Ι.ΔΙ.Σ. – Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων  Παντείου Πανεπιστημίου

● ένας Φάρος Γνώσης μες στην καρδιά της Αθήνας

Κωνσταντίνος Φίλης – Διεθνολόγος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΔΙΣ: “Η Ελλάδα είναι ένα κράτος που έχει τα φόντα να πρωταγωνιστήσει στην ευρύτερη περιοχή”

1-11-2021

 Περπατώντας στην ιστορική και γεμάτη τουρίστες Πλάκα με τα όμορφα σοκάκια αν κάποιος ακολουθήσει την οδό Αδριανού στο ύψος της Κέκροπος φτάνει στο δρομάκι που γράφει οδός Χιλλ. Μικρός δρόμος αλλά με ιστορία, και μπροστά μας, ένα κτίριο στολίδι κάτω ακριβώς από το μεγαλύτερο στολίδι του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, την Ακρόπολη. Το κτίριο δεν είναι άλλο από το Ι.ΔΙ.Σ., το φημισμένο  Ίδρυμα Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου. Ένας οργανισμός διεθνούς ακτινοβολίας μες στο κέντρο της πρωτεύουσας. Αρχιτεκτονικά κομψό και καλαίσθητο απ΄έξω, φιλόξενο και με ζεστή ατμόσφαιρα μέσα. Ένα μεσημέρι που ο ήλιος πάνω από τον Παρθενώνα φώτιζε άπλετα είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε κι εμείς το ΙΔΙΣ έσωθεν. 

  Το ΙΔΙΣ είναι ένα σύγχρονο πανεπιστημιακό ερευνητικό ινστιτούτο που ανήκει οργανικά στο Πάντειο πανεπιστήμιο και συνδέεται με το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών αλλά διατηρεί ευρεία διοικητική και οικονομική αυτονομία. Ιδρύθηκε το 1989 με πρωτοβουλία του καθηγητή κ. Δημητρίου  Κώνστα με σκοπό την καλλιέργεια της επιστήμης των Διεθνών Σχέσεων και την ανάπτυξη συνεργασίας με συναφή ιδρύματα του εξωτερικού. Εκδηλώσεις, Συνέδρια, Επιμορφωτικά Σεμινάρια, Ερευνητικά προγράμματα, εκδόσεις και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων χαρακτηρίζουν το επιστημονικό έργο του ΙΔΙΣ.

Στους ωραία διακοσμημένους χώρους του Ινστιτούτου μας υποδέχτηκε η κινητήριος δύναμη των εκδηλώσεών του, η Υπεύθυνη Δραστηριοτήτων κ. Μαρία Ντέκα. Η προσωποποίηση του “μια δραστήρια, δυναμική και ενεργητική γυναίκα πάντα κρύβεται στο φόντο κάθε επιτυχημένης εκδήλωσης”. Με προθυμία μοιράστηκε μαζί μας χρήσιμες πληροφορίες για τους τομείς των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου παρουσιάζοντας παράλληλα και την επίσημη, προσεγμένα δομημένη ιστοσελίδα του ΙΔΙΣ την οποία με ένα κλικ στο  idis.gr  δύναται να επισκεφτεί Διαδικτυακά κάθε ενδιαφερόμενος και εκεί να βρει πλήθος ενοτήτων σχετικές με το ΙΔΙΣ,  για το επιστημονικό προσωπικό του, τους ερευνητές αλλά και ενδιαφέροντα στοιχεία γενικότερα για τον χώρο των Διεθνών Σχέσεων.

  Λίγο αργότερα έφτασε στο ΙΔΙΣ το βαρύ πυροβολικό του. Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου. Ένας άνθρωπος που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις γιατί τυγχάνει από τους καλύτερους Διεθνολόγους τόσο στην Ελλάδα όσο και εκτός ελληνικών συνόρων, επιστήμονας εγνωσμένου κύρους, βαθύς γνώστης των Διεθνών Σχέσεων και των Γεωπολιτικών εξελίξεων, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης. Ο Δρ Φίλης με μια ευγένεια που διαθέτουν οι αληθινοί gentlemen και έναν αέρα κοσμοπολίτη που συνήθως συναντούμε σε έμπειρους Διπλωμάτες, δέχτηκε να μας αφιερώσει λίγα λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο του και με καλή διάθεση μας ενημέρωσε για τις δράσεις και την προσφορά του ΙΔΙΣ στην τριαντάχρονη και πλέον πορεία του Ινστιτούτου στο χώρο των Διεθνών Σχέσεων. Με λόγο καθαρό, προσιτό και εύληπτο, μακριά από τα τυποποιημένα χαρακτηριστικά της ακαδημαϊκής γλώσσας που χρησιμοποιούν ενίοτε οι πανεπιστημιακοί, ο κ. Φίλης έκανε μια ανασκόπηση γεγονότων-σταθμών στη διαδρομή τριών δεκαετιών παρουσίας του ΙΔΙΣ στην Ελλάδα ανατρέχοντας στο παρελθόν, κάνοντας μια περιήγηση στο σήμερα και συνθέτοντας την εικόνα του αύριο.

