθνών αναλύσεων, ακαδημίες, πανεπιστήμια, να συναντούσαμε ακολούθους άμυνας, διπλωμάτες, στρατιωτικούς, πολιτικούς και να βλέπαμε από κοντά το πως σχεδιάζονται οι κινήσεις του παρασκηνίου που καθορίζουν τις μετέπειτα εξελίξεις του προσκηνίου βάσει των οικονομικο-πολιτικο-στρατιωτικών συμφερόντων ώστε στο τέλος να μορφοποιηθεί αυτό που αποκαλούμε γεωπολιτικό γίγνεσθαι. Ήταν μια πραγματικά ωραία και πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία η συνομιλία που είχαμε μαζί του.

Παραθέτουμε ακολούθως τις απόψεις του κ. Δρούγου στα όσα συμβαίνουν περιφερειακά της Ελλάδος γιατί Διεθνολόγοι ναι μεν υπάρχουν πολλοί αλλά Αθανάσιος Δρούγος είναι μόνο ένας!

 Βαλκάνια

«Από τον Δούναβη μέχρι τα Σκόπια δηλαδή από τα όρια Κροατίας – Ουγγαρίας μέχρι τη Βόρεια Μακεδονία η κατάσταση έχει ως εξής, παρουσιάζεται υποτροπή σε ορισμένα επιμέρους μέτωπα.

Οφείλεται κυρίως στο ότι έχουν γίνει κάποιες συμφωνίες για τα σύνορα διαχρονικά που αντέχουν.

Η Συμφωνία του Ντέϊτον  για τη Βοσνία του 1995 ή η Συμφωνία του 2001 μεταξύ Αλβανών και Σκοπιανών στην Οχρίδα ή έστω και η Συμφωνία των Πρεσπών που υπογράψαμε εμείς με τους Σκοπιανούς, μπορεί να αντέχουν.

 Οι ΗΠΑ έχουν πει ότι εάν πάει κάποιος να την παραβιάσει, θα υπάρξει κόντρα με την αμερικανική εξωτερική πολιτική στην κυβέρνηση Μπάϊντεν.

 Θεωρώ ότι κάποιοι ακραίοι κύκλοι, εθνικιστικοί ή ορισμένοι άλλοι που θέλουν να αλλάξουν τα σύνορα εμμένουν στις απόψεις τους.

Η Ρωσία έχει τη δική της ατζέντα, σε ότι αφορά τα Βαλκάνια παρά τις υποχωρήσεις που υπέστη, τα Σκόπια και το Μαυροβούνιο εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ ως 29ο και 30ο μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Υπάρχει πολιτική τάση που θέλει να σπάσει την συμφωνία του Ντέϊτον και να κινηθεί πάνω στη Ρωσική ατζέντα ότι δεν πρέπει οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί να έχουν τον έλεγχο στα Βαλκάνια.

ΗΠΑ και Γερμανία αλλά κυρίως οι Αμερικανοί έχουν στρατιωτικές βάσεις στην Κροατία, στο Μαυροβούνιο ιδιαίτερα στα λιμάνια του έως την Αδριατική, στο Κόσοβο, όπου παραμένει μια δύναμη του ΝΑΤΟ από 28 χώρες στην Πρίστινα αλλά οι Αμερικάνοι έχουν δυο μεγάλες βάσεις εκεί.

Στα Σκόπια επίσης χρησιμοποιούν το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Πέτροβατς έξω από την πρωτεύουσα και προφανώς έχουν στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία. Στη Βουλγαρία έχουν 4 βάσεις και στη Ρουμανία έχουν  μεγάλη βάση. Οι οποίες είναι στη Μαύρη Θάλασσα.

Αφήνω τις ελληνικές, την Αλεξανδρούπολη, το Λιτόχωρο και τη Σούδα. Μιλάω για πάνω από την Ελλάδα. Κατασκευάζουν τώρα μια μεγάλη βάση στην Κουτσόβα, νοτιοανατολικά των Τιράνων. Άρα η Αμερική και το ΝΑΤΟ ελέγχουν όλη την περιοχή. Τους μόνους που δεν ελέγχουν είναι τους Σέρβους.

Η Ρωσία έχει μια επιρροή λόγω Σλαβικού στοιχείου και λόγω θρησκείας. Οπότε παρά το γεγονός ότι η Σερβία κινείται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θέλει να χτυπήσει την πόρτα και να μπει στην ΕΕ εντούτοις υπάρχει ένα θέμα με τους Σέρβους που διατηρούν πολύ καλές σχέσεις με τους Κινέζους και με τους Ρώσους.

Η προπαγάνδα είναι αυξημένη, πληρώνουν πολλά λεφτά οι Ρώσοι για πληροφορίες. Στα Βαλκάνια μην αγνοούμε τον Ρωσικό παράγοντα. Η Ρωσία έχει μεγάλη επιρροή και μες στο Κόσοβο. Έχει συντονιστικό κέντρο για τα Βαλκάνια. Θα συνεχιστούν οι Αμερικανο-γερμανικές κινήσεις. Το Κόσοβο το στηρίζουν αμερικανικές Πολιτείες με χρηματοδότηση.

