ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ – ΟΙ ΑΤΣΑΛΕΝΙΟΙ ΑΕΤΟΙ ΜΑΣ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ

7-11-2021

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία γιορτάζει τον Προστάτη της Αρχάγγελο Μιχαήλ

 ▪Επίσκεψη στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο Αχαϊας

Διοικητής 116 Πτέρυγας Μάχης, Σμήναρχος Πέτρος Σάσσαρης: “Είμαστε  πάντα κοντά στην κοινωνία, πάντα ταγμένοι όπου η Πατρίδα μας καλέσει και πάντα πρόθυμοι να κάνουμε αυτό για το οποίο έχουμε εκπαιδευτεί.”

 Οι Έλληνες Μαχητές  Αεροπόροι βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα και πετούν με ένα Στόχο, την Νίκη στην αερομαχία που τυχόν θα προκύψει απέναντι σε οποιοδήποτε εισβολέα. Αυτοί είναι οι Έλληνες Αετοί που μέσα στα “Μαχόμενα Γεράκια” μεταμορφώνονται σε “Τίγρεις” όταν κάποιος τολμήσει να επιβουλευτεί έστω και μια σπιθαμή της Ελληνικής Επικράτειας. Μέσα σε λίγα λεπτά από την ώρα που τους δίνεται το σήμα για απογείωση βρίσκονται σε οποιαδήποτε γωνιά της Ελλάδος απαιτηθεί η παρουσία τους, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο, πρόθυμοι και έτοιμοι από κάθε άποψη.   

 Την 11η Ιουνίου 1954 καθιερώθηκε ο Αρχάγγελος Μιχαήλ προστάτης της Πολεμικής Αεροπορίας και η εορτή του Αρχαγγέλου 8 Νοεμβρίου ως  επίσημη αεροπορική εορτή και εορτάζεται με λαμπρότητα σε όλες τις Μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας. Με αφορμή τη γιορτή της Αεροπορίας μας επισκεφτήκαμε την Αεροπορική Βάση Αράξου. Η 116 Πτέρυγα Μάχης είχε φορέσει τα πανέμορφα γαλανόλευκά της, άνοιξε  διάπλατα τις ατσαλένιες φτερούγες της περιμένοντας τους Έλληνες Πολίτες να την τιμήσουν με την παρουσία τους για να τους δείξει ότι η γενναία ψυχή του Έλληνα Αεροπόρου τον κάνει κυρίαρχο και  με σαφή υπεροχή, στους Αιγαιοπελαγίτικους ουρανούς και όχι μόνο.

  Για την μεγάλη αεροπορική γιορτή η 116 ΠΜ είχε ετοιμάσει για τους επισκέπτες της στατική και φωτογραφική έκθεση αεροσκαφών και άλλων οπλικών συστημάτων της Πολεμικής Αεροπορίας ενώ ειδικευμένο προσωπικό παρείχε πληροφορίες στο κοινό για τα εκθέματα. Παράλληλα, υπήρχε προβολή βίντεο με θέμα την αποστολή, την κοινωνική προσφορά, καθώς και τη συνδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας στην πρόληψη και αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.  Το κύριο έκθεμα της Στατικής Έκθεσης δεν ήταν άλλο από το F-16 BLK 52+ADV της Πτέρυγας, με διαφορετικές διαμορφώσεις οπλισμού.

  Εισερχόμενοι περάσαμε τον επιβεβλημένο έλεγχο από το προσωπικό. Οι επισκέπτες ήταν πολλοί, οικογένειες με μικρά παιδιά, νέοι αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες ήρθαν στο αεροδρόμιο να πάρουν μια εικόνα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, βεβαίως με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων. Έτσι, άρχισε και η δική μας ξενάγηση στον ιστορικό χώρο του αεροδρομίου του Αράξου. Το αεροδρόμιο θύμιζε μια επιτυχημένη Έκθεση Αμυντικού Αεροπορικού Υλικού. Χαζέψαμε με την άγρια ομορφιά των «παρκαρισμένων» F-16 BLK 52+ADV που κυριαρχούσαν παντού στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο της ΜΣΒ -Μοίρας Συντήρησης Βάσης. Εντυπωσιαστήκαμε από την άψογη οργάνωση που είχε επιμεληθεί το προσωπικό ώστε και ο πλέον αδαής πολίτης από Πολεμικά Αεροσκάφη να αντιλαμβάνεται τι βλέπει στο χώρο με τα εκθέματα αλλά και την χρησιμότητα αυτών.