κ. Καθηγητά, το ΙΔΙΣ συμπληρώνει 32 χρόνια ζωής. Είναι ένα Ινστιτούτο διεθνώς αναγνωρισμένο, λειτουργεί ως μια δεξαμενή σκέψης. Θα μπορούσε να συγκριθεί με τα μεγάλα διεθνή think tanks;

Κωνσταντίνος Φίλης: “Θα πρέπει πρώτα απ΄ όλα να δει κανείς ποια είναι η κατάσταση, σε ποια χώρα και περιοχή βρισκόμαστε και αναλόγως να καταλήξουμε σε  συμπεράσματα. Ένα αντίστοιχο ΙΔΙΣ το οποίο είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία, στις Βρυξέλλες ή στις ΗΠΑ έχει άλλες δυνατότητες ακόμα και αν σε επίπεδο προσωπικού ή ποιότητας δουλειάς μπορεί να είναι στα ίδια με εμάς. Είναι λογικό να έχει άλλες δυνατότητες γιατί βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων. Η Ελλάδα είναι μια χώρα, ναι μεν σημαντική και σε μια σημαντική περιοχή του κόσμου αλλά δεν είναι στο επίκεντρο των διεργασιών. Άρα, το συγκριτικό πλεονέκτημα του ΙΔΙΣ δεν θα πρέπει να το δούμε σε σχέση με τα μεγάλα think tanks του εξωτερικού και κυρίως τα προερχόμενα από μεγάλες χώρες όσο σε σχέση με τα αντίστοιχα think tanks της περιοχής. Αν το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων μπορεί να παράγει πολιτική, να υποβοηθά την πολιτική Εξωτερικών και Άμυνας της χώρας με το να επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων σε ανώτατο επίπεδο. Να εκπαιδεύει στελέχη στο πεδίο της Άμυνας, της Εξωτερικής Πολιτικής, στον Επιχειρηματικό τομέα, στους δημοσιογράφους και να τους καθιστά κοινωνούς των ζητημάτων που αφορούν την Εξωτερική Πολιτική. Το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα του ΙΔΙΣ είναι οι φοιτητές του. Διασυνδέεται με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, δεν έχει φοιτητές μόνο από το Πάντειο αλλά και από πολλά άλλα Πανεπιστήμια της Ελλάδος και του εξωτερικού. Συνεπώς, σύγκριση με think tanks του εξωτερικού δεν μπορεί να γίνει εκ των πραγμάτων για τους λόγους που αναφέρθηκαν αλλά με βάση τις στοχεύσεις του Ινστιτούτου όλα αυτά τα χρόνια τα έχει πάει πολύ καλά. Προφανώς πάντα υπάρχει το καλύτερο, τώρα γίνεται ένα νέο ξεκίνημα αλλά θεωρώ ότι το ΙΔΙΣ είναι σημείο αναφοράς ήδη από την αρχή της λειτουργίας του.”

Σε αυτά τα 32 χρόνια υπήρχαν κάποια γεγονότα σταθμοί που να ήταν κομβικά σημεία στην εξέλιξη του Ινστιτούτου;

Κ.Φ.: “Υπάρχουν σταθμοί, ο ένας εξ αυτών είναι η Συνάντηση των πολιτικών αρχηγών,  Μητσοτάκη, Παπανδρέου, Φλωράκη που έγινε στο Πάντειο. Ήταν η πρώτη φορά που οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί κάθισαν σε ένα τραπέζι και συζήτησαν εκτός Βουλής, σε μια πολύ δύσκολη πολιτικά συγκυρία για τη χώρα. Το δεύτερο είναι τα διεθνή σεμινάρια του ΙΔΙΣ που ξεκινούν από την Κέρκυρα και μετά μεταφέρονται και σε άλλα μέρη της Ελλάδος, για παράδειγμα τα τελευταία χρόνια γίνονταν στην Τήνο. Επίσης, Διεθνή Συνέδρια με πολύ μεγάλη απήχηση είχαν γίνει στην Ύδρα και την Ρόδο.”