Συνεπώς, σε ότι αφορά τα Βαλκάνια κρατάμε ότι υπάρχει θέμα Σερβικού Εθνικισμού ο οποίος βλέπει ότι έχει παραμεριστεί από τις συμφωνίες του ΄95 και θέλει να μαζέψει τους Σέρβους υπό ενιαία ομπρέλα στο Βελιγράδι.

Έχουμε παρέμβαση των Ρώσων οι οποίοι εκμεταλλεύονται τον Σερβικό εθνικισμό για προώθηση δικών τους συμφερόντων. Οι Σέρβοι δεν έχουν ξεχάσει ότι τους βομβάρδισαν.

Προσωπικά, είμαι με το ΝΑΤΟ, με τη Δύση αλλά το έχω επισημάνει ότι δεν έπρεπε να βομβαρδίσουν μια ευρωπαϊκή χώρα. Η Σερβία είναι κομμάτι της Ευρώπης.  Έχει πολεμήσει με τους Συμμάχους.

Σέρβοι και Αμερικάνοι κάνουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στην Γερμανία.

Οι Σέρβοι είναι πολύ αξιοπρεπείς άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, περήφανος λαός και φιλόξενοι.

Τα Σκόπια θα τα κρατήσουν οπωσδήποτε οι Αμερικάνοι.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι το κέντρο του Αλβανικού Εθνικισμού δεν είναι τα Τίρανα, είναι η Πρίστινα.

 Στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινα είναι το κέντρο του μεγαλοϊδεατισμού των Αλβανών.»

Ανατολική Μεσόγειος

«Εάν δούμε την κατάσταση από τον Κόλπο των πετρελαίων μέχρι την Αλγερία θα λέγαμε ότι αφού επιλυθεί το θέμα μεταξύ Εμιράτων, Κατάρ και Σαουδικής Αραβίας το μεγάλο πρόβλημα είναι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

 Ο Μπάιντεν δεν θελει να βομβαρδιστεί το Ιράν και να διατηρήσει ανοιχτή την πόρτα όπως έκανε ο Ομπάμα αλλά δεν έκανε ο Τραμπ.

Στο πυρηνικό πρόγραμμα τους έχει βοηθήσει η Βόρειος Κορέα, πήραν και από το Πακιστάν τεχνογνωσία, και πυρηνικό υλικό από την Κίνα.

Η Ρωσία όχι, δεν κάνει Διασπορά γιατί δεν θέλει να έχει προβλήματα η ίδια.

Όμως οι Ισραηλινοί έχουν “first strike capability”, δυνατότητα πρώτου χτυπήματος. Αλλά δεν έχουν τις βόμβες βαθιάς διάτρησης που έχουν μόνο οι Αμερικάνοι στον πλανήτη, και δεν έχουν και κάποια συστήματα που κάνουν ακρίβεια στον βομβαρδισμό.

Είναι ναι μεν αχτύπητοι οι Ισραηλινοί αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που οι Αμερικάνοι δεν τους τα έχουν δώσει.

Εάν το Ισραήλ χτυπούσε το Ιράν, το Ιράν θα απαντούσε. Έχει πυραύλους και πολλά drones. Έχει ταξιαρχίες φανατικών φρουρών της επανάστασης – καμικάζι, έτοιμοι για suicide operations.

Οι ΗΠΑ έχουν την βάση του 5ου στόλου στο Μπαχρέϊν. Το Κατάρ θεωρείται κορυφαίος σύμμαχος των Αμερικανών. Τα Εμιράτα του Κόλπου είναι όλα με τους Αμερικάνους.

Στην Ντόχα του Κατάρ οι Αμερικάνοι φιλοξενούν 11 πρεσβείες Δυτικών χωρών που έφυγαν από την Καμπούλ, στον δικό τους χώρο.

Οι Αμερικανοί έχουν και αεροπλανοφόρο στον Κόλπο των πετρελαίων.

Οι Ισραηλινοί έχουν κάνει ήδη ζημιά στο Ιράν με κυβερνο-επιθέσεις.

Επίσης, δεν έχει επιλυθεί το θέμα της Συρίας. Όπου μπαίνει ο Τούρκος, μόνο με αίμα φεύγει. Συνεπώς, η Τουρκία δεν πρόκειται να φύγει από την Συρία.

Όσον αφορά το Ισραήλ, παρά τη βελτίωση των σχέσεων με τον αραβικό κόσμο έχει το πρόβλημα με τον Ιράν που ήδη αναφέραμε. Στην Ανατολική Μεσόγειο κρατάμε ότι υπάρχει αστάθεια στον Λίβανο και δεν έχει ορίσει αποκλειστικές οικονομικές ζώνες με τον Ισραήλ. Είναι ασταθής η κατάσταση στον Λίβανο που έχει πέσει τελείως έξω οικονομικά.

Η Κύπρος έχει το τεμάχιο 10.  Ο Ερντογάν δεν θα πάει γιατί φοβάται τους Αμερικάνους. Τους άλλους, τους είχε διώξει.