 Τονίζεται ότι όλο το προσωπικό της Μοίρας με πολύ ευγένεια και χαρά  ενημέρωνε  τους επισκέπτες περί του αεροπορικού πολεμικού υλικού και απαντούσε σε κάθε απορία. Μια νεαρή υπαξιωματικός, του τεχνικού τμήματος, πολύ καταρτισμένη, ανέλαβε ευγενικά να κατατοπίσει και εμάς γύρω από τις πτητικές ικανότητες των F-16. Όπως ήταν φυσικό, δεν αντισταθήκαμε στον πειρασμό, παρά το γεγονός ότι ο ήλιος έψηνε στην κυριολεξία, να σταθούμε υπομονετικά στην σειρά αναμονής, με τις απαιτούμενες υγειονομικές αποστάσεις, για να φωτογραφηθούμε στο κοκπιτ ενός  μονοθεσίου αυτού του τύπου με τη βοήθεια του πιλότου του. Είδαμε τον αεροκινητήρα, τις βόμβες, τους πυραύλους, τα φυσίγγια του πυροβόλου, το Recce που λειτουργεί ως φωτογραφική κάμερα, τις στολές προσωπικού και γενικότερα πήραμε μια εικόνα από όλο τον σύγχρονο αλλά και παλαιότερο εξοπλισμό μιας καλά οργανωμένης μάχιμης αεροπορικής μονάδας. Συγκίνηση μας προκάλεσε επίσης και η θέα από τα “εν αποστρατεία” πια F-104 και Α-7 Corsair που φορούν μονίμως το χακί της παραλλαγής ωσάν παλαιοί συνταξιούχοι κομάντο. Τα αεροσκάφη αυτά έγραψαν την δική τους ιστορική πορεία στο μεγάλο βιβλίο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. 

  Η 116 Πτέρυγα Μάχης στο Άραξο, μια βάση νευραλγική και στρατηγικής σημασίας λόγω της θέσης της, διαθέτει τρεις Μοίρες. Την Μοίρα Συντήρησης Βάσης (ΜΣΒ) η οποία πραγματοποιεί 2ου βαθμού συντηρήσεις και επιθεωρήσεις και δύο Πολεμικές Μοίρες. Την 335 Μοίρα (Τίγρης) και την Μοίρα 336 (Όλυμπος). Στο αεροδρόμιό της σταθμεύουν τα πιο εξελιγμένα αεροπλάνα που έχει στη διάθεσή της η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έως και σήμερα, τα αεροσκάφη F-16 BLK 52+ADV.