-Για να προβάλλετε το Αιγαίο προτιμήθηκαν τα νησιά;

Κ.Φ.: “Για να προβάλλεται η χώρα, σε ένα καλοκαιρινό συνέδριο, ένα θερινό σχολείο, το οποίο γινόταν στην Ελλάδα. Ξεκίνησε από το ΙΔΙΣ και μετά ακολούθησαν και άλλοι φορείς. Το ΙΔΙΣ έφερνε πολύ σημαντικές προσωπικότητες από όλον τον κόσμο, οι οποίοι συνομιλούσαν μεταξύ τους και με φοιτητές αργότερα για τα τεκταινόμενα στην περιοχή. Ήταν μια διαφήμιση για την Ελλάδα και η Ελλάδα έδινε ένα βήμα διαλόγου σε πολύ σημαντικές προσωπικότητες από το εξωτερικό.  Το τρίτο (κομβικό σημείο) είναι το  συνέδριο που πραγματοποιήθηκε σχετικά πρόσφατα για τα 30 χρόνια του ΙΔΙΣ και έφερε ακαδημαϊκούς από όλα τα Πανεπιστήμια, από όλα τα think tanks, από Ελλάδα και εκτός Ελλάδος καθώς και Έλληνες ακαδημαϊκούς της Διασποράς να συζητήσουν για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και όχι μόνο. Το ΙΔΙΣ λειτούργησε σε διάφορα επίπεδα όμως αυτό που πραγματοποιήθηκε αναφορικά με τους πολιτικούς αρχηγούς ίσως ήταν το μεγαλύτερο δρώμενο από όσα έχουν γίνει. Είχε την μεγαλύτερη απήχηση και τονίζω τις συνθήκες της εποχής υπό τις οποίες έγινε, λίγο μετά το 1989.  Σε συνέχεια των όσων ανέφερα πριν θα τονίσω το δεύτερο επίπεδο των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου που είναι τα καλοκαιρινά σχολεία. Έδιναν την δυνατότητα σε φοιτητές να βλέπουν προσωπικότητες και να συνομιλούν μαζί τους. Υπό άλλες συνθήκες θα ήταν δύσκολο. Το τρίτο επίπεδο είναι οι πολλές συνεργασίες με το Υπουργείο Άμυνας και Εξωτερικών σε δυο υποεπίπεδα. Το ένα είναι η παροχή προτάσεων Πολιτικής, πρακτικά ζητήματα για το ποια κατεύθυνση θα μπορούσε να ακολουθήσει η Εξωτερική Πολιτική ή η Πολιτική Άμυνας της χώρας και το δεύτερο υποεπίπεδο είναι η εκπαίδευση στελεχών. Εγώ προσωπικά θυμάμαι από τα έτη  2004, 2005 να πηγαίνω σε Σώματα Στρατού, να διδάσκω, να ακούω τους Αξιωματικούς και αυτοί  να ακούν εμένα, να ανταλλάσσουμε απόψεις και να υπάρχει μια Διάδραση. Ήταν πολύ σημαντικό. Ένας ακόμα σταθμός είναι η συνεργασία του ΙΔΙΣ με την ΣΕΘΑ (Σχολή Εθνικής Άμυνας) και η διοργάνωση συνεδρίων τα τελευταία χρόνια με την Σχολή για ζητήματα Άμυνας και Διπλωματίας.”