Η Τουρκία εγκαθιστά πέντε παρατηρήτρια που παρακολουθούν όλη την πλοήγηση στην περιοχή. Αυτό έχει ανησυχήσει την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο Αττίλας έχει 40.000 στρατό στην Κύπρο και κατέχει το 36%.

Στην Αίγυπτο, το καθεστώς Σίσι δεν είναι σταθερό έχει προβλήματα στο Σινά με το Ίσις.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι πανίσχυρη στην Αίγυπτο. Στην Τουρκία έχει μέσα ενημέρωσης.

Ο  Σϊσι έχει κάνει οριοθέτηση με την Κύπρο (ΑΟΖ) αλλά η Κύπρος δεν μπορεί να κάνει τίποτα γιατί είναι τα Τουρκικά πλοία απέναντι.

Με την Ελλάδα έχει κάνει οριοθέτηση δυτικά του 28ου μεσημβρινού  βλέποντας προς την Κρήτη. Από την πλευρά που βλέπει προς Καστελόριζο είναι η Τουρκία.

Η Λιβύη είναι το άλλο πρόβλημα. Δεν ξέρω τι θα γίνει με τις εκλογές.

Δεν έχει γίνει ούτε επιβεβαίωση όλων των υποψηφίων ακόμα. Είναι φατρίες, είναι φυλές, είναι σύνθετα τα πράγματα. Ο Χαφτάρ θα κέρδιζε την Τρίπολη, αλλά πήγαν οι Τούρκοι και άλλαξαν τα πράγματα.

 Η Τουρκία με το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο έχει δημιουργήσει θέμα. Έχει καταγραφεί στο γραφείο ωκεάνιων θεμάτων στα Ηνωμένα Έθνη. Οι Τούρκοι έχουν εγκατασταθεί σε κυβερνητικά κτίρια, όπως το Υπουργείο Άμυνας εκεί.

Σχετικά με το Σαχέλ, οι Τούρκοι έχουν κάνει διείσδυση.

 Σε Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρα, Τσαντ, Νιγηρία. Η Τουρκία είναι υπολογίσιμη χώρα και δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Υπάρχουν παρακλάδια της Αλ Κάϊντα και του Ισις στον Νίγηρα, στο Τσάντ, στην Νιγηρία, δημιουργούν πρόβλημα και τροφοδοτούν το μεταναστευτικό προς τα πάνω, προς Ιταλία. Πολύ λαθρομεταναστευτική κινητικότητα παρατηρείται.

Η Τουρκία αυτήν τη στιγμή έχει σε 13 χώρες στρατό. Από την Κατεχόμενη Κύπρο, στο Βόρειο Ιράκ, στη Βόρεια Συρία, στο Κατάρ, στη Σομαλία, στη Λιβύη, στο Μάλι, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στην Αλβανία, στην Ουκρανία έχει στρατιωτική επιτροπή, στο Κόσοβο. Έχει υπεραναπτυχθεί και μπορεί να πάει και σε άλλες χώρες.

Θέλει από την «Γαλάζια Πατρίδα» και όλο τον έλεγχο από το Αιγαίο μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο. Κάνει τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα. Τα εργοστάσια πολεμικής βιομηχανίας που έχουν είναι πολύ ανεπτυγμένα.

Αναφορικά με ένα πιθανό προληπτικό χτύπημα στην Τουρκία, θα σας πω ότι άκουσα έναν στρατιωτικό εδώ στην Ελλάδα που είχε πάρει τους βαθμούς με μέσον, βγήκε και είπε να σηκώσουμε μερικά αεροπλάνα να χτυπήσουν την Σμύρνη να τους δώσουμε ένα μάθημα. Αυτά δεν είναι πράγματα. Δεν λέω να είμαστε υποχωρητικοί. Οι Τούρκοι έχουν μεγάλο στρατό. Εμείς λόγω και δημογραφικού προβλήματος έχουμε μικρότερο. Πρέπει όλα να τα εξετάζουμε.

Η Τουρκία δεν παραιτείται των όποιων δικαιωμάτων θεωρεί ότι έχει. Ενισχύει την παρουσία της στο Ακσάζ απέναντι από την Ρόδο, στην μεγάλη βάση που έχει εκεί.

Να μην ξεχνάμε τις εκλογές και τους πιθανούς διαδόχους του Ερντογάν στην Τουρκία όπως και τα νομισματο-συναλλαγματικά προβλήματα που έχει.

Ο Ερντογάν δύσκολα θα παραιτήτω έχει 19 νίκες από το 2002 στο ενεργητικό του.»

Ευχαριστήσαμε θερμώς τον καθηγητή κ. Αθανάσιο Δρούγο για τα όσα ενδιαφέροντα μας είπε κρατώντας στη σκέψη μας φεύγοντας από την συνάντηση τη φράση: «Η Τουρκία δεν παραιτείται των όποιων δικαιωμάτων θεωρεί ότι έχει…»

Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα Diplomatic Point