   Η “Τίγρης”  της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας

 Στο χώρο της έκθεσης υπήρχε επετειακό ενημερωτικό φυλλάδιο στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα της 335 Μοίρας με αναφορά σε κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που θα έπρεπε όλοι μας να γνωρίζουμε και  παραθέτουμε το εξής κείμενο: “Η 335 Μοίρα «Τίγρης» είναι η παλιότερη Μοίρα της Π.Α. Συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο του 1941 στο αεροδρόμιο Ακίρ της Παλαιστίνης. Η Μοίρα εφοδιάστηκε αρχικά με αεροσκάφη τύπου Hurricane-ΙΙB και στη συνέχεια με Hurricane-IIC. Τον Σεπτέμβριο του 1944 μεταστάθμευσε στην Ιταλία και από εκεί στην Ελλάδα, περί τα τέλη Οκτωβρίου, στο αεροδρόμιο Χασανίου, μετέπειτα αεροδρόμιο Ελληνικού. Από το 1945 έως το 1977, η 335 Μοίρα μεταφέρεται στο Σέδες, την Ελευσίνα, την Νέα Αγχίαλο, τη Λάρισα και τέλος στο αεροδρόμιο της Τανάγρας επιχειρώντας με μια μεγάλη γκάμα Α/Φ όπως Spitfire IX και XVI, F-84G/F και RT-33A. Το 1965 η Μοίρα παραλαμβάνει τα Α/Φ F-104G ενώ τον Ιούνιο του 1977 μετασταθμεύει στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο, απ΄όπου επιχειρεί μέχρι σήμερα.

 Στις 3 Απριλίου του 1993 παραλαμβάνει τα αεροσκάφη δεύτερης γενιάς A-7E και TA-7C Corsair. Από το 2009 ξεκινά μια νέα εποχή τόσο για την 335Μ όσο και για την Π.Α. γενικότερα. Η Μοίρα παύει πλέον να επιχειρεί με τα Α-7E και παραλαμβάνει τα Α/Φ τέταρτης γενιάς, F-16 BLK 52+ (Advanced), στις νέες της εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν στο χώρο της 116 Π.Μ. Τον Μάρτιο του 2010 η Μοίρα καθίσταται επιχειρησιακή με τα νέα Α/Φ, εντάσσοντας παράλληλα στο οπλοστάσιό της υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα όπως το JSOW, το JDAM καθώς και το καινούργιο RECCE POD. Τα πληρώματα της 335Μ εκτελούν πλέον όλα τα είδη αεροπορικών αποστολών της Π.Α. και του ΝΑΤΟ, ημέρα και νύχτα και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Το προσωπικό της 335Μ συνεχίζει την ένδοξη ιστορία της, επιχειρώντας σε όλα τα μήκη και πλάτη, τόσο του Ελληνικού εναερίου χώρου, όσο και εκτός Ελλάδος, συμμετέχοντας σε διεθνείς ασκήσεις με τα Α/Φ F-16 BLK 52+ Adv.”

  Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατη ήταν και η συμμετοχή στην αεροπορική άσκηση “BLUE FLAG 2021” στο Ισραήλ με κλιμάκιο τεσσάρων  αεροσκαφών F-16 Block 52+ Advanced της 336 Μοίρας, της 116 Πτέρυγας Μάχης, τα οποία μεταστάθμευσαν στην Αεροπορική Βάση Uvda. Για την συγκεκριμένη άσκηση έχει προηγηθεί σχετικό δημοσίευμα. Με πολύ ενδιαφέρον επίσης θα αναμένουμε και την Διεθνή Νατοϊκή Άσκηση NATO TIGER MEET 2022 που θα πραγματοποιηθεί τον Μάϊο του 2022 στην 116 ΠΜ στον Άραξο. Στην εν λόγω άσκηση θα συμμετέχουν πολεμικές αεροπορίες από ΝΑΤΟϊκές χώρες και θα διαρκέσει δυο εβδομάδες.