-Στην Διαδικτυακή τοποθεσία του Ινστιτούτου αναφέρεται στην Ενότητα Αποστολή ότι στις βασικές περιοχές του ερευνητικού ενδιαφέροντος του ΙΔΙΣ είναι, μεταξύ άλλων, η μελέτη των θεμάτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και η εκπόνηση προτάσεων για τη χάραξη και άσκηση της. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Εξωτερική Πολιτική που ασκείται σήμερα από το Ελληνικό κράτος είναι αποτέλεσμα των Προτάσεων του ΙΔΙΣ;

Κ.Φ.: “Για να είμαστε ρεαλιστές και σωστοί, υπήρξαν επιρροές. Δεν είναι ότι το ΙΔΙΣ ή το ΕΛΙΑΜΕΠ ή οποιοσδήποτε άλλος φορέας όρισε την Εξωτερική Πολιτική της χώρας αλλά είναι προφανές ότι σε αυτά τα 32 χρόνια έχουν υπάρξει πολύ σημαντικές επιρροές θεσμικά και σε ατομικό επίπεδο κάποιων εξ ημών.”

Aλλά πάντα σε επίπεδο επιρροής;

Κ.Φ.: “Σε επίπεδο επιρροής στην αντίληψη για τον τρόπο χάραξης και άσκησης της Εξωτερικής Πολιτικής. Όταν η Ελλάδα είχε την Προεδρία του ΟΑΣΕ το 2007, 2008 εμείς είχαμε μια συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, επί Υπουργίας κ. Μπακογιάννη, διατυπώναμε συγκεκριμένες προτάσεις για το πως η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιήσει την παρουσία της. Πολλές εξ αυτών έγιναν δεκτές και υλοποιήθηκαν. Αυτό συνέβη και στο παρελθόν με άλλες Προεδρίες. Με την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ασκούσε η Ελλάδα το 2003. Αλλά και άλλες που ασκούσε η Ελλάδα σε διάφορους τομείς και επίπεδα. Υπήρξαν σίγουρα σοβαρές επιρροές κατά καιρούς και διαχρονικά από το ΙΔΙΣ σε ζητήματα Διπλωματίας αλλά και Άμυνας.”

-Μιας και αναφέρατε το ΕΛΙΑΜΕΠ, συνεργάζεται το ΙΔΙΣ με το ΕΛΙΑΜΕΠ;

Κ.Φ.:“ Τα τελευταία 2 χρόνια έχουμε συνεργασίες και συνέργειες με το ΕΛΙΑΜΕΠ.”

– Η Πανδημία  πόσο έχει επηρεάσει τις δραστηριότητες του ΙΔΙΣ;

Κ.Φ.: “Έχουν επηρεαστεί οι δραστηριότητες μας όπως όλων γιατί μπήκαμε στην ψηφιακή εποχή και στην υποχρέωση να γίνονται τα σεμινάρια εξ αποστάσεως. Αυτό μας πήρε ένα κομμάτι της δυναμικής μας. Εμείς βασιζόμαστε πολύ στη φυσική Διάδραση καθώς και στην παρουσία φοιτητών, στην ανταλλαγή απόψεων μεταξύ φοιτητών και πολιτικών, υπουργών, ακαδημαϊκών, επιχειρηματιών, τραπεζικών και άλλων. Η Διάδραση δεν μπορεί να είναι ίδια μέσα από μια οθόνη. Παρόλα αυτά, κάναμε ένα πολύ ενδιαφέρον κύκλο συζητήσεων για την Εξωτερική Πολιτική της χώρας καλώντας 4 υπουργούς Εξωτερικών μεταξύ Μαϊου και Ιουνίου, την κ. Μπακογιάννη, τον κ. Αβραμόπουλο, τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κοτζιά, να μιλήσουμε μαζί τους. Ξεχωριστά με τον καθένα για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής σε συνεργασία με ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό που μας παρείχε τεχνική υποστήριξη. Κάναμε το πρώτο event που έγινε για την Πανδημία πανελλαδικά, ένα διαδικτυακό συνέδριο σε συνεργασία με την ΙΕΝΕ όπου εκεί είδαμε τις υγειονομικές, τις οικονομικές και τις γεωπολιτικές διαστάσεις της Πανδημίας. Συνεχίσαμε να κάνουμε σεμινάρια δια βίου μάθησης τα οποία σιγά σιγά έγιναν και με φυσική παρουσία, με λιγότερους παρόντες,  στο 1/3 της χωρητικότητας που έχουμε εδώ, στο πολύ ωραίο κτίριο μας, στην Πλάκα. Συνεργαστήκαμε με το Υπουργείο Εξωτερικών για το μέλλον της Ευρώπης, παρείχαμε μελέτες αλλά και με το Υπουργείο Άμυνας. Δεν αναστείλαμε τις δραστηριότητές μας. Αυτό που συνέβη ήταν ότι χάθηκε η Διάδραση και η προσωπική επαφή.”

-Το ΙΔΙΣ έχει Πρωτόκολλα Συνεργασίας με ΓΕΕΘΑ, Κέντρο Μεσογειακών Μελετών, Μεσανατολικών Σπουδών. Προγραμματίζονται κάποιες καινούργιες συνεργασίες στην παρούσα φάση;

Κ.Φ.: “Έχουμε στο πρόγραμμα μια πολύ σημαντική συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας.”

-Ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι του Ινστιτούτου;

Κ.Φ.: “Το ΙΔΙΣ πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και  να αποτελέσει, ακόμα περισσότερο, ένα σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για το σύνολο της περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου. Να είναι ένα οιονεί παρατηρητήριο και εργαστήριο στο οποίο θα γίνονται συνεχείς έρευνες για το ρόλο και τη θέση της Ελλάδος αλλά και για τα τεκταινόμενα στην περιοχή. Στόχος του ΙΔΙΣ είναι να προσαρμοστεί στις νέες καταστάσεις, από τα περιβαλλοντικά ζητήματα και την κλιματική αλλαγή, την κλιματική κρίση όπως την έχει χαρακτηρίσει ο Πρωθυπουργός, μέχρι τα θέματα της Τεχνητής Νοημοσύνης, των μεταναστευτικών ροών, γενικότερα της μετακίνησης πληθυσμών, του cyber security και βέβαια πάντα με τα θέματα σχετικά με την Τουρκία και την Ενέργεια. Θέλουμε όμως να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας με σημαντικές θεματικές αλλά να είναι αρκετά μελλοντοστραφείς σε σχέση με την τωρινή κατάσταση.”

-κ. Καθηγητά, θα αδράξουμε την ευκαιρία τώρα που σας έχουμε εδώ και θα σας ρωτήσουμε για την ιδιαίτερη Γεωστρατηγική θέση της Ελλάδος.  Έχει τη θέση που θα της άξιζε στο σύγχρονο Γεωπολιτικό Γίγνεσθαι?

Κ.Φ.: “Η Ελλάδα είναι μια χώρα παραδοσιακός, ιστορικός εταίρος της Δύσης. Έχει μια παρουσία πολύ μεγάλη στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι στο επίκεντρο αυτών των Οργανισμών. Έχει τον σεβασμό των περισσότερων γειτονικών και όχι μόνο, κρατών. Πέρασε πολύ δύσκολα τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια, κατάφερε να βγει από αυτή τη διαδικασία χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργία της Δημοκρατίας της, χωρίς να υπάρξει κάποια συνταγματική εκτροπή. Υπό τις συνθήκες που έγιναν και τα μνημόνια, θα μπορούσε να έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Είναι ένα κράτος με κόσμο που έχει πολλά προβλήματα αλλά μπορεί να ατενίζει το μέλλον με μια σχετική αισιοδοξία. Προφανώς έχει να αντιμετωπίσει έναν πολύ επιθετικό και αναθεωρητικό γείτονα όπως η Τουρκία αλλά έχει συμμαχίες, έχει αρχίσει να εξοπλίζεται γιατί είναι σημαντικό να έχει μια αμυντική θωράκιση απέναντι σε μια χώρα όπως είναι η Τουρκία. Η Ελλάδα είναι ένα κράτος που έχει τα φόντα να πρωταγωνιστήσει στην ευρύτερη περιοχή.”

-Ελληνοτουρκική ένταση, Ανατολική Μεσόγειος, Ενεργειακά, γίνονται πολλές ανακατατάξεις στην Ευρασιατική σκακιέρα. Τα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο με ταχύτατο ρυθμό. Που θα οδηγηθούν οι εξελίξεις; Πόλεμος με την Τουρκία υπάρχει στο βάθος;

Κ.Φ.: “Πόλεμος όχι, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Μια κρίση ενδεχομένως τεχνητή ή μη, θα μπορούσε να υπάρξει.”