  Το μήνυμα του Διοικητή της 116 Πτέρυγας Μάχης

 Το μήνυμα της γιορτής, έδωσε με τον καλύτερο τρόπο ο Διοικητής της 116 Πτέρυγας Μάχης, Σμήναρχος Πέτρος Σάσσαρης. Ο Διοικητής δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το μεγάλο αριθμό επισκεπτών που είχε σήμερα η Αεροπορική Βάση του Αράξου. Εξάλλου, ήταν εμφανές το μέγεθος του σεβασμού που έχουν οι ένστολοι της Αεροπορίας στους Έλληνες πολίτες και βεβαίως ισχύει και το αντίστροφο. Οι πολίτες τιμούν την Πολεμική Αεροπορία αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσφορά της στην Πατρίδα και την κοινωνία. Ο Διοικητής  μας είπε λίγα λόγια από καρδιάς που μόνο οι Έλληνες Πιλότοι-Αετοί μπορούν να εκφράσουν: «Ευχόμαστε ολόψυχα χρόνια πολλά στην Πολεμική μας Αεροπορία και ευχαριστούμε πολύ τον κόσμο που μας τιμά με την παρουσία του.»  Όσον αφορά την πολύ μεγάλη προσέλευση του κόσμου η οποία μας έκανε  πραγματικά εντύπωση και το επισημάναμε και στον Διοικητή, αυτός υπογράμμισε: «Βοήθησε η μέρα, ο καιρός, είναι κλειστά τα μαγαζιά έξω και ο κόσμος μας επισκέφτηκε.» Συνέχισε, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο πως αντιλαμβάνονται οι Έλληνες Αεροπόροι το καθήκον τους απέναντι στην κοινωνία και την Πατρίδα. «Είναι τιμή για εμάς η παρουσία του κόσμου εδώ, όπως σας είπα και πριν, γιατί μέσω αυτής της γιορτής είναι ευκαιρία για την Πολεμική Αεροπορία να δείχνει το έργο της προς τα έξω. Είμαστε  πάντα κοντά στην κοινωνία, πάντα ταγμένοι όπου η Πατρίδα μας καλέσει και πάντα πρόθυμοι να κάνουμε αυτό για το οποίο έχουμε εκπαιδευτεί

 Λίγο πριν φύγουμε από την 116 ΠΜ είδαμε το μικρό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στην καρδιά του αεροδρομίου, θυμηθήκαμε την παράδοση με το πύρινο άρμα του και σκεφτήκαμε την παρόμοια εικόνα ενός μαχητικού αεροσκάφους την ώρα της απογείωσης. Θα θέλαμε να μπορούσαμε να πετάξουμε και εμείς έστω και για λίγο με ένα από αυτά τα πολύ δυναμικά αεροσκάφη γιατί όσες πτήσεις και να έχουμε κάνει με αεροπλάνα πολιτικής αεροπορίας, τίποτα δεν συγκρίνεται με την εμπειρία πτήσης ενός μαχητικού.

  Κοιτώντας πίσω μας την πύλη του αεροδρομίου, είχαμε στο νου τις τελευταίες φράσεις από την γλυκύτατη υπαξιωματικό που μας ξενάγησε όταν την ευχαριστήσαμε για την επαρκέστατη πληροφόρηση που μας παρείχε σχετικά με τα αεροσκάφη  F-16. “Σας ευχαριστούμε που μας επισκεφτήκατε. Ελπίζουμε να έχουμε την χαρά να σας ξαναδούμε και σε έτερο εορτασμό της Πολεμικής Αεροπορίας. Εμείς είμαστε μονίμως σε ετοιμότητα. Δεν υπάρχουν για εμάς μέρες αργίας, Χριστούγεννα ή Πάσχα. Ακόμη και τώρα που οι πολίτες μας επισκέπτονται, παραμένουμε σε ετοιμότητα για οτιδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί η Πατρίδα την επέμβασή μας. Φοράμε την στολή μας σε μόνιμη βάση.” Τι να πει κανείς μετά για αυτά τα υπέροχα παιδιά που μας κάνουν υπερήφανους καθημερινά, εμάς τους Πολίτες αυτού του τόπου που κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια στα σπίτια μας γιατί είναι αυτοί εκεί σε μόνιμη επαγρύπνιση  για την ασφάλειά  μας, έτοιμοι να αποτρέψουν παντός είδους  επιβουλή και να πουν σε όλους με τον εκκωφαντικό ήχο των σύγχρονων μαχητικών…. ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΞΕΤΕΛΕΣΘΗ!

  Ας είναι πάντα καλά, γεροί και δυνατοί!

Χρόνια πολλά στην Αεροπορία μας!

Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα Diplomatic Point