-Τύπου Ιμίων;

Κ.Φ.: “Τύπου Ιμίων, όχι, δεν θα το έλεγα. Μάλλον γύρω από την Ενέργεια ή θα μπορούσε να είναι κάποιο επεισόδιο μικρής κλίμακας, δεν πιστεύω ότι είναι το πιθανότερο σενάριο. Παρόλα αυτά εμείς προετοιμαζόμαστε για όλα απέναντι στην Τουρκία. Οι εξελίξεις, διεθνείς και περιφερειακές είναι ραγδαίες, υπάρχουν μεταβολές αρκεί να δούμε τι έχει συμβεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Από την παράνομη συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης για το Τουρκολιβυκό Σύμφωνο, την καθόλα νόμιμη συμφωνία της Ελλάδος με την Αίγυπτο για την χάραξη ΑΟΖ, τον Μάρτιο του  2020 στον Έβρο με την απόπειρα εισβολής μεταναστών και άλλων στοιχείων προς την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα γεγονότα με το Oruc Reis και τις παράνομες σεισμικές έρευνες που διεξήγαγε. Ήταν μια προβληματική περίοδος αυτή στις σχέσεις μας με την Τουρκία, με πολύ πυκνά γεγονότα. Έχουμε απέναντί μας μια χώρα η οποία βρίσκεται σε μια συνεχή αναζήτηση τρόπων, μέσων, ρηγμάτων, κενών για να μπορέσει να περνάει τις θέσεις της και να επιβάλλει τις επιθυμίες της.”

-Ένα τελευταίο ερώτημα κ. Καθηγητά επειδή είστε και Τομεάρχης Ρωσίας, Ευρασίας στο ΙΔΙΣ. Πως βλέπετε το ότι χώρες πρώην Σοβιετικές όπως Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, δεν έχουν πρεσβείες στην Αθήνα;

Κ.Φ.: “Αυτό είναι ένα θέμα που η χώρα θα έπρεπε να ασχοληθεί. Το Ουζμπεκιστάν είχε πρεσβεία παλαιότερα και μάλιστα είχα πάει το 2007 παρατηρητής σε εκλογές που είχαν γίνει εκεί. Είναι σοβαρό θέμα αυτά που συμβαίνουν στην Κεντρική Ασία. Στο Ουζμπεκιστάν υπήρχε ελληνική κοινότητα και τις τελευταίες δεκαετίες έχει προφανώς απομειωθεί. Η Κεντρική Ασία συνδέεται με τον Καύσασο και την Μαύρη θάλασσα. Είναι μια περιοχή που η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει παρουσία αλλά και γιατί η Τουρκία προσπαθεί εκεί από άλλο σημείο αναφοράς να κάνει το δικό της παιχνίδι και να Τουρκοποιήσει κάποιες από αυτές τις χώρες.”

-Και ειδικά τώρα με τα γεγονότα στο Αφγανιστάν;

Κ.Φ.: “Σωστά αλλά και επειδή η Ρωσία έχει ένα ενδιαφέρον για αυτές τις περιοχές. Θα έπρεπε η Ελλάδα να έχει μια παρουσία εκεί επίσης για εμπορικούς λόγους. Τα λιμάνια από αυτές τις χώρες μπορούν να συγκριθούν με τα αντίστοιχα δικά μας της Βόρειας Ελλάδος. Καύκασος και Κεντρική Ασία είναι δυο περιοχές που η Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να βρει τρόπους να επανακάμψει όχι με κάποιον τρόπο υπερβατικό. Είτε  με ανθρωπιστική βοήθεια, είτε με παροχή τεχνικής υποστήριξης για τη σχέση που αυτές οι χώρες θέλουν να αποκτήσουν με τη Δύση, είτε με μια σχέση ειλικρινή ως προς το τι μπορεί η Ελλάδα να προσφέρει και τι μπορούν αυτές οι χώρες να προσφέρουν. Θεωρώ ότι η περιοχή του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας είναι ενιαία και η Ελλάδα πρέπει να βρει τρόπους να επανακάμψει.” 

   Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή μας στο ΙΔΙΣ και ευχαριστώντας για την φιλοξενία τόσο την κ. Μαρία Ντέκα όσο και τον κ. Κωνσταντίνο Φίλη για την συνέντευξη που μας παραχώρησε, ευχηθήκαμε να έχει το Ινστιτούτο και οι άνθρωποί του μια καλή ακαδημαϊκή σαιζόν με πολλές επιτυχημένες εκδηλώσεις και να συνδράμει πάντα στο βέλτιστο των δυνατοτήτων του για τις καλές Διεθνείς Σχέσεις της χώρας μας.

Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα Diplomatic